Bünyamin Çolak’tan dev vaat
BSMMMO 2025 Seçimleri Başkan Aday Adayı Bünyamin Çolak, “Çalışanların devri gelmiştir” diyerek, ‘Beyaz Cennet’ Uludağ’ın da gerçekleştirmeyi planladığı projelerin arasında olduğunu belirterek “Her sene Uludağ Muhasebe Zirvesi yapmayı planlıyoruz” dedi.
2025 Haziran ayında gerçekleştirilecek Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) seçiminin heyecanı şimdiden başladı.
Anatolia Hotel’de gerçekleştirilen basın toplantısında adayının Bünyamin Çolak olduğunu açıklayan Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu, oda üyelerinin sandığa barış içinde gitmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aday tanıtım programında açıklamada bulunan Bünyamin Çolak, “Küreselleşen dünyada makro ekonomik gelişmelerin değişmesi ile beraber ülkelerin ve ülkemizin de mali yapılarında değişkenliklerle beraber, mesleğimizde de önemli gelişmeler yaşandı. Dijital muhasebecilik meslektaşlarımızın yaşam alanına girdi. Mesleğin ve meslektaşlarımızın tüm sorunlarını sizler çok iyi bilmektesiniz. Sorunların çözüm noktasında ise kurum yöneticilerinin almış olduğu tavır ve davranışlar önemli. Ülkemizin yaşamış olduğu enflasyonist ortamdan dolayı meslektaşlarımıza enflasyon muhasebesi uygulaması çıkarmıştır. TÜRMOB temsilcilerimizin ‘Biz enflasyon muhasebesine hazırız’ demesiyle, Bakanlık tüm firmaları kapsayacak şekilde uygulama çıkardı. İş bilmez bürokratlar ve TÜRMOB yöneticileri arasında kalan meslek mensupları olduk” değerlendirmesinde bulunarak, seçildiği takdirde önemli projelere imza atacağını vurguladı.
“SAZ ÇALANLARIN DÖNEMİ BİTTİ”
Meslek içi eğitimi önemsediğini kaydeden Çolak, projelerini şu ifadelerle aktardı: “Butik ve özel nitelikli eğitimler yapacağız. Her sene Uludağ Muhasebe Zirvesi yapmayı planlıyoruz. Mesleğin sorunlarının ve çözüm önerilerinin yapıldığı meclis toplantıları yapılacak, belli periyotlarda da çalıştaylar düzenleyeceğiz. Makalelerin sesli okunduğu Bilanço Dergisi çıkaracağız, BSMMMO TV stüdyosunu kuracağız, online eğitimler, online müzik şiir dinletileri ve sosyal etkinlikler yapacağız. Paydaş kurumlarımız ile ortaklaşa programlar da gerçekleştireceğiz. Sosyal etkinliklerimizi daha aktif hale getirmeyi istiyoruz. Staja başlama ve yeterlilik sınavlarının Bursa’da düzenlenmesi adına da çaba göstereceğiz. Projelerimiz için ‘hayal’ diyecekler. Biz de diyoruz ki hayaline ömrümüz kurban olsun, gerçeğine ise canımız feda olsun. İyi gülenlerin, iyi saz çalanların, iyi söyleyenlerin, iyi bağıranların dönemi bitti. Artık iyi çalışanların dönemi gelmiştir. Bu iyi çalışmaların oluşması için seçim kazanmamız lazım. Seçim ise insanla kazanılmaktadır.”
Çolak: Bursa’ya yakışır 16 projeyi hayata geçireceğiz
BSMMMO seçimlerinde adayını ön seçimle belirleme kararı alan Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu, 12 Nisan’da sandık başına gidecek. Seçim öncesi birlik vurgusu yapan aday adayı Bünyamin Çolak, “Saha çalışmalarımız ve projelerimizle kazanmaya odaklandık.” dedi. Çolak ayrıca göreve gelmeleri halinde ses getirecek Bursa’ya yakışır 16 projeyi hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (BSMMMO) 1 Haziran 2025’te gerçekleştirilecek seçiminin heyecanı başlarken adaylar da saha çalışmalarını hızlandırdı. Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bu yıl adayını ön seçimle belirleme kararı aldı. 2 adayın yarışacağı ön seçim 12 Nisan’da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda BSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi ve Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu Aday Adayı Bünyamin Çolak, Ekonomi Gazetesi Temsilciler Koordinatörü Ömer Faruk Çiftçi’yi ziyaret etti. Ziyarette BSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Ok ve BSMMMO Ekonomi Çözümleri Komisyonu Başkanı Hacı Bektaş Aykut da yer aldı.Süreci saha çalışmaları ve proje geliştirerek yürüttüklerini belirten Çolak önseçimin birlik ve beraberlik duygusu ile ifa edileceğini belirtirken, “Odamızda iktidara olan hasretimiz 18 yıla ulaştı. 6180 üyesi bulunan odamızda %60’ın katılım gösterdiği seçimlerde %2,5 dolayında farklarla kaybettik. Daha önceki yıllardan edindiğimiz tecrübeler ile saha çalışmalarını yönetiyoruz” dedi.
Bursa’ya yakışan 16 proje geliştirerek yola çıktıklarını belirten Çolak, “Alanımıza giren uygulamaları gündemde tutup meslektaşlarımızın sorunlarını ilgili mercilere iletmenin yanı sıra eğitim uygulamaları ile akademik alanda da üyelerimizi destekleyeceğiz. Ayrıca oda bünyesinde sosyal tesisleşme, konut ve iş yeri gibi kooperatif projeleri geliştirdik. Ayrıca odamızda alanında uzman bir eğitmen kadrosu oluşturacağız. Tabii ki önceliğimiz ön seçimi ardından da oda seçimini kazanmak. Ardından projelerimizle hem odamıza hem de meslektaşlarımıza katkı sağlamak adına çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Göreve gelmeleri halinde Türkiye çapında karşılık bulacak bir ‘Muhasebe Zirvesi’ planladıklarını da söyleyen Bünyamin Çolak, “Bu zirve hem meslektaşlarımıza önemli katkılar sunacak hem de her kuruma eşit mesafede olduğumuzun bir göstergesi olacak. Bununla birlikte yaptığımız tüm çalışmalarda oluşturulan enerji ve kaynağın doğru biçimde yönetilmesini yararın yine üyeye dönmesini sağlayacak adımlar atacağız” dedi.
Bünyamin Çolak 16 projenin uygulanacağını belirterek meslektaşlarının akıllarındaki sorulara cevap bulacağının altını çizdi.
🔷 Sosyal Tesis Projeleri ve Yaşam Alanları
– “Mali Müşavir Evi” projeniz oldukça dikkat çekici. Bu proje için kaynak planlamanız nasıl olacak? Bursa’da bu alan nerede kurulabilir?
– Bu sosyal tesislerin sadece meslektaşlara mı, yoksa halka açık şekilde mi hizmet vermesi planlanıyor?
🔷 Mali Müşavirlerin Statüsü ve Hakları
– Yeşil pasaport hakkı talebiniz çokça konuşuldu. Bu hedefe ulaşmak için hangi bakanlıklar veya kurumlarla iş birliği yapmayı planlıyorsunuz?
– Mesleğe sadece ‘Mali Müşavir Fakültelerinden’ giriş yapılması öneriniz YÖK ve üniversitelerle nasıl bir süreç gerektirir?
🔷 Eğitim ve Mesleki Gelişim
– YMM kursları, butik eğitimler ve çalıştaylarla ilgili eğitim altyapınız nasıl olacak? Eğitmen kadrolarınız kimlerden oluşacak?
– Uzmanlık eğitimlerini dijitalleştirmeyi düşünüyor musunuz? Online platformlar kurulacak mı?
🔷 İletişim ve Yayın Projeleri
– BSMMMO TV ve sesli/şekilli Bilanço Dergisi projelerinizin içeriği nasıl olacak? Meslektaşlara nasıl bir katılım imkanı sunulacak?
– Bu yayınlar sadece meslek içi mi olacak yoksa kamuoyuna da açık mı?
🔷 Ekonomik ve Mali Yapı
– “Pozitif Bütçe Uygulaması” ve sponsorluk gelirleri ile ilgili şeffaflık ilkeniz nedir? Bu bütçe verilerini kamuya açık şekilde paylaşacak mısınız?
– Gelir artırıcı sponsorlar nasıl seçilecek ve denetlenecek?
🔷 Barınma ve Ofis Sahipliği
– Ofis ve konut kooperatifi projeleri meslektaşlar arasında ciddi ilgi görüyor. Bu projeleri ne zaman başlatmayı planlıyorsunuz?
– Bu kooperatifler kamu arazileriyle mi desteklenecek yoksa özel ortaklıklarla mı yürütülecek?
🔷 Mesleki Sorunlar – Haksız Rekabet ve Ücret Tarifesi
– Ücret karmaşasının tek tarifeye dönüştürülmesi öneriniz nasıl bir yasal süreci gerektiriyor? Bakanlıklarla bu konuda bir ön görüşme yapıldı mı?
– Bağımlı çalışan meslektaşlar için zorunlu asgari ücret tarifesi uygulaması nasıl denetlenecek?
🔷 Vergi Mevzuatı Uyuşmazlıkları
– Gelir vergisi – KDV çelişkisini çözmek için nasıl bir hukuki ya da teknik altyapı öneriyorsunuz? Bu konuda TÜRMOB ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile temasa geçildi mi?
🔷 Staj ve Sınav Süreci
– Bursa’da staj başlatma ve yeterlilik sınavlarının yapılması hedefleniyor. Bunun için TESMER ve TÜRMOB’dan onay alınması gerekiyor. Bu süreci nasıl yöneteceksiniz?
📌
“İdeolojik değil idealist bir yönetim” söyleminiz çerçevesinde, meslek örgütlerinde birlik ve tarafsızlığı nasıl sağlayacağınızı açıklayabilir misiniz?
Bu soruların cevaplarının kendi ekiplerinde olduğunu belirten Bünyamin Çolak “Hazır mıyız Bursa’da meslektaşların sesi olmaya?” diyerek sözlerini tamamladı.