Bahri Palas yazdı; EMLAKÇILIK MESLEKLEŞME YOLUNDA
Köşe yazarımız Bahri Palas makalesinde;
Emlak işyeri açmak artık zorlaştı.
Yeni ismi de EMLAK MÜŞAVİRLİĞİ.
Tut işyerini, ver vergi dairesine açılışı, koy bir masa , iki sandalye , al sana bir emlak ofisi dönemi bitti.
Artık şartları şurtları var . Her önüne gelen emlakçıyım diyemeyecek.
Bitti bu dönem.
Emlak iş yeri nasıl açılır, açmak için hangi belgeler lazım. Bu belgeleri nerelerden temin edeceğiz. Staj yapmak gerekiyormuş. Kimler staj yapacak , ne kadar yapacak ,kimler bu staj ve belgelerden muaf.
Ayrıntılı ve doğru bilgi alıp sizlerle paylaşabilmek adına ;
Emlak Müşavirliği Esnaf Odası ( BEMO ) sitelerinden aldığım sabit numaralarını arayarak Oda başkanı Sn. Erdal ÇELEBİ başkana ulaştım.
Başkanım vakit ayırabilirseniz, sizlerle Emlak işyerleri ile alakalı yeni düzenlemeleri ve iş yeri açılışında yapılması ve alınması gereken belgeler hakkında görüşmek ve ve bu görüşmeyi haber yapmak istiyorum dedim.
Görüşme teklifimi çok nazik bir şekilde karşılayıp görüşme isteğimi kabul ederek beni onure ederken, bu konuyla alakalı bütün bilgileri en yetkili ağızdan duymanın mutluluğunu da ayrıca yaşamış oldum. Teşekkür ederim Başkanım.
Zaten görüşmeye giderken internetten çalışma notları alarak gittiğim için hem kendilerini uzun süre meşgul etmediğim gibi görüşmemiz de bir sohbet ortamında aktı gitti.
Kendisi de oda başkanlığının yanısıra emlak müşavirliği işiyle iştigal ediyor. Aktif olarak bu mesleği icra ettiğini mesleğin her türlü ayrıntısına vakıf olduğunu ve bu mesleğin kabul gören meslekler arasında yer alması için her türlü fedakarlığı gösterdiğini dile getirdi. İşte tam bu yüzden olsa gerek Sn Erdal ÇELEBİ başkanımız 3 dönemdir bu görevde. Bakın tekrar söylüyorum tamı tamına üç dönemdir. Oldukça uzun bir süre. Ancak mesleğini sevebilen ve başarılı insanlar bu kadar uzun süre kalabilir. Kendisini canı yürekten bizde kutluyoruz. İnşallah daha uzun süreler yeni meslekleşmeye çalışan bu emlak müşavirleri odasının başında görev ve hizmet yapar. İnancımız bu yönde.
İlk sorduğum soru Mevzuatın, belgelerin biraz dışında olsa gerek.
Başkanım odanızda kaç üye mevcut diye merağıma yenik düşerek ilk sorumu sordum kendilerine.. Bir taraftan da çok merak ediyordum bir çok meslek grubu ve esnafımız yaşanılan hayat pahalılığından oldukça müzderip olarak iştigal ettikleri piyasalardan çekilme eğilimi gösterdiklerini çok iyi biliyordum. Lakin emlak sektörü ile alakalı çok ayrıntılı bir bilgiye sahip değildim. Ülke genelindeki hayat pahalılığı ve sıkıntılardan bir çok emlakçı esnafımızın da müzderip olarak bu çalışma alanından çekilebilmiş olduklarını bile düşünmüşümdür. Ve beni hayrete düşüren cevap geldi. Sayın Başkanımızdan.Sürekli büyüyoruz , çoğalıyoruz cevabı beni şaşırttı ve aynı zamanda sevindirdi.
2024 yılı başında odamızın iki bin civarı üyesi varken ,
2024 yılı sonunda ulaşmış olup bu sektör bursa’da yüzde otuz büyüme eğilimi göstermiştir. Diyerek sorumu yanıtladı.
İstenilen belgelere geçmeden ve ayrıntılarına girerek bu konuda boğulmadan ikinci sorum da ağzımdan kendiliğinden çıkıverdi samimi bir ortamında
Başkanım dedim.
Odanızın faaliyetleri hakkında kısacık bir bilgi alabilirmiyim diye sordum kendilerine
Beni yine şaşırttı verdiği cevap.
2024 yılında 20 adet eğitim düzenlemiş ve beş binin üzerinde ki üyeye örgün eğitim verilmiş.
Bu eğitimlerle sektördeki meslektaşlarımızın değişen mevzuatları , kişisel gelişimlerini ve nitelikli iş gücü oluşturmayı hedef koyduk diyerek cevapladı başkanımız.
Çaylarımızdan birer yudum çektikten sonra yine merağıma yenik düşerek yaş ve eğitim ortalaması nedir başkanım diye sordum kendilerine.
Aldığım cevap inanın çok sevindiriciydi.
Genel olarak ben hani şöyle tahmin ediyordum ki ;
Birileri emekli olup evde kalarak canı sıkılınca şurada küçük bir dükkan tutayım hem evden kaçmış olurum hemde senede bir iki iş yapsak cebimize artık ne girerse diye düşünen bir grup duymayı bekliyordumbelki de. Böyle de duysaydım şaşırmazdım ama yine şaşırdım.
Oda yaş ortalaması 43 ve
Eğitim seviyesi ortalaması Ön lisansın bir üstü.
Çaylarımızdan birer yudum daha çektik.
Şimdi ana konumuza belgelerle alakalı sormak istiyorum dedim.
Başkanım şimdi EMLAK MÜŞAVİRLİĞİ iş yeri açmak için neler yapmak lazım.
İSTENİLEN BELGELER
Özetle emlakçılık faaliyetleri gerçekleştirebilmek için şu üç belgenin olması zorunludur:
1-) Mesleki yeterlilik belgesi
(Seviye 4 sigortalı çalışanlar, seviye 5 ise işletme kuracaklar için alınacak belgelerdir. )
2-) Emlak danışmanlığı belgesi.
3-) Yetki belgesi
( En son alınan belgedir. Ticaret Bakanlığı il müdürlükleri tarafından verilir )
Aksi halde emlakçılık ofisi açmanız, emlak danışmanı unvanıyla görev yapabilmeniz mümkün değildir.
Sigortalı stajyer olarak stajını ve Vergi levhalı kişilerin de alt danışman olarak sözleşme yaparak Bakanlığın verdiği Taşınmaz ticareti yetki belgeli ofislerde yapma zorunluluğu vardır.
14 mayıs 2024 tarihinden önce oda kaydı veya vergi levhasında 3334.02 ve 6831.01-02 kodu ile işyeri açık ise bu kişilerde mesleki deneyim şartı aranmaz. Aranmadığı tarih ise 31 Mayıs 2025 tarihine kadar Taşınmaz ticareti yetki belgesi başvurusu yapması gerekir. Bakanlık bu süreyi uzatmadıkça 31 Mayıstan sonra , başvuru yapmayanların mevcut müktesep hakları yok sayılacaktır.
Emlak ve Emlak yönetimi bölümü mezunlarından MYK ve 100 saat mesleki deneyim şartı aranmamaktadır. Buna birde Taşınmaz ticarete dair yurt dışında üniversite eğitimi almış ve denkliğini sağlamış kişileri de ekleyebiliriz.
Bu mevzuda benim için gayet önemli. Bu meslek grubu Meslek odaları arasında haklı yerini mutlaka alacaktır. Üniversitelerde bölümleri var. İlerleyen zamanlarda mutlaka en az dört yıllık üniversitelerin emlakçılık bölümlerinden mezun olan kişiler bu mesleği yapabilecek gibi görünüyor.
Diğer konular zaten görüşmeye giderken internetten almış olduğum notlardan ibaretti.
Uzun sürmeyen lakin benim içinde çok faydalı gördüğüm bir görüşmeydi. Kendilerine tekrardan paylaşmış olduğu bilgiler ve misafirperverliliklerinden dolayı gönülden teşekkür ediyorum.
Emlak Yetki Belgesi Nedir ve Nereden Alınır?
Emlak yetki belgesi veya gayrimenkul yetki belgesi; emlak ofisi açmak isteyen herkesin alması gereken, Ticaret Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından verilen ve kişinin bir emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliği bulunduğunu kanıtlayan belgedir. Emlak yetki belgesi; emlak danışmanı tarafından ilgili emlak ofisinde herkesin görebileceği bir şekilde, açıkça sergilenmelidir.
Emlak yetki belgesinin içinde yer alan, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından belirlenen 7 rakamlı emlak yetki numarası; emlak danışmanı tarafından açılan bütün ilanlarda ve imzalanan bütün sözleşmelerde kullanılmalıdır.
Emlak Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Emlak yetki belgesi almak için, Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekir. Bu başvurunun öncesinde emlak mesleki yeterlilik belgesinin alınmış olması zorunludur. Bu durumda, emlak yetki belgesi veya gayrimenkul yetki belgesi almak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Emlak mesleki yeterlilik belgesini almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşa başvurmak gerekir. Bu kuruluşlara başvuru yapıldıktan sonra, mesleki yeterlilik sınavı bilgileri kuruluş tarafından kişiye sağlanacak ve sınav tarihi belirlenecektir.
- Emlak mesleki yeterlilik belgesi için yapılan sınav, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Teorik kısımda katılımcılar, dört seçenekli test sorularına tabi tutulur. Uygulama kısmında ise katılımcılardan, mesleki yeterliliğe dair bazı uygulamaları yapmaları istenir. Bu sınava, emlak danışmanı seviye 4 ve sorumlu emlak danışmanı seviye 5 olmak üzere iki farklı meslek dalında yeterlilik belgesi almak üzere girmek mümkündür. Mesleki yeterlilik sınavında başarılı olan kişiler, emlak mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanır.
- Emlak mesleki yeterlilik belgesi alındıktan sonra emlak yetki belgesi almak üzere Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapılabilir.
Emlak Danışmanlığı Yetki Belgesi Nereden Alınır?
Emlak yetki belgesini almak için gerekli olan emlak mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan yapılacak sınavda gösterilecek başarıya bağlı olarak alınır. Bu belge alındıktan sonra, emlak yetki belgesi için Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmak gerekir.
Gayrimenkul Yetki Belgesinin Süresi Ne Kadardır?
Gayrimenkul yetki belgesi veya emlak yetki belgesi olarak bilinen ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. Emlak yetki belgesi süresi olan 5 yıl dolduktan sonra, belgeyi almak için ilgili müdürlüğe yeniden başvurulması gerekir.
Emlak Yetki Belgesi Nasıl Yenilenir?
Emlak yetki belgesi, beş yıllık sürenin sona erme tarihinden 6 ay öncesinde yenilenebilir. Yenileme başvurusu sonucunda, kişinin belgenin geçerliliği koruduğu süre boyunca taşınmaz ticaret alanında çalıştığına dair kayıtlar ve belgeler incelenebilir. Belgenin yenilenmesi için aşağıdaki evrakları hazırlamak gerekir:
Emlak Yetki Belgesi Almak Zorunlu Mu?
Emlak danışmanlığı yapmak isteyen veya bir emlak işletmesinde pazarlama ve satış elemanı olarak çalışan herkes, emlak yetki belgesi almak zorundadır.
Emlak Yetki Belgesi ve Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Arasındaki Fark Nedir?
Yetki belgesi; ticari işletmelerin, esnaf ve sanatkar işletmelerin taşınmaz ticareti yapabilmesine yetki veren belgedir. Emlak mesleki yeterlilik belgesi ise 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununun 21.maddesi ile düzenlenen; emlak danışmanı(Seviye 4) veya sorumlu emlak danışmanı(Seviye 5) olmak için kişinin gerekli mesleki yeterliliği bulunduğunu kanıtlayan belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi, emlak yetki belgesinin ön koşuludur.