Eğer esnafın bu tepkisi sandığa yansırsa iktidarın işi çok zor
Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız; Bursada Bugün’e yaptığı ziyarette, partisinin gündeminde olan ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan yeni Parlamenter Sistem Modeli hakkında ipuçları verdi.
Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan ve köşe yazarlarını ziyaret etti.
Ziyarette konuşan İl Başkanı Alpaslan Yıldız, ülkenin ekonomik sıkıntılarının özellikle esnafı derinden yaraladığını ifade ederek, “Esnaflar çok dertli. Sık sık esnaf ziyareti yapan biriyim. Son bir yıldır artan oranda bir tepki var ama bu aylarda özellikle çok büyük bir tepki var. Gemlik ve Orhangazi‘de yüze yakın esnaf gezdik. İznik‘te yüz yirminin üzerinde esnaf gezdik. Çat kapı değil, içeri giriyoruz sohbet ediyoruz, konuşuyoruz, her yerde birkaç dakika zaman geçiriyoruz. Bazı dükkânlarda 5-6 dakika kaldığımız bile oldu. Bizim o mütevazı dediğimiz ‘idare ediyoruz’ diyen esnafımızın profili değişmiş, son derece tepkililer. Gittiğimiz esnafların çoğunda elektrikler kapalı, ısıtıcı yok. Çok dramatik bir durum, içerisi dışarıdan daha soğuk bir haldeydi. Dolayısıyla elektrik faturalarından dertliler, geçen ayın faturalarına göre iki katı fatura ile karşılaşanlar var. Ekonomik anlamda iç alıcı bir tablo yok. Şu anda gündemde ekonomi ve enflasyon var. Eğer esnafın bu tepkisi sandığa yansırsa iktidarın işi çok zor” dedi.
YENİ SİSTEM FİKRİ GP’DEN ÇIKTI
6 parti ile ortaklaşa hazırlanan ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan yeni sistem ile ilgili tüyolar veren İl Başkanı Yıldız; Gelecek Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Deva Partisi‘nin ortak görüşle hazırladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Modeli metninin sonuna gelindiğini belirtti. Başkan Yıldız, “Muhalefet partilerinde bir diyalog trafiği mevcut. Bizim gündemimizde de şu an güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Modelini altı parti ile ortak bir metin haline getirilmesi süreci var. Sürecin artık sonuna gelindi, takvimin açıklanması ile ilgili Genel Merkez karar verecek. Olgunlaştırıldı, altı parti de görüşlerini ekledi ancak o yazılı metin Gelecek Partisi’nden çıktı” diye konuştu.
YENİ SİSTEMDE MECLİS GÜÇLÜ OLACAK
Yeni sistemin ülkenin geleceği açısından önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü; “İçeriğini açıklanmadan söylememiz çok doğru olmaz çünkü bazı şeyler değişti. Ana hatlarıyla söylemek gerekirse Kuvvetler Ayrılığı İlkesi yani denge denetleme tam anlamıyla bu sistemde var. Meclis iç tüzüğü ile ilgili değişiklikler var. Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık seçimlerinin ayrı yapılması konusu var. Hukukun üstünlüğü, hakim ve savcıların görevlerini rahat yapabilmelerine olanak tanıyan yargı güvencesi önermeleri var. Son derece güzel bir çalışma olacak. Yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olması lazım. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetler birliği adı altında Cumhurbaşkanlığı yetkisinde toplanırsa sıkıntı burada başlamış olur. Şu anda Bakanların atamasını Cumhurbaşkanı yapıyor. Mecliste de çoğunluğu olan bir partinin de genel başkanı olan Cumhurbaşkanı’nı yasama elinde, yürütme dediğimiz bakanlar kurulu da kendi yetkisinde. Yargı dediğimiz olayda da Anayasa Mahkemesi, HSYK, Danıştay, Sayıştay gibi atamaların büyük bir kısmını Cumhurbaşkanı yapıyor. Çok az bir kısmını da Meclis yapıyor, mecliste de çoğunluk iktidar partisinde. Dolayısıyla şu anki sistem, her şeyin tek elden yürütüldüğü bir sistem. Oysa bizim savunduğumuz sistemde Başbakan ayrı seçiliyor, Cumhurbaşkanı ayrı seçiliyor. Bakanlar Kurulu’nun ataması, yönlendirilmesi Başbakan tarafından olacak. Cumhurbaşkanı’nın partili olmaması, bir partinin genel başkanlığını yapmaması lazım.”
SAHADA SEÇİM BEKLENTİSİ VAR MI?
Seçim anketleri ve saha çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Yıldız, “Esnaflarda seçim beklentisi var. ‘Bir an önce bizi kurtarın’ diyorlar. Şu andaki şartlar seçimin bir an önce yapılmasını gerektiren şartlar. Ekonomi sıkıntılı, enflasyon sıkıntılı. Marttan sonra hiperenflasyon beklentisi var. Üç haneli rakamlara doğru gidiliyor. Eğer üç haneli rakamlara doğru giderse dövizle ilgili alınan tedbirler üç ay sonra nasıl bir sonuç verecek. Çünkü bunun ilk farklarını üç ay sonra yaşayacağız. Bunun devamını sağlayıp sağlamayacağı noktasında hükümetin tutumu ne olacak çünkü orada ciddi bir bedel bu işin devam edip etmemesine neden olabilir. Devam etmezse ayrı problem olur, devam ederse de maliyeti artıran başka bir problem ortaya çıkacak. O yüzden ekonomistlerde de makas sıkışıyor. Hükümet de böylesine rakamların iç açıcı olmadığı bir noktada seçime gitmek istemeyecektir” ifadelerini kullandı.
“ANKETLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
“Anketlerde manipülasyonlar var” diyerek anket şirketlerinin sağlıklı sonuç vermediğine vurgu yapan Yıldız, “İsmini vermek istemediğim bazı büyük anket şirketlerinde cevap tercihlerine parti isimlerinin eklenmediğini, ‘diğer’ seçeneği olarak tercih yaptırdıklarını görüyoruz. Böyle bir anketçilik olur mu? Bu tür anketler Kayseri, Konya, İstanbul ve Anadolu’da bir ilde fotoğraflı bir şekilde ortaya çıktı. Anketlerde manipüle yapıldıktan sonra istenilen rakamlar yazılıyor. Bir de telefon anketleri var. Telefonla sizi arayıp ‘seçim olsa kime oy verirsiniz’ sorusunu soruyorlar. Vatandaş iktidar partisine yakınsa çekinmeden partinin ismini verebiliyor ama bu kadar mahalle baskısı ortamının olmasından dolayı yeni kurulan partilerle ilgili kararsız olduğunu söylüyor. Kararsız seçmenlerin yüksek oranlarda çıkmasının sebebi buna bağlıyoruz. Bu açıdan baktığımızda anketlerin gerçekleri yansıtmadığını ama seçim atmosferine girildiğinde gerçek anket oranlarının çıkacağına inanıyoruz. Gerçek anketler aslında çarşı ve pazarlardır. Esnaf görüşmeleri, market raflarındaki rakamlar, etiket fiyatları gibi konularda vatandaşın memnuniyet oranına göre gerçek tablo ortaya çıkar. Şu anda yapılan anketlerde manipülasyon var, sonuçlar gerçeği yansıtmıyor” şeklinde konuştu.