Demokrat Zafer

Empati Gücü Yüksek Esnek Liderler Devri Başlıyor

Empatik Kurumsal Yönetişim ile birlikte iş dünyasında üst düzey yönetici algısının da değiştiğini söyleyen Accompany Global Consultancy (AGC) kurucusu Fethiye Çelik, yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde empati gücü yüksek liderlik algısının öne çıkacağını söylüyor. Çelik’e göre; içinde karşı tarafı duymak, dinlemek, kişiye birtakım şeyleri aşması için destek olmak unsurlarını barındıran liderlik iş dünyasında başarı sağlayacak.
Yapılan araştırmalara göre sorumluluk ve statü artışıyla empati yeteneğinin azaldığını dile getiren Accompany Global Consultancy (AGC) kurucusu Fethiye Çelik: “Empati, insanın kendini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygu, düşünce ve davranışlarını anlamasıdır. İletişim, mesajın hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşılması için aktarılması sürecidir. Ancak statünün artışıyla birlikte empati duygusu köreliyor. Günümüzde geçerli olan, rağbet gören esnek liderlik modelinin olmazsa olmazı ise empatik iletişim… Yani muhatabın duygu dünyasını anlayarak mesajı ona göre kodlamak ve kendini muhatabın yerine koyarak iletişimde bulunmaktır. Esnek liderlikte iç ve dış paydaşlar arasında köprü görevi görebilmek gerekiyor, empatik iletişimin olmadığı bir ortamda köprü görevi görebilmek sürdürülebilir değil. İhtiyaçları, sorunlara ait uygun çözümleri bulabilmek ve uygulayabilmek için esnek liderlerin empatik iletişim kaslarını geliştirmesi gerekiyor” dedi.

Sürdürülebilir başarının peşinde olan yeni nesil liderlerin, kendi özdeğerine inanan, kendisine şefkatle yaklaşan bireyler olması gerektiğini söyleyen Fethiye Çelik: “Ancak o noktadan sonra, liderlerin çevrelerine aynı yaklaşımı göstermesini, hatta daha da basite inerek, çevrelerindeki insanların hayatlarına dokunduklarını fark etmesini bekleyebiliriz” dedi ve “Etkili bir iletişim için öncelikle empati duygusunun geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada dikkate alınması gereken üç temel unsur ise; muhakemede bulunmadan dinlemeyi öğrenme, karşı tarafın konumuna kendimizi koyabilme ve hakkaniyetli karşıt davranış geliştirebilme olarak özetleyebiliriz” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ