“BEN OKURUM”DA SENARİST ve YAZAR BAŞAR BAŞARAN ile CHARLES DICKENS’IN BÜYÜK UMUTLAR’I ÜZERİNE: “BÜYÜK UMUTLAR, İNSANIN KENDİ HAYATINI SORGULAMASI İÇİN BİR BAŞLANGIÇ ROMANI.”
Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum” yeni bölümünde edebiyatla sinemayı buluşturuyor. Başarır ile bölüm konuğu senarist ve yazar Başar Başaran, 19. yüzyılın edebiyat yıldızı Charles Dickens’ı ve hem sinema hem de dizi uyarlamaları yapılan unutulmaz romanı Büyük Umutlar’ı konuşuyor. Başar Başaran, insanın kendi hayatını sorgulaması için bir başlangıç romanı olduğunu söylediği Büyük Umutlar’ın birçok uyarlamasının olmasının sebebini “Romanın dramatik unsurlar sağlama açısından o kadar verimli bir tarafı var ki! Neresinden tutsan orasından film olabilecek öğeler taşıyor, çatışmalar taşıyor,” diye açıklıyor. Başaran “Çok şefkatli bir yazar” dediği Dickens içinse “Dickens’ın dünyası hakikaten çok geniş bir dünya. Bir filmle, bir diziyle anlatılamayacak kadar geniş,” yorumunu yapıyor.
Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde senarist ve yazar Başar Başaran’ı ağırlıyor. Başarır ve Başar Başaran, 19. yüzyılın edebiyat yıldızı Charles Dickens’ın, edebiyat tarihçileri tarafından roman tekniği açısından en başarılı romanı olarak kabul edilen Büyük Umutlar’ı sadece edebi açıdan değil, romanın sinema ve dizi uyarlamalarına da uzanarak konuşuyor. Edebiyat ve sinemaseverler, Pip’in çocukluktan yetişkinliğe aynı zamanda da yoksulluktan beyefendiliğe evriliş hikâyesine farklı bir gözle bakma imkânı buluyor. Başarır’ın her zamanki gibi romandan okuduğu bölümler de dinleyenlere eşlik ediyor.
Bölüm konuğu Başar Başaran “Dickens’ın ürettiği Viktorya döneminde gelecekle geleneğin anaforunda yaşanıyor. Ve geleneğe tutunulmaya çalışılan yerde, geleceğin de vaadi büyükse, bireyselleşmenin vaadi büyükse ortaya kocaman bir riya çıkıyor. Dickens bize kocaman bir riyanın içinde yaşayan bir cemiyet tasvir ediyor,” diye anlatıyor. Yazı disiplini olarak edebiyatla sinemanın en çok ayrıştığı yerlerden birinin diyalog olduğuna dikkat çeken Başaran “Dickens çok iyi bir diyalog yazarı, çok iyi bir karakter tanımlayıcısı. Müthiş üç boyutlu, çizdiği bütün karakterler insanda kalıyor. Onlarla tanışmışsın, belleğinden kazıyamazmışsın, onları görmüşsün gibi. Kuvvetini buradan aldığını düşünüyorum. Ama en büyük sac ayağını, üç ayağından bir tanesini toplumsallığına yaslıyor karakterin. Bireysel dramını mutlaka toplumsallığıyla ilişkilendiriyor,” diye devam ediyor.
Başar Başaran, Büyük Umutlar’ın en can alıcı noktasına ise “Bu romandan tek cümle çıkaracak olsak, nedir? Hak etmediği bir şeyin bir insana verilmesi, aslında ona bir cezadır. Yani mahkumun ayağından çıkardığı prangayı, Pip kendi ayağına takıyor,” sözleriyle değiniyor.
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
“BEN OKURUM” HAKKINDA
Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.
DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.