Bursa’da bu dere hani temiz akacaktı? Bir mahallenin kabusu oldu!
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal, 2014 yılında sözü verilen ancak bir türlü temizlenmeyen Nilüfer deresi’yle ilgili bir yazı kaleme aldı…
Yıl 2014, aylardan ağustos…
O günlerde de Nilüfer Deresi’nin kirliliği gündemde.
Balat ve Geçit mahallelerinde oturanlar kirlilikten kaynaklı kokudan şikayet ediyorlar.
Düşünün Bursa’nın milyon dolarlık konutlarının inşa edildiği en lüks, en gözde mahallesi Balat ve yanı başındaki Geçit Mahallesi, bazı saatlerde leş gibi kokuyor.
Konuyu OLAY TV’de masaya yatırmaya karar verdik.
Ancak stüdyoda değil sorunun merkezinde, Balat’ta yaptık programı.
Konuklarlarımız ise çevre sakinleri, yetkililer ve konunun uzmanlarıydı.
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdoğan Bilenser, bugün Nilüfer Belediyesi başkan yardımcısı olan dönemin Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, dönemin Doğader Başkanı Murat Demir ve dönemin BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, programın ana konuklarıydı.
Mahalle sakinleri, o kadar öfkelilerdi ki, koku sorunu nedeniyle evlerini satmak dışında başka seçeneklerinin kalmadığını söylüyorlardı.
Ve tabii yetkililere de ateş püskürüyorlardı.
Mikrofunu eline alan İsmail Hakkı Çetinavcı, kokunun gerekçelerini sıraladıktan sonra, aldıkları tedbirlerin ve yatırımlarının sonuç vereceğini belirtti.
Ve şu tarihi sözler, ağzından döküldü:
Size söz veriyorum, 2 yıl içinde Nilüfer Deresi temiz akacak ve koku sorunu bitecek.
Çetinavcı’nın verdiği söz üzerinden 8 yıl geçti.
Koku başka mahallelere de yayılarak, 23 Nisan Mahallesi sakinlerinin kabusu oldu.
Ne demişler?
Söz uçar yazı kalır.
Ben de tanık olduğum bu tarihi sözlerin sahibi İsmail Hakkı Çetinavcı’ya hatırlatıyorum:
Hani Nilüfer Deresi temiz akacaktı?
Okuyucudan Balat ve Minareliçavuş’taki sorunlara çözüm çağrısı
Halil Tuna isimli okuyucumuz, Balat ve Minereliçavuş’daki sorunlara değinip, çözüm önerilerini paylaşmış:
Öncelikle Bursa’mızın sorunlarını dile getirerek çözüme kavuşmasını sağladığınız için teşekkür ederim. İletmek istediğim problem, Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi’nin Doğanköy’e ulaşan Cezaevi Caddesi.
-Yol kenarında yaya kaldırımı kısmen var ancak sürekli mahkum yakınları araçlarını kaldırıma çekiyor. Yürüyen bebek arabalı yayalar yola inerek kamyonların altında kalma riski yaşıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi çöplerini park ettikleri aracın yanına atarak gidiyorlar.
-Yolun sağ tarafında hiçbir kaldırım ve bisiklet yolu yok. Park eden araç olmazsa taşlıklardan yürüyerek işe gitmeye çalışıyoruz.
-Yoğunlaşan trafikte araçlar hız sınırlarına uymadıkları gibi oradaki mahalle sakinlerine çarpma riskleri var ve maalesef belediye proaktif yaklaşım yerine bir olay olduktan sonra mı müdahale edecek bilemiyorum.
-Yeni yapılan Anda Park Balat 2 Sitesi’nin Cezaevi Caddesi’ne çıkan yolda kasis gibi hiçbir önlem yok. Aynı şekilde Barlas Sokak sakinleri ve çocuklar, kasis olmaması nedeniyle tehlike altında.
Bu konuları da yazılarınızda bahsedebilirseniz birçok insanın hayatına olumlu anlamda etki etmiş olacaksınız. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Doğa varsa hayat var
Bursa’da sokak hayvanları ve temiz çevre için seferber olmuş gönüllü bir grup var.
Grup, “Doğa Varsa Hayat Var Derneği” çatısı altında örgütlendi.
Dernek gönüllüleri, temiz çevre için çöp topluyor, sokak hayvanları için besleme yapıyor ve can dostlar için barınacak yerler hazırlıyor.
Son olarak Mudanya’da iş başındaydılar.
Gönüllüler, Mudanya’daki sokak hayvanlarına besleme yaptılar, bölgeyi bir güzel temizleyip, yaklaşan kış mevsimini düşünerek yavru hayvanların bulunduğu bölgelere yeni kulübeler kurdular.
Dernek Başkanı Canberk Aykut, “Doğa varsa hayat var sloganıyla çıktığımız bu yolda, doğayı hayat olarak gören herkesi aramızda görmekten mutluluk duyarız” diyor.
Bu tür etkinliklerin çoğalması ve can dostu insanların varlığı, tüm canlılar için daha yaşanabilir bir dünyanın habercisi.