Demokrat Zafer

Bursa’da Emekli TOKİ’den sesler yükseliyor!

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi’nde,TOKİ tarafından emekliler için yapılan konutlarda ikametgah eden vatandaşların sıkıntıları bitmek bilmiyor. Kendilerine pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyleyen Emekli TOKİ Derneği Başkanı Ahmet Alper, ”Yaklaşık üç yıldır buradayız. Bu süre zarfında yaşadığımız problemler genelde hep yönetim kaynaklıdır. TOKİ taksitine 550 lira, aidataysa 170 lira aylık ödemelerimiz oluyor. Çevreyi gezip görürseniz hizmet odaklı bakıldığında üç yıldır verdiğimiz paraların bir karşılığını alamadığımızı siz de göreceksiniz. Burada oturan insanların hepsi emeklidir. Ortalama 2 bin lira emekli maaşı alıyoruz. Bin lirası TOKİ harcamalarına gidiyor. Elektrik, su masraflarından elinize kalan para 800 ya da bin lira anca oluyor. Bu bin lira ile geçinelim mi yoksa çocuğumuza bir hediye mi alalım?” dedi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN  bursadabugun.com

Bursa‘nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi‘nde,TOKİ tarafından emekliler için yapılan konutlarda ikametgah eden vatandaşlar dertli.

Bin 201 kişinin oturduğu bu alanda çevre düzenlemesinden tutun, yüksek aidat ödemelerine varana kadar birçok sorun yaşanıyor.

Yönetimin ilgisizliği, vatandaşın çektiği sıkıntıları bile unutturuyor.

”BURASI EMEKLİ BÖLGESİ, BİZ POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYORUZ”

Emekli TOKİ Derneği Başkanı Ahmet Alper, “Yaklaşık üç yıldır buradayız. Bu süre zarfında yaşadığımız problemler genelde hep yönetim kaynaklıdır. TOKİ taksitine 550 lira, aidataysa 170 lira aylık ödemelerimiz oluyor. Çevreyi gezip görürseniz hizmet odaklı bakıldığında üç yıldır verdiğimiz paraların bir karşılığını alamadığımızı siz de göreceksiniz. Verdiğimiz bütün dilekçelere karşılık olarak verilen tek cevap, TOKİ hak sahiplerinin tapuyu alana kadar söz hakkının olmadığı yönünde. Bu konuda çok ciddi girişimlerimizde oldu. Maalesef bir sonuç alamadık. Devlet bize çok büyük imkanlarla bu daireleri verdi, ama sonrasında olan yönetim hizmeti gerçekten çok kötü. Burada oturan insanların hepsi emeklidir. Ortalama 2 bin lira emekli maaşı alıyoruz. Bin lirası TOKİ harcamalarına gidiyor. Elektrik, su masraflarından elinize kalan para 800 ya da bin lira anca oluyor. Bu bin lira ile geçinelim mi yoksa çocuğumuza bir hediye mi alalım? Burada herkes ciddi anlamda geçim sıkıntısı çekiyor. Bunun üzerine bir de hizmet almadan 170 lira aidat vermek insanları çok zorluyor. Emlak yönetimi her ay yüzde 15’e yakın bir komisyon kesiyor. Bizim ricamız bu komisyondan feragat edilmesi yönündedir. Burası emekli bölgesi, biz pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Türkiye’de üç tane Emekli TOKİ projesi var. Bu projelerden birisi Bursa‘dır. 600 tane siteye bakıyorlar, bırakın 3 tane siteden de komisyon almayın. Verdiğiniz paranın karşılığını alamadığınız zaman aldatıldığımızı düşünüyoruz. Burada yaşayan insanların yaş ortalaması 55, bu insanların içleri acıyor. Bir emekli maaşı ile nasıl geçineceksiniz? Aidatı üç defa ödemediğinizde hemen otomatik icraya gidiyorsunuz” dedi.

”ALDIKLARI PARAYI HAK ETMİYORLAR”

Emekli TOKİ konutlarında oturan Gülten Yazıcı, “Burada sıkıntılarımız oldukça fazla. Aidat ödemelerimiz yüksek. 170 lira, biz emeklilere çok geliyor. Bu konuda indirim bekliyoruz. Yönetimin ilgisizliği bizleri çok rahatsız ediyor. Apartman temizliği deseniz, hiç yok. Gelirimize göre giderimiz fazla. Bu kadar olmaması lazım. Asansörlerin bakımları yapılmıyor. Ben yakın zamanda asansörden düştüm. Asansör gelmeden kapısı açıldı. Ben de geldiğini sandım, az daha merdivenlerden aşağı yuvarlanıyordum. Canımın acımasına mı yanayım, ilgisizliklerine mi yanayım? Yüzümde hala geçemeyen kırıklar var, gözüm şişti. Aldıkları parayı hak etmiyorlar. İtiraz ettiğimizde tehditlerle karşılaşıyoruz. Eşim zabıt tutturacağını ve mahkemeye gideceğini söyleyince özür dilediler. Özürle olmuyor. Yemyeşil olabilecek bir alanımız, kadınların rahatça spor yapabileceği yer yok. Çok güzel bir çevrede oturuyoruz, ama hiçbir şeyimiz yok. Çok mağduruz” şeklinde konuştu.

”BİZ BURADA GARİBAN GİBİ KALMIŞIZ”

Başka bir blokta oturan Gülşen Güner, “Aidatlarımızı aydan aya devamlı ödüyoruz, ama karşılığını alamıyoruz. Merdivenlerimiz temizlenmiyor. Bakım hiç yok. İnsan karşılığını alabilse, yine seve seve ödemesini de yapacak. Bayram zamanında bile temizlik yapılmıyor. Öyle bir günde, her yerin temiz olması lazım. Site görevlisine otların biçimsiz gözüktüğü söyledim, ama oturdular keyif yapıyorlar. Bir emekli maaşıyla geçindiğimiz için 170 lira aidat bizlere çok geliyor. Bana göre aidat en fazla 100 lira olmalı. İki maaş alanların sesi çıkmıyor, ama tek maaş alanlar zorlanıyor. Asansörlerin bakımları yapılsa da devamlı bozuluyor. Sitenin temizliği üstün körü olunca 10 dakikada bitiyor. Ben adalet istiyorum. Yılda 10 lira zam yapılmasına bir şey demiyoruz, ama 30 lira zam daha farklı bir durum. İlk geldiğimizde yıl 93 lira aidat ödememiz oluyordu. Biz burada gariban gibi kalmışız. Her apartmanın önünde masa var, bir burada yok” ifadelerini kullandı.

”30 GÜNDE BU PARALAR NEREYE GİDİYOR?”

Bir diğer vatandaşsa, “Aidatımız biz emekliler için çok fazla. Bu verdiğimiz ücret karşılığında aldığımız hizmetse sadece merdiven temizliğidir. Ne bir peyzaj, ne de bir çöp toplama var. Buraya geldiğimiz günden bu yana apartmanın dış kapı kilidi bozuk. Kaç defa söylememize rağmen yapılmadı. Bulunduğum kattaki doğal gaz okuyucusu hala çalışmıyor. Bu yüzden 800 lira doğal gaz faturası ödemek zorunda kaldım. Ağaçlarımızı biz suluyoruz. Dikilen ağaçları kurutuyorlar. Yönetimden şikayetçiyiz. Geçen yönetime gittik, bize peyzaj masraflarını söylüyorlar. Ne peyzajı, peyzaj masrafı olarak ne yapılmış? Aidatların bu kadar yüksek fiyatlandırmasını nasıl yaptıklarını sordum. TOKİ‘den masraf gösterilerek öyle belirleniyormuş. Ne masrafı yapıyorlar da gösteriyorlar, anlamadık. Yönetimin kontrol edilmesini istiyoruz. Elektrik 10 bin lira geliyormuş. Burada 100 bin liradan fazla para toplanıyor. Fareler apartmanın içinde geziyor” şeklinde konuşurken bir diğer vatandaş da “Bu pay ölçerlerden dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Faturalar kimisine 90 lira, kimisine 300 lira geliyor. Bu adaletsizlik, böyle olmaz. Site genelinde hiç toplantı yapılmıyor. Kimseyi tanımıyoruz. Sadece para almasını biliyorlar. Burası bin 201 konutluk bir alan. Ayda 200 bin liradan fazla para toplanıyor. 30 günde bu paralar nereye gidiyor? Her ay bin 201 kişi 170 lira sadece aidat ödemesi yapıyor” dedi.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ