Demokrat Zafer

CHP’li Nimet Yıldız; “Keşke Dememek İçin Daha Ayrıntılı Çalışmanız Gerekirdi!”

Yıldırım Belediye Meclisi’nde gurubu adına söz alan “2024 Performans” değerlendirmesi yapan CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Nimet Yıldız;

2024 performans programı taslağını hazırlayan emek ve katkı koyan çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim.

Sayın başkanım performans hedef  göstergesi nedir diye şöyle hafızalarımızda tazelersek, performans hedefi kamu iradesini stratejik planda, yer alan amaç ve hedeflere ulaşmak için bütçesiyle program döneminde gerçekleştirmeyi, planladıkları performans hedef bütçelerini, bütçesiyle birlikte ulaşıp ulaşmadığını veya ne kadar ulaşıldığını ölçmek izlemek ve değerlendirmek amacıyla yapılır.

Siz de belirtmişsiniz sunuşta belediyemizin 2022 /2024 stratejik planın son uygulama yılı olan 2024 yılı performans programında faaliyet ve projeler belirlenmiş ve bütçelenmiştir deniliyor .

2019 göreve geldiğinizde sizin vaatlerinizden ziyade geçmiş dönemde belediye başkanının projelerini yani başlayıp tamamlamayan  projeleri stratejik plan ile hedeflendi ancak gerçekleşmeyince stratejik plan yeniden revize edilerek bir kısmı iptal edilerek yeni  hedefler koydunuz bu hedeflerin bir kısmı gerçekleştirilmiş özellikle etkinlikler de  hedefler  tutmuş.

Ancak projelere bakınca projelerde hedefler tutmamış.

5 yıl  bitiyor dönem sonuna kadar da bitmez yine de emek ve katkılarınız için teşekkür ederiz.

Yıldırım için emek ve katkı koyan herkesin emeğine yüreğine sağlık.

Başkanım Geldiğinizde 452 milyon gibi Yıldırım Belediyesi’nin bütçesi vardı. Bir o kadarda borcu vardı Şimdi 2023 yılı tahmini bütçe 1.750.880.000 TL 2024 yılında 3 milyar gibi  Ön görülüyor

Artan fahiş fiyatlar, AKP hükümetin beceriksiz yönetimiyle yükselen enflasyon, Yıldırım bütçesini de  etkilemiş. Bunu da   birimlerin bütçelerinde görüyoruz. Bütçeler yükselse de ancak yine de hedefler tam anlamıyla gerçekleşmemiş.

Başkanım araç ve iş makinaları tablolarını inceledim 2020 de binek otolar resmi araç olarak 6 tane 2021 de 7 tane 2022 de 13 tane 2023  te 15  tane 2024 te 5 tane

performans göstergesinde karşılaştırdığımda resmi araçlarda satın alımlar var, doğru olanda bu. Bunu ilk günden beri söylüyoruz ancak  2020 de 6 olan binek oto 2023 de  15 binek otodan 2024  5 tane kalmış 10 binek otoyu ne yaptık bir yerlerimi verildi kime tahsis ettik  hurda yama çıktı bunu öğrenmek isteriz.

Faaliyet alanlarını incelediğimiz de  PG.1.1.2.3Yapılacak kapalı Pazar alanı stratejik planda 2023 yılına kadar 6 Pazar alanı öngörülmüş 2024 de toplam 7 kapalı pazar alanı hedeflenmiş    hedefleriniz tutmamış çünkü şu anda 6 tane kapalı pazar alanımız yok.

Yine yapılacak otopark sayısı 2023’e kadar toplamda 7 otopark hedeflenmiş bu otoparklar nerede yapıldı bunlarda da hedef tutmamış.

Mesire alanlarına baktığımızda yapılan 2 mesele alanı ancak hedef te  3 mesire alanı

2024   4 mesire   mesire alanı deniliyor stratejik planda bura dada hedefe ulaşılmamış.

PG 2.1.1. Park bahçelere baktığımızda yeni yapılacak revize edilecek dinlenme parkı ve tematik parkı sayısı adetleri toplam yazılmış (15) bunların kaçı revize kaç park açıldı?  Üstelik tematik park diyorsunuz oysa Yıldırım’da tematik parkımız yok.

Başkanım bu parklara ayrılan bütçe çok yüksek çünkü mal ve hizmet  alımı çok fazla  yapıyoruz .  135 Milyon gibi bir bütçe,

oysa belediyemizin öz gücüyle yapsaydık belki bu kadar park daha yapardık.

Bunu ilk günden beri ve denetim komisyonu şerh raporumda bildirmiştim.

Yine stratejik planda PG. 3.2 1.4. Te Duaçınarı Kültür Merkezi Tamamlama oranı 2023 te %100 olarak hedeflenmiştir. 2024 performans programında göremedim. Son durum nedir rafa mı kalktı. Bun dada hedef tutmamış. Hedef tutmadığı gibi buna ayrılan bütçe ne oldu nereye aktarıldı

Yıldırım’ın en  çok ihtiyaçlarından bir projesidir. Sinemasıyla tiyatrosuyla cafesiyle 700 bin nüfuslu Yıldırım da bir tane Barış Manço kültür Merkezimiz var.

O da Ramazan Altınöz başaklan tarafından hayata geçirildi. Kendisini emek ve katkı koyan herkese bir kez daha teşekkür ederiz

20yıldır Ak Partili belediye ile yönetilen Yıldırım belediyesi böyle bir kültür merkezi kazandıramadı.

Başkanım mahalle konaklarında Kültür Merkezlerinde meslek edindirmeye yönelik kurslarda azalma var. Örneğin 2022’de 2010 kişiden 2023 te 1200 kişiye düşmüş.

Talep mi yok yoksa biz mi kursları açmıyoruz.

Açılan kurs sayıları da bunu gösteriyor 2022 de 126 kurstan 56 ya düşmüş .

Yine istihdam odaklı meslek edinme kurslarında düşüş var.

  1. 3.1.1.1 Toplumun sosyal refah seviyesini arttırmak dezavantajlı gruplara ve Yıldırım halkına yönelik sosyal kültürel açıdan destekleyici proje ve çalışmalar yapmak deniliyor ,

Bizimde CHP olarak sosyal belediyeciliğe oldukça önem verdiğimiz çalışmalardır.  Belediyelerimiz de bu çalışmalarda oldukça başarılıdırlar.

Yıldırım belediyesinde bu çalışmalar değerlidir daha çok yapılmalı bu çalışmaları sürdüren  emek ve katkı koyan her kese  teşekkür ederiz.

Bu hedefleri incelediğimiz de açılan kurs sayısı ve yapılan etkinlik sayısında 2022 yılına göre 2023 te azalma olmuş yine bunların içinde dikkatimi çeken sosyal destek kapsamında yapılan seminer ve farkındalık eğitiminden faydalananların sayısı 2022 de 2898 kişiden 2023 te 1800 kişi katılmış.

Bu eğitimler önemli bu düşüşler neden biz duyuramıyor muyuz yoksa talep mi yok

Yine Yıldırım’da sosyal yardım hizmeti verilen kişi sayısına bakıyorum  2023 de bu güne kadar 30.000 kişi yardım almış iyimi ne desek bilemedik. Neden derseniz  AKP   hükümeti  yönetiminiz  insanları yoksullaştırdı kendine göre  yoksulluğu   yönetiyor.    İnsanları muhtaç etti kuru soğana

Bu insanlara yardımdan ziyade istihdam alanları yaratmak bu insanları istihdam etmeliyiz.

Ne yazık ki var olan esnaf da emekliye  kan ağlıyor.

Durum ortada Dikiş tutmayan ekonomiyi düzeltmek için uygulanan politikalar da  Giden maliye bakanının  gözlerindeki ışıltısı da hetoroksuda  işe  yaramadı.

Gelen maliye bakanı da vergi yükünü dar gelirli vatandasın  sırtına yüklediler. Yoksulun sırtından doyan doyana…

PG 3.2 1.1 Performans hedefi stratejik planda 2023 e kadar 9 tane kütüphane ve okuma salonu olarak hedeflenmiş.

Şu ana kadar 2 kütüphane ben 9 tane sayamadım okuma salonları kaç tane yine burada da hedef tutmamış.

Yine yapılan kültürel ve sanatsal proje sayısı da 119 dan 35 e düşmüş

  1. 5.1.1.2 de Düzenlenen hizmet içi eğitim verilen personel sayısı 2022 de 2070 kişi katılım sağlamış 2023 te 150 kişi katılım sağlamış Hizmet içi eğitimde 80 den 15 e düşmüş.

Bu tür eğitimler önemli artması gerekirken düşüş var.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz da kursların sayısında azalma ile katılımcı sayısı da azalmış oluyor. Bu durum vatandaşı da bilgi eğitim ve kültürden uzaklaştırdığı gibi

Performans hedefinde toplumun yaşam kalitesini kentin kültürel mirasını korumak tanıtmak ve kültürel yasamı zenginleştirmek diyorsunuz bu kültürel faaliyetler eğitimler azaldıkça nasıl kültürel ve sosyal olarak zenginleşiyoruz.

Sözde kalmamalı başkanım Yıldırım ilçemizi turizm açısından da iyi tanıtımı yapılmıyor.

Yine dikkatimi çeken  PG.5.2 .1.1 de Afet ve acil durumlar konusunda verilecek eğitim sayısı 23  eğitim verilmiş bu eğitimler sadece personel olarak gördüm sadece personel emi verildi.

İlçemizde bulunan kurum ve STK lar ile yapılan toplantılar sayısı 15 olarak belirlenmiş  2022 de 27 belirtilmiş oysa iklim değişikliği ile  yaşanan sel , yangın gibi felaketlerin yine AFADın Türkiye deprem bölgeleri haritasına göre Bursa 1. Derece riskli deprem bölgesi içerisinde yer alıyorken hem odalar ve STK lar ile toplantılar yetersiz hem de   bu eğitimler yetersiz

Hele ki  Yıldırım ilçemizin  yerleşimi çarpık kentleşmeye  yani kaçak yapıların büyük çoğunluğu ile mevcut konutlar ile inşa edilmiş bir ilçe

CHP olarak geçen dönemde Mollaarap mahallesi kaymasından sonra ve 2020 de Elâzığ ve İzmir depreminden hemen sonra da Yıldırım da bir deprem alt komisyonu oluşturulsun odalar ve siyasi partilerin teknik   meclis üyeleri temsilcileri ile  bir  çalışma yapılmasını önermiştik 1/ 1000 lik planlara doğal afetler anlamında depremsellik heyelan gibi jeo teknik çalışmalar ile  fay hatlarına işlenmesini yine deprem toplanma alanlarını riskli binaların tespitini özellikle tadilat esnasında  kolonu kesilen bina yapılarının  incelenmesi bunlar ile  ilgili gereğin yapılmasını doğal afetler ile ilgili  eğitimlerin verilmesini önermiştik maalesef dikkate alınmadı

AFAD ve deprem ile ilgili yaptığınız bu çalışma ve bütçe yetersiz.

Keşke şu billboardlarda  yaptığınız reklamınıza harcadığınız bütçeyi Afet ve Acil durumlar  için harcasaydınız Kendi reklamınıza gerek yok siz  çalışmalarınızı projelerinizi yaparsanız vatandaş bunu görür.

Tüm bunları gözlemlediğimizde Stratejik planda vaatlerinizde PG hedeflediklerinizin tutmadığını 4,5 yıldaki görev süresinde  patanaj yaparak yıldırım halkına ait  gayri menkullerini satarak  uygulanan  bütçe ile  çok başarılı olmadığınızı görüyoruz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ