Demokrat Zafer

DOHADERN Su Tasarrufunun Önemine Dikkat Çekti!

Yağışlar geciktikçe endişe de artıyor. Eğer yağışlar biran önce başlamazsa Bursa büyük bir susuzlukla karşı karşıya kalacak. Son verilere göre Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 20. Hal böyle iken Bursalılar zorunlu olarak tasarrufa gitmeli ve uyartıları dikkate almalı, yağmurların gecikmesi durumunda kentte kesintiler kaçınılmaz olacak. Son zamanlarda tasarruf noktasında yapılan çağrılara Doğal Yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş’de destek verdi.

DOHADERN Başkanı Ateş; ” Dünya nüfusu artış gösterirken, sabit kalan su kaynaklarının karşılaması gereken ihtiyaç da paralel olarak yükselmektedir. Su, sadece içme ve temizlik için değil aynı zamanda ekosistemlerin devamlılığını sürdürmek, tarım ve enerji üretimi gibi birçok sektör için hayati bir kaynaktır. Doğal su kaynaklarının giderek azalması ve su kıtlığı sorununun artmasıyla, su tasarrufunun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Mevcut durumda bile dünya nüfusunun yaklaşık %20’si yeterli içme suyundan mahrum ve 2,3 milyar insanın sağlıklı suya erişimi yok. Bu trajik durum her yıl çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 2 milyon insanın, uygunsuz su kullanımı ve hijyen yoksunluğundan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesine sebep oluyor. Sadece yüzde 5’lik yağış kaybı bile tarımsal üretimi sekteye uğratıyor. Konya ve çevresinde buğday verimliliğinde yaşanan düşüş önümüzdeki yıllarda da sürecek. Yeterli yağış olmadığından buğdaylar tane tutamadı. Önümüzde çok ciddi su ve tarımsal kuraklık krizleri bizi bekliyor.” dedi.

SU KRİZİ BURSA’NIN IZDIRABI

Başkan Ateş; “Çiftçiler son yıllarda yeraltı suyuna sarıldılar ancak yeraltı su kaynakları da günden güne tükeniyor. 20 metre derinden su çekerken, 200 metreden su çekilen yerler var. Türkiye, su ve kuraklık konusunda acil seferberlik ilan ederek önlemleri hayata geçirmeli. Yeraltı su kaynaklarının hoyrat kullanımının önüne geçilmezse ülke olarak en büyük krizi yaşarız. Her yıl sadece çölleşme ve kuraklık nedeniyle 12 milyon hektar arazi kaybediyoruz. Çölleşme ve kuraklık, günümüzde daha fazla dikkat gerektiren bir konu. Ülkemizdeki tahıl tarımının büyük kısmı yağışın miktar ve zamansal dağılımına göre yapılıyor. Sürekli yeraltından takviye su çekiyoruz. Ancak yağışlar azaldığında, yeraltı su kaynakları da beslenemez. Bursa’da asıl su kaybının nedeni yeraltı sularına orantısız olarak 20 yıldan beri uygulanan sondaj.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ