DÜNYA ÇAPINDAKİ BAŞARILARIYLA GÖZ KAMAŞTIRAN TEVİTÖL’ÜN İKİ KIZ ÖĞRENCİSİ, DÜNYANIN EN PRESTİJLİ ÜNİVERSİTELERİNDEN DAVET ALIYOR!
Türkiye’de özel yetenekli öğrencilere eğitim imkânı sunan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nin (TEVİTÖL) öğrencileri, ülke ve dünya genelinde eşine az rastlanır başarılara imza atıyor. TEVİTÖL’ün 11. sınıf öğrencilerinden İdil Doğa Türkmen, 2022’de uzay çöplerinin toplanması için bir çözüm önerisi sunan makalesiyle “Rise for the World” inisiyatifinin her yıl seçtiği “En Parlak 100 Öğrenci” arasına girdi ve yaşam boyu eğitim bursu kazandı. Okulun 10. sınıf öğrencisi Zeynep Gülen Erkoç ise, Alzheimer hastalığı için ulaştığı tedavi fikriyle daha şimdiden Harvard Ünivesitesi Tıp Fakültesi’nden kabul aldı. Her ikisi de ABD’nin en iyi liselerinden tam burslu olarak kabul alan İdil Doğa Türkmen ve Zeynep Gülen Erkoç, gelecek yıldan itibaren lise öğrenimlerine ABD’de devam edecekler.
Türkiye’nin dört bir yanından akademik potansiyeli yüksek olan çok yönlü öğrencilere, odaklı bir eğitim müfredatı geliştiren Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), uluslararası kabul görmüş bir özel yetenek testiyle seçilen öğrencilerine kazandırdığı çağdaş akademik ve kültürel birikimle onları sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi ve bunu gerçekleştirirken maddi imkanı olmayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçlıyor. TEVİTÖL’ün öğrencileri, daha küçük yaşlarında ülkemizde eşine az rastlanır başarılara imza atarak isimlerini duyuruyor ve dünyanın en prestijli üniversitelerinin de dikkatini çekiyorlar.
TEVİTÖL’ün 11. sınıf öğrencilerinden İdil Doğa Türkmen, bir elektromıknatıs ve Ay’ın yerçekiminden faydalanarak uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin toplanabileceği bir yöntem geliştirdi. Eğitimci bir ailenin kızı olan 15 yaşındaki İdil’in bu konudaki makalesi, Rise for the World inisiyatifi tarafından insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ve Wendy Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ve Oxford Üniversitesi bünyesindeki Rhodes Trust isimli 2 ayrı vakıf tarafından desteklenen Rise for the World inisiyatifi, her yıl dünya genelinde 15-17 yaşları arasında gelecek vadeden 100 genci “Global Rise Winner” olarak seçiyor. Program kapsamında 2022’nin kazananlarından biri olan ve fizik alanındaki bu çalışmasyla yaşam boyu eğitim bursu kazanan TEVİTÖL öğrencisi İdil Doğa Türkmen, gelecek yıl eğitimine ABD’deki The Loomis Chaffee School’da tam burslu olarak devam edecek.
Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nin 10. sınıf öğrencisi Zeynep Gülen Erkoç ise, Alzheimer hastalığını tedavi etmek üzere çıktığı yolculukta Pioneer Araştırma Programı’na seçilen en genç liseli öğrenci oldu. Yaptığı yaptığı çalışmalar ve araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalığı için bir tedavi fikrine ulaşan ve bu fikri dünyanın çeşitli yerlerinden alanında uzman akademisyenlere anlatarak geliştirmeye başlayan Zeynep, henüz 10. sınıfta olmasına rağmen Massachusetts General Hospital/Harvard Medicine School Martinos Center TMS Laboratuvarı’ndan kabul aldı. Harvard ve North Western üniversitelerindeki profesör hocalarıyla uzaktan çalışmalarına devam eden Zeynep Gülen Erkoç, önümüzdeki yıldan itibaren eğitimini tam burslu olarak ABD’deki Groton School’da sürdürecek.
Bilgi için: tevitol.k12.tr
TEVİTÖL HAKKINDA
Türkiye’nin ilk özel yetenekli lisesi TEVİTÖL, öğrencilerinin kendisini keşfetmesine, gerçekleştirmesine ve potansiyelini ortaya koymasına zaman ve imkan yaratır. 1993 yılında merhume İnanç Türkeş’in anısını yaşatmak amacıyla STFA’nın kurucusu ve İnanç Türkeş’in eşi merhum Sezai Türkeş tarafından kurulan TEVİTÖL, ilk mezunlarını 2000 yılında vermiştir. Mali sıkıntılar nedeniyle 2001 yılında Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından devralınan okul, o günden bugüne Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim ve öğretim
hayatına devam etmektedir. TEVİTÖL, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademik potansiyeli yüksek olan çok yönlü öğrencilere, odaklı bir eğitim programıyla, 21. yüzyıl becerileri ile çağdaş akademik ve kültürel birikim kazandırarak onları hedefledikleri en iyi üniversitelere hazırlamayı, sosyal etki yaratan öncüler olarak yetiştirmeyi ve bunu gerçekleştirirken maddi imkanı olmayan öğrenciler için fırsat eşitliği yaratmayı amaçlar.