Bilgit; “Çataltepe, Çatallıtepe Olmadan Bu İş Bitecek!”
29 yıllık saltanata son veren BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, seçim süreci, projeleri ve ekonomi üzerine özel açıklamalar yaptı. Çataltepe’yi 22 meslek grubunda faaliyet gösteren Bursa esnafına kazandırmak istediklerini vurgulayan Bilgit, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan 20 yıl vadeli düşük faizli kredi desteği verebileceği önerisini dile getirdi. Bilgit, sanayi sitesi ile ilgili sürecin de belirsizliğini koruduğuna işaret etti. Arkadaşlarıyla görev ve sorumluluk aldıklarını ifade eden Bilgit, Bursa esnaf ve sanatkarına hizmete düşüncesiyle 2 Mart’ta adaylık sürecini resmileştirdiklerini söyledi. Bilgit, belirttiği tarihten itibaren merkez ve ilçeler de dahil olmak üzere yaklaşık 103 odaya ziyarette bulunduğunu söyledi.
AHİLİK kültürüne yakışır, bir genel kurul yaptıklarını söyleyen Bilgit, sonucun lehine çıktığını anımsattı. Seçimde Arif Tak ile birlikte oy kullandıklarını ancak devir teslim törenine gelmediğini hatırlatan Bilgit, “Genel kurulda el sıkıştık. Keşke devir teslim de böyle olsaydı. Daha güzel ve şık olurdu. Anılarımıza, hatıralarımıza o eksik oldu” dedi.
SANAYİ İÇİN BÜYÜK BEKLENTİ VAR
PROJELERİNDEN bahseden Bilgit, gündemde Çataltepe Sanayi Sitesi’nin bulunduğunu vurguladı. Burası için tüzel kişiliği olan bir kooperatif oluşturulduğunu anımsatan Bilgit, “Yaklaşık 500 ortağı mevcut. Onlar da bir genel kurul yapacaklar. Sonrası benim düşüncem her iki yönetim bir araya geleceğiz. Kooperatif olarak neler planladıklarını konuşacağız. Temsilci olarak bizim hisselerimiz vardı. O arkadaşlarımızın neler planladığını önümüzdeki günlerde birlikte istişare edeceğiz” diye konuştu.
ÇATALTEPE NE ZAMAN BİTER?
Yaklaşık 2 bin 500 dükkanın olacağını söyleyen Bilgit, “Diyelim 500 ortak dışarıda, yaklaşık bin 800 kişi kooperatif ortağı olmamıştır. Bu insanlar şunu soruyor: ‘Burası ne zaman biter? Kooperatifle çok uzun yıllar sonra biter. Biz, buraya ortak olmuyoruz. Olmayacağız. Zaten 2008’den bugüne kadar 14 yıl geçti. Bu kadar daha mı bekleyeceğiz?’ Böyle bir güvensiz bakış var. Tahmin ediyorum kooperatif genel kuruldan sonra ortaklarına ve diğer dışarıda kalan hak sahibi olanlara bir mesaj verecektir. O mesaj güven mesajıdır. Herkes orada dükkanını yapmak durumundadır” şeklinde konuştu.
OLMAZSA OLMAZIMIZ
Mesajları verip, işi başlatırsa bir güvenin geleceğini anlatan Bilgit, diğer taraftan da Çataltepe’deki sanayinin olacağını kaydetti. Yaklaşık 22 meslek grubunun yer alacağını ifade eden Bilgit, “Bugün bakıyorsunuz Yalova Yolu’nda ön cephelerde kentsel dönüşüm için dükkanların tahliyeleri söz konusu. Gökdere Bulvarı’na bakıyorsunuz aynı şeyler oralar için de geçerli. Bursa ve sanayi için büyük bir beklenti var. Biz de Çataltepe’deki sanayi sitesi için tüm girişimlerimizi Bursa’nın ortak paydaşları ile olması için el ele kol kola gireceğiz. Bu iş, BESOB için olmazsa olmazımız olacak” diye konuştu.
BİTİREMEZSEK BİZE GÜLERLER
ÇATALTEPE’de mobilyacılar bölümündeki 125 dükkanın bittiğini ifade eden Bilgit, altyapı ve yolların tamamlandığını belirterek, “Kütahya, Balıkesir, İzmit ve İnegöl‘den sanayi için ruhsatlı yer arıyorlar. Türkiye’nin 4’üncü büyük şehri, bu sanayi sitesini bitiremezse bize gülerler. Bursamız’ın bir ayıbı olur bu. Onun için Bursa’nın tüm ortak paydaşları ile kooperatif olur, başka bir yöntem olur, 1-2-3 yıl gibi kısa sürede çok hızlı şekilde bu dükkanların yüzde 60’ının bitmiş olması gerekir. Çok da acil ihtiyaç. Bu sanayi sitesinin planlamayla bitirileceğine esnaf odaları birliği olarak inanıyorum ve olması için de elimizden gelen yapılacaktır” diye konuştu.
ÖZHASEKİ ÜMİTLENDİRDİ
Büyükşehir Beledi Başkanı Alinur Aktaş’ın artan inşaat ve arsa maliyetleri nedeniyle bu bölgenin bitirilmesinin zor olacağı yönündeki açıklamaları üzerine farklı gelişmeler yaşandığını söyleyen Bilgit, Bursa ziyaretinde konuyu AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’ye açtıklarını belirterek, ‘Çözümsüz hiçbir iş yoktur’ yanıtını aldığını aktardı. Bu sözden sonra ümitlendiklerini açıklayan Bilgit, “Bundan 4-5 ay önceki maliyetlerle bugünkü maliyetler bir değil. Ancak orada metal ve dokuma grubu var. Onların ihale olması lazım ve o grupta ihaleyi bekleyen arkadaşlarımız var. Şu anda maliyeti hiç kimse düşünmüyor. Aylık 30 bin, 60 bin TL kira ödeyen var. Bu arkadaşlarımız, o dükkanları çok rahat öderler. Maliyetler mutlaka artacaktır. Dokuma yapıyorsa onun fiyatları da artmıştır. Yani fiyatlar arttı, konut yapmamazlık, iş yeri yapmamazlık olur mu? Olamaz” şeklinde konuştu.
BEŞEVLER SANAYİ SİTESİ BURAYA TAŞINABİLİR
ÖNÜMÜZDEKİ 50 yıl için başta Tokat olmak üzere içerisinde Bursa’nın da yer aldığı bazı illerde bir planlama yapıldığını ifade eden Bilgit, küçük sanayi sitelerinin yapılmasının düşünüldüğünü söyledi. Bursa ile ilgili durum değerlendirmesi yapan Bilgit, “Bu iş için Bursa’da ne planlıyorsunuz? Beşevler Sanayi Sitesi şehrin içinde kaldı mı? Kaldı. Ne kadar gider. 20 yıl, hadi 30 yıl gitsin. 30 yıl sonra çevrede oturanlar rahatsız olur mu? Olur. Burada yeni bir sanayi sitesi üretmeye ihtiyaç var mı? Var. İşte hazır mevcut yer var. Beşevler oraya taşınabilir. Bir başka yer üretilebilir. Belki orası yetmeyecektir. Belediye başkanımız bu konuya eğilecektir. Ben buna inanıyorum” dedi.
İŞ YERİ İÇİN 20 YIL KREDİ TALEP EDİLEBİLİR
Bölgeyi; ayakkabıcı, tamirci, dokumacı, gıda sektörü olmak üzere 22 meslek grubunda faaliyet gösteren Bursa esnafına kazandırmak istediklerini vurgulayan Bilgit, bundan önceki 125 dükkanı TOKİ’nin 10 yıllık ödeme ile yaptığını hatırlattı. Bilgit, “Kooperatif Sanayi Bakanlığı ile iş yaparsa yüzde 50 bakanlıktan bir destek talep edilebilir. Burası bir iş yeri. Konuta bugün 10 yıl kredi veriliyor. İş yerine 20 yıl talep edilebilir. Sanayi Bakanlığı buralara böyle bir destek yaparsa diyelim ki 200 metrekare dükkanın bedeli 1 milyon 200 bin lira ise bunun yüzde 50’sini Sanayi Bakanlığı’ndan düşük faizli krediler aldığımızı da düşünürsek, yüzde 50’sini şahıs kendisi karşılar” diye konuştu.
YENİŞEHİR’DE BU ŞEKİLDE SANAYİ YAPTIK
Geçtiğimiz yıllarda kooperatif işlerinin bu şekilde olduğunu dile getiren Bilgit, “İşler yapıldıkça taksitlerini ortaklar ödedikçe, hak edişler yapılmıştır ve bakanlık da ona göre ödemeler yapmıştır. Şahıslar da çok kolay iş yeri sahibi olmuştur. Bizim de öyle iş yerlerimiz oldu. Yenişehir’de küçük sanayi yaptık. Çataltepe’nin etrafına Çin Seddi gibi duvarlar örülse, ‘Burası olmasın’ denilse; Bursalılar o duvarları yıkar, iş yerlerini herkes yapar. Ben ona inanıyorum” dedi.
OTURARAK İŞ YAPMAYACAĞIZ
Yeni dönem ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bilgit, oturarak iş yapmayacaklarını kaydetti. Sahada esnafın içinde olacaklarını ifade eden Bilgit, esnafın sorunlarının ortak akılları olacağını vurguladı. Sorunların önlerine yeni hedefler ve düşünceler koyacağını söyleyen Bilgit, bu şekilde daha dinamik yönetim anlayışının çıkacağını söyledi.
TEKNOLOJİ VURGUSU
Pandemi ile birlikte ticaretin yeni bir şekle girdiğini vurgulayan Bilgit, insanların da alışveriş anlayışının değiştiğini kaydetti. İmalat, üretim ve tüketim şekillerinin farklılaştığına dikkat çeken Bilgit, “Teknolojiyi düzgün kullanmalıyız” dedi.
82 BİN ÜYEMİZE ULAŞACAĞIZ
BESOB’a 82 bin kayıtlı üyenin bulunduğunu hatırlatan Bilgit, onları teknoloji ile buluşturmak istediklerini açıkladı. Oda yönetimleri başta olmak üzere üyeler hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsa bununla ilgili teknik ekip oluşturacaklarını açıklayan Bilgit, “Yazılım firmaları ile bunu konuşacağız. 82 bin üyemize birebir ulaşacağız. Hedeflerimiz var. İnsanları hem bilgilendireceğiz, hem yapması gereken planlamaları yapacağız. Bugün Kars’tan kaşar, dondurulmuş kaz istediğinizde internet üzerinden sipariş verebiliyorsunuz. Bursa’mızda bu şekilde iş yapan yok mu? Var. Bursa merkezli bir işletme kurup, Bursa’dan esnafımızın ürünlerinin pazarlanması yönünde projelerimiz var” şeklinde konuştu.
HIRSLI VE İNATÇIYIM
BESOB’un çatı kuruluş üzerinden bu işlemi gerçekleştireceklerini açıklayan Bilgit, “Ben hırslıyımdır. İşimde de inatçıyımdır. Mücadele edeceğim. Çataltepe’de nasıl mücadele edeceksem, bu konularda da mücadele edeceğim. Bursa’nın esnafının ticaretine katkı sunmak için mücadele edip, yönetim kurulumuz ile çalışacağız. Yurt içi ve yurt dışı her yere satış düşünüyoruz” dedi.
ESNAF KARTI
Bir başka projelerinin esnaf kartı olacağını açıklayan Bilgit, kayıtlı tüm üyelere hastane, okul, ulaşım gibi birçok alanda avantaj sağlamak istediklerini anlattı. Kurum ve kuruluşlarla görüşüp indirimli fırsatlar oluşturacaklarını belirten Bilgit, “Bu sistemi kartlara yükleyeceğiz. O kartı okutup işlemini yapacaklar. Yeni projelerin planlamalarını yapıp, ihtiyaçlara göre ilerleyeceğiz” diye konuştu.
3’ÜNCÜ DÖNEM ASLA OLMAYACAK
SEÇİMİ arkadaşları ile birlikte kazandıklarını söyleyen Bilgit, “İyi hizmetler yaparsak, belki bir dönem daha görev talep edebiliriz. 3’üncü dönem asla olmaz. Her şey zamanında yerinde bırakılmalıdır. Bir dönemin sonunda da buraya katkı koyamadıysanız, esnafın ticari gelişimine öncülük edemediyseniz, buraları işgal etmeye gerek yok” dedi.