Demokrat Zafer

DSP BURSA; “Biz Avrupa’nın Çöplüğümüyüz Her Gelen Kapının Önüne Bırakırcasına Çöpünü Akdeniz’e Boca Ediyor!”

“Türkiye’de tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması geleceği de kurtaracaktır!” sözler DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı’ya ait. Akıncı; “Bunun mümkün olduğunu biliyorum. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tek kullanımlık plastik tabak, bardak gibi ürünleri yasaklayan kanun 3 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Biz neden yapmayalım? Akdeniz’in derin sularında %92,8 oranında plastik saptandı. Sahiline günlük vuran plastik atık miktarı, kilometre başı 5 kg. Plastik, Dünya’yı hızla öldürüyor. Ama bunu durdurmak elimizde. Türkiye olarak, doğayı daha iyiye götürecek fikirlerle, başka ülkelerin işbirliğini talep eden taraf olmalıyız.

  • Akdeniz’in derin sularından örnek alınıyor, inceleniyor, yüzde 92,8 oranında plastik saptanıyor. Deniz adeta plastik olmuş akıyor.
  • Akdeniz Havzası’nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Dakikada 33 bin 800 plastik şişe ebatında atık Akdeniz’e karışıyor.
  • Akdeniz sahiline günlük vuran plastik atık miktarı, kilometre başı 5 kg.! Ve ne yazık ki akıntı, dalga vs sebebiyle, bu plastik atıkların en çok sahile vurduğu ülkelerden biri de Türkiye…
  • Marmara Denizi’nde her 10 çöpten biri plastik. Karadeniz’de ise durum daha vahim, çöplerin yarısı plastik!
  • Bugün dünya genelinde denizlerde toplam 150 milyon ton plastik var. Her yıl 13 milyon tona varan plastik denize karışmaya devam ediyor ve bu oran gittikçe artıyor.
  • Eğer, plastik tüketimine bu şekilde devam edersek, plastiğin ağırlığı, 2050 yılına gelindiğinde tüm deniz canlılarının toplam ağırlığını geçecek. Bir tek pet şişenin doğaya geri dönüşümü, 450 yıl!
  • Çevre Bakanlığı, özellikle de ‘tek kullanımlık plastik ürünler’ konusunda önlemler almalı, yasaklamalar getirmeli. Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 itibarıyla, tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor. Türkiye’de de yasaklanması için önerge şu an Meclis’te. Hayat görüşümüz ne olursa olsun, “çevrecilik” ortak paydasında buluşmalıyız.

Hem ülkemiz hem de Dünya için, önce plastikten uzak kalarak, doğayı kollamalı, karbon salınımından, doğal kaynakların tüketimine kadar gezegenimizi ve iklimini ilgilendiren konuları önceliğimiz yapmalıyız.

Plastiklerle mücadele için bizlerin de yapabileceği şeyler var.

Örnekler çok;

Çocuklarımızı, pipet kullanmaktan vaz geçirmeliyiz.

Çok naif ve masum görünen pipet kullanımı, plastik kirliliğinin en önemli etkenlerinden biri…

Pet şişe çılgınlığına son vermeliyiz. Matara-suluk alışkanlığına dönmeli ve çocuklarımızın da suluk kullanmasını sağlamalıyız.

Plastik çatal-bıçak-tabak vs. gibi ürünlerden uzak durmalıyız. Özellikle plastik çöpleri denizlerden ve sokaklardan toplamalı, bu alışkanlığı çocuklara da aşılamalıyız.

Kuşkusuz mücadeleyi, ülke çapına yaymalıyız. Biz bununla mücadele etmeliyiz. Avrupa’nın gözündeki imajımızı düzeltmeliyiz. DSP Örgütleri bunun için mücadele edecek.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ