BURSA İÇİN BİRLİK; Şehir İçin Nasıl Bir Planlama Düşünüyorsunuz?
Şehirde 10 partinin bir araya gelmesiyle oluşan ‘Bursa İçin Birlik’ il gündemini masaya yatırdı. Bursa’da Memleket Partisi, Demokrat Sol Parti, Doğru Parti, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Türkiye Değişim Partisi, Cihan Partisi, Genç Parti, Liberal Demokrat Parti ve Bağımsız Türkiye Partisi İl Başkanları tüzel kişiliklerini bir kenara bırakıp bir araya gelerek oluşturduğu “Bursa İçin Birlik” ilin sorunlarına sahip çıkmaya devam ediyor.
BURSA İÇİN BİRLİK; “İnanması güç ama ülkemizin 5 büyük kenti arasında yer alan Bursa’nın en önemli sorunu ulaşılabilirlik! 20 yıldır aynı iktidarın hem genelde hem de yerelde hüküm sürdüğü düşünüldüğünde Çevre yolu bir yana bırakılırsa, kenti İstanbul’a, İzmir’e, Eskişehir’e bağlayan karayolu şehirler arası yol standardının çok gerisinde. Bursa’yı çevresine bağlayan otoyollarının büyük bir kısmı ne yazık ki; ücretli! Demiryolu projesi gündemde ama, ne zaman hayat bulacağı belli değil. Denizyolu ulaşımında çevrede küçük ölçekli limanlar var ama, bu limanlar Bursa’nın üretimde tam kapasite çalışması durumunda ihtiyacı karşılayacak kapasite ve teknik olanaklara sahip değil. Havayolu ulaşımı Bursa’nın sosyoekonomik yaşamında canlı ilişkiler kurabilmiş değil. Yaklaşık 10 yıl sonra 980 milyar dolarlık ihracat hedefinin önündeki en büyük darboğaz ulaşım altyapısındaki yetersizlikler olacak gibi gözüküyor. Buradan tüm erkleri son kez bir daha uyarıyoruz, ateşle oynuyorsunuz!
Bursa’da Hafif Raylı Sistem hizmet üretmesine karşın; başlangıçta planlı kentleşme yaratılamadığı için kent içi ulaşımın sorunları giderek ağırlaşıyor. Gelişmekte olan birçok kentimizde olduğu gibi Bursa’nın bütünlüğü olan, işlevsel, kentin geleceğini yönlendirecek, hepsinden önemlisi de kent insanının uygulanacağına tam güven duyduğu bir plana ihtiyacı var. Bu plan, kentsel yerleşimin hayat standardını yükselten, kent içi ulaşımda akışkanlığı hızlandırıcı, konutlarla işyerleri, eğitim kurumları, eğlence ve dinlence yerleri arasında bağlantıları gözeten ve “kent ekonomisi verimini” artıran, rekabet gücü yaratmasını kolaylaştıran bileşenleri, bağlamları ve kültürü dikkate alan, indirgemeci anlayışla değil, bütüncü yaklaşımla tasarlanan yapı ve işlevleri dikkate almalı ki başarılı olabilsin!
Hepimiz Bursa’ya değer katmalıyız
Bursa’nın gelişebilmesi ve değer katabilmek için;
· “Sanayi ve hizmet kenti olmanın dengelerini”,
· “Ar-Ge, patent ve bilişim alanında öncülüğü ve Bilişim Vadisi Projesini,
· “Turizmde ne yapılması gerektiğini, nelerin yapılmamasını”,
· “Kentin dinamik bir envantere sahip olmasının önemini”,
· “Üniversite sanayi ilişkilerini yeni bir anlayışla düzenlemenin yararını”,
· “Kentin geçmiş birikimine sahip çıkmanın yaratacağı verimliliği “,
· “Kent girişimcisinin gelişme önündeki kültürel fırsatlarını ve engellerini”,
· “Jeotermal kaynakları, kış turizmi altyapısını, kültür turizme birikimlerini ve kongre turizmi olanaklarını değerlendirebilmenin sorunlarını”,
· “Lojistik planlaması ve kent ekonomisi verimini artırma düşüncesini”,
· “Bursa’da sayıları 18’ı bulan sanayi bölgelerinde bir ortak akıl oluşturma çabalarını ilerletmenin olağanüstü değerini”,
· “Bursa’nın gıda ve tarımda öncülük rolündeki yeni durumunu”,
· ” Makine-donanım üretiminde merkez olma avantajlarını” vb. daha bir dizi sorunu başka yazılarda tartışarak okuyucu ile paylaşmak istiyorum… Seçim atmosferinin kızıştırdığı tartışmalarda, yukarıda başlıklar halinde aktarılan sorunların hangi ayrıntıda ve derinlikte ele alındığını, siyasetle hizmet üretme adayları arasında bu sorunları iş edinmiş olanları bilmek isteriz. Bu soruların cevaplarını bulabilirsek Bursa daha çok yaşanabilir bir kent olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.