Demokrat Zafer

Bu balon sizi uçurmayacak ama tüy kadar hafif hissedeceksiniz!

Hayat hızlandıkça artan tempo ile beslenme alışkanlıkları da değişti. Son yıllarda çeşitli sağlıklı beslenme trendleri ortaya çıkmış olmasına rağmen rağbet hala fast food ve atıştırmalık gıdalara. Buna son yıllarda psikolojik sebeplerle kötü beslenme de eklenince obezite a adeta bir virüs gibi yayılmaya başladı. Türkiye nüfusunun %34 ü fazla kilolu %31.5 ise obezite ile mücadele ediyor. Bu noktadan bakınca fazla kilolularında geleceğin obezite hastaları olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu da tüm Türkiye’nin %65 den fazlasının hasta ya da hastalık sınırında olduğunu gösteriyor.

Obezite ile adeta birlikte gelen şeker, tansiyon gibi diğer rahatsızlıkları da eklendiğinde çalışabilir nüfusu olumsuz etkiliyor ve olay sadece bir sağlık meselesi olmaktan çıkıp ekonomik bir problem haline de geliyor.

Tam olarak nedir bu Obezite?

Konu ile ilgili Avrasya Hastanesi Genel cerrahi Uzmanı Hasan Lice açıklamalarda bulundu.

Obezite; vücudun kalp-damar ve endokrin sistemi başta olmak üzere, hemen hemen bütün sistemlerinde önemli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan önemli bir hastalıktır. Diyetler, egzersizler ve ilaçlar zayıflamak için yeterli sonucu vermeyebilir. Diyetlerde devamlılığı olumsuz etkileyen faktörlerden birisi doymama hissidir. Bu sebeple günümüzde obezite ile savaş noktasında genel cerrahlar mide balonu uygulamasını gerçekleştirmektedirler.

Mide balonu nedir?

Mide balonu, obezite ile mücadele için geliştirilmiş olan ve mideye yerleştirilen silikon bir balondur. Bu yöntemde, hastanın midesinin içine yumruk büyüklüğünde, içi su ile doldurulmuş bir balon koyulur. Bu şekilde gıda alımı kısıtlanır.

Mide balonu bir ameliyat yöntemi değildir. Ameliyat riski olan obez hastalarda, ameliyat korkusu olan obez kişilerde, geçici şişmanlık tedavisi gerektiren durumlarda, hızlı kilo kaybı gerektiren acil durumlarda ve aşırı obez hastaların kelepçe ameliyatı öncesinde uygulanabilir. Balon, verilmesi gereken kilo miktarına göre tercih edilebilir ve türüne bağlı olarak  6 ve 12 aylık süre midede kalabilir.

İşlem süresi 25-30 dk arasında değişiyor…

Gerekli anestezi işlemi yapıldıktan sonra, inik şekilde olan balon endoskopi eşliğinde mideye yerleştirilir. Hastanın sedoanaljezi adı verilen bilinçli sedasyon tekniği ile solunumu durmadan 10-15 dakika boyunca uyuması sağlanarak balon uygun bir şekilde şişirilir. İşlem sırasında bir acı hissetmek ve hatırlamak mümkün değildir. Toplam işlem süresi 25-30 dk süren bu yöntemden sonra hasta bir süre gözetim altında kaldıktan sonra aynı gün taburcu edilebilir.

Belirli durumlarda mide balonu işlemi gerçekleştirilemez

Hastaların total vücut ağırlıkları ve vücut kitle indeksleri hesaplandıktan sonra, ne kadar süre ile mide balonu kullanılacağına karar verilir ve daha sonrasında işlem uygulanır. Hastaların toparlanması durumu, doktorlar tarafından izlenmekle birlikte, gerekli görüldüğü takdirde bu süre uzatılabilmektedir.

Mide balonu uygulamasını engelleyen bazı durumlar vardır. Mide ülserleri, aşırı gastrit, daha önce mide ve yemek borusu ameliyatı geçirmiş olunması, geniş mide fıtıkları ile birlikte endoskopi uygulanmasını riskli hale getiren kalp-akciğer hastalıkları ve kanama bozuklukları olan kişilere işlem uygulanamaz.

Ciddi yan etkiler nadir olarak görülüyor

Balonun yerleştirilmesi ve çıkarılması durumunda yaşanan ciddi yan etkilere sık rastlanmaz. En sık görülen yan etkiler karın ağrısı, bulantı ve kusmadır. Bu semptomlarda balon yerleştirildikten birkaç gün sonra sona erer ve evde ilaçla kontrol altında tutulabilir. Potansiyel ciddi risklerden biri balonun sönmesidir. Balon sönerse, sindirim sisteminizde hareket etme riski de oluşur. Bu, cihazı çıkarmak için ek bir prosedür veya ameliyat gerektirebilecek bir tıkanmaya neden olabilir. Bu nedenle işlemin güvenilir ve uzman ellerde yapılması büyük önem taşıyor.

İşlem sonrası en hassas konu; Beslenme

Mide balonu takıldıktan sonra ilk süreçte sıvı beslenme dönemine geçilir. Daha sonra ilk 6 aylık dönemde rutin kontrollerle birlikte diyetisyeni tarafından hastaya özel beslenme programı oluşturulur. Beslenme programıyla kişiye sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmaya çalışılmaktadır. Balon çıkarıldıktan sonra, kişi eğer uygun bir diyet ya da egzersiz programını devam etmezse, kişi tekrar kilo alabilir. Bu da işlemi başarısızlığa götürür ve farklı bir tedaviye ihtiyaç duyulmasına neden olur.

http://www.avrasyahospital.com.tr/

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ