Bursa’da ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu…
Bursa’da ciddi anlamda konut ihtiyacı oluştuğuna dikkati çeken BEMO Başkanı Çelebi, yeni konutların fiyatının çok yüksek olduğunu ve vatandaşların ikinci ele yoğun talep gösterdiğini kaydetti.
DERYA DEMİR PINAR olay.com.tr
Koronavirüsün etkisi ve inşaat maliyetlerinin artmasıyla hem kiralık hem de satılık ev fiyatları yaklaşık yüzde 50 zamlandı. Arsa ile inşaat malzemesindeki fiyat artışları nedeniyle konut yapımı da azalınca ‘az konut- yüksek fiyat’ sorunu ortaya çıktı.
Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, Covid-19 salgınının konutları da etkilediğini söyledi. Sorunun ilerleyen günlerde daha da büyüyeceği uyarısında bulunan Çelebi, şunları kaydetti: ‘’2018’den gelen ekonomik krizle imalat fiyatlarının artması üretimin yavaşlamasına neden olmuştu. Bununla birlikte tayinlerin de hareketlenmesi ve tamamının bu seneye denk gelmesi Türkiye geneli ile Bursa’da ciddi anlamda konut ihtiyacı oluşturdu. Satılık konut tarafında maliyetlerin çok yükselmesiyle üretici kendini geri çekti. Bu da doğrudan satılık ve kiralık ev fiyatlarının artmasına yol açtı. Müteahhitler ve imalatçılar devletten destek istiyor. Umuyoruz ki hükumetimiz bu noktada çalışmalar yapacaktır. İlk adımda maliyetlerin aşağı çekilmesi şart.”
YENİ İMAR BÖLGERİ GEREKLİ
Bursa genelinde arsa fiyatlarının yüksek olduğuna işaret eden Çelebi, kentte rekabetin oluşabileceği yeni proje alanlarının hazırlanmamasının ve mevcut arsaların lokasyon değerinin yüksek olmasının konut fiyatlarını etkilediğine vurgu yaptı. Çelebi, ‘’Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz yeni imara açılacak bölgelerle alakalı projelerini üretirlerse hem sıkışmış olan şehrimiz biraz açılacak hem de bu rakamlar biraz geri gelecektir” dedi.
İKİNCİ ELE TALEP ARTTI
Çimento, demir, beton gibi kalemlerde yüzde 100 artış yaşandığını belirten Çelebi, ‘’Bu rakamların karşısında müteahhitin ‘yaptığımdan zarar etmeyeyim’ mantığı vatandaşa fiyat olarak doğrudan yansıdı. Bu maliyetlerle ilgili konunun tarafları olarak istek ve taleplerimizi oluşturduk. Önce arsa ardından imalatlardaki rakamların biraz aşağıya gelme zorunluluğu var” diye konuştu. Vatandaşın mevcut şartlarda sıfır konutları alamadığının altını çizen Erdal Çelebi, şöyle devam etti: ‘’Ülkemizdeki geçim seviyesi belli. Mevcut fiyatlarla, çok üst düzey haricindeki vatandaşlarımız yeni konutlara bakamıyor. Sadece eski konutlara bütçesi yetiyor. Sıfır konut üzerinden borçlanamadıkları için ikinci ele talep çok arttı. Ancak bu artan taleple birlikte elimizde istediğimiz ürünler de kalmadı. Henüz şehrimiz üniversite öğrencilerini ağırlamadı. Öğrencilerin de şehre gelmesiyle, ekim ayının başında kiralıklarda tam bir facia yaşayacağız gibi görünüyor.”
NİLÜFER İLK SIRADA
Enflasyon oranında konut fiyatlarının yükselmeyi sürdüreceğine dikkati çeken Çelebi, ‘’Şu anda alınan gayrimenkullerin fiyatı yüksek gibi gözükse de önümüzdeki sürece baktığımızda ‘yatırım yapılabilir’ modeli devam ediyor. Doğru mülkü bulduğunuz andan itibaren ihtiyacınıza göre konut alın” dedi.
Nilüfer’in en fazla talep edilen ilçe olduğunu anlatan Çelebi, her bölgede ciddi bir fiyat artışı yaşandığını ifade etti. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydeden Erdal Çelebi, ‘’Ya bu kirayı verirsiniz ya da evimi boşaltırsınız’ diyen insanlara sesleniyoruz. Hakkınız olanı alın ama hakkınızdan fazlasını istemeyin. Kiracılar da eğer kontrat günü geldiyse, mülk sahibi farklı bir baskı yapıyorsa bu baskı altında ezilmesin. Haklarını arasınlar” diye konuştu.