Demokrat Zafer

AYVALIK ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ SONA ERDİ!

Ayvalıklı ve Ayvalık dışından gelen sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali, bu yıl 16-21 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşti.

Bu yıl Ayvalık’ta kurulan Seyir Derneği tarafından düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 16 Eylül Cuma akşamı Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve festival direktörü Azize Tan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Gecede, geleceğin sinemacıları için hayata geçirilen ve Mey|Diageo’nun katkılarıyla bu yıl ilk kez verilen “Yeni Bir …” ödülü de sahibini buldu. Festivalde bir yarışma yapılmamasına karşın, son bir yıl içinde vizyona girmiş ya da ulusal festivallerde gösterilmiş uzun metraj kurmaca filmlerden birindeki başarısıyla dikkat çeken genç bir sinemacıya verilen “Yeni Bir …” ödülü, ilk yılında bir yönetmenin oldu. 40.000 TL değerindeki “Yeni Bir Yönetmen” ödülünün kazananı, bu yılki seçici kurulu oluşturan Levent Aygül, Ercan KesalNadir ÖperliTülin Özen ve Aslı Özge’nin oybirliğiyle Ela ile Hilmi ve Ali filminin yönetmeni Ziya Demirel oldu. Mey|DiageoRegülasyon, Hukuk ve Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Azbazdar“Yeni Bir Yönetmen” ödülünü Ziya Demirel adına filmin yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu’na takdim etti.

Törenin ardından, yakın dönem Güney Kore sinemasının usta yönetmeni Park Chan-wook’un 2022 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen ve Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi olan Ayrılma Kararı gösterildi.

GÖSTERİMLER, SÖYLEŞİLER, PANELLER, ATÖLYELER…

16-21 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur SahnesiAyvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro ve Eski Köylü Pazarı’nda yapılan gösterimlerde yerli ve yabancı toplam 48 filme seyircilerin ilgisi oldukça yoğundu.

Cadı Üçlemesi 15+ belgeselinin yönetmeni Ceylan Özgün Özçelik ile projeye sesleriyle destek veren Hare Sürel ve Gülçin Kültür ŞahinDo You Like Jupiter? belgeselinin yönetmeni Nur AkalınDermansız belgeselin yönetmenlerinden Melik SaraçoğluVicdan’ın oyuncularından Nurgül YeşilçayDiyalogun yönetmeni Ali Tansu Turhan, senarist-yapımcı Burcu Uğuz, kurgucu Osman Sarp Altay, sanat yönetmeni Gizem Kâhya İyem ile başrol oyuncularından Ushan ÇakırHare Sürel ve Funda EryiğitCem Madra anısına gösterilen Yüzler (Faces) kapsamında Tulya MadraUlrike Ottinger’in 80. yaş gününe özel gösterilen Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi (The Image of Dorian Gray in the Yellow Press) kapsamında sinema yazarı Engin Ertan; Suna’nın yönetmeni Çiğdem Sezgin, başrol oyuncuları Nurcan Eren ve Tarık Papuçcuoğlu ile yapımcısı Betül Sezgin; Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek belgeselinin yönetmeni Coşkun Aşar ve ortak yapımcısı Ayhan HacıfazlıoğluEat Your Catfish belgeselinin yönetmenlerinden Noah Amir Arjomand; Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in oyuncularından Ece Yüksel ve Burcu GölgedarHer Şey Dahil belgeselinin yönetmeni Volkan ÜceAşk, Mark ve Ölüm belgeseli kapsamında Kino 2022 Proje Koordinatörü Engin ErtanÇilingir Sofrası’nın yönetmeni Ali Kemal Güven, yapımcısı Seda Özkaracakurgucusu Selda Taşkın ile oyuncuları Ahmet Rıfat Şungar ve Barış GönenenEla ile Hilmi ve Ali’nin yönetmeni Ziya Demirel, senaristi Nazlı Elif Durlu, oyuncuları Denizhan Akbaba, Ece Yüksel ve kurgucusu Selda TaşkınStiletto’nun yönetmeni Can Merdan Doğan, oyuncular Nihal Yalçın ve Murat KılıçBelki Bir Gün Gideriz’in yapımcısı Turan Kubilay; Rüzgâr İçinde’nin yönetmeni Türkay DöşkayaLekesiz’in yönetmeni Ali Ercivan ile oyuncuları Nezaket ErdenHakan Emre Ünal ve Kayhan AçıkgözZuhal’in başrol oyuncusu Nihal Yalçın, yönetmeni Nazlı Elif Durlu ve kurgucuları Buğra Dedeoğlu, Selda TaşkınKerr’in yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu, yapımcısı Vildan Erşen, oyuncular Erdem ŞenocakRıza Akın ve görüntü yönetmeni Andreas SinanosYaban’ın yönetmeni Tareq Daouduygulayıcı yapımcısı Emine Yıldırımoyuncusu Murat Utku, prodüksiyon asistanı Eray YıldızMendirek’in yönetmeni Cem Demirer ile başrol oyuncuları Alihan Kaya ve Barış Yılmaz Gündüz ve yapımcı Eda Çarıkçı filmlerin gösterimlerinde izleyicilerle buluştular.

“Türkiye’de Yaratıcı Belgesel: Yeni Anlatım Olanakları” başlıklı panel Ahmet Gürata moderatörlüğünde Noah Amir Arjomand, Ceylan Özgün Özçelik, Melik Saraçoğlu ve Volkan Üce’nin; “Bir Zanaat Olarak Oyunculuk” başlıklı panel ise Özen Yula moderatörlüğünde Funda Eryiğit, Hare Sürel, Gülçin Kültür Şahin ve Nihal Yalçın’ın katılımlarıyla gerçekleşti.“Boyun Eğmeyen Bir Kadının Hikâyesi: Suna” başlıklı söyleşide Armağan ÇağlayanÇiğdem Sezgin ve Nurcan Eren konuşmacı olarak yer aldı. Festivalin son paneli ise “Şu Anlaşılmazlık Meselesi: Bir Filmi Anlamamak” başlığıyla, Aslı Ildır, Fatih Özgüven ve Tayfun Pirselimoğlu’nun katılımlarıyla düzenlendi.

GENÇ SİNEMA PROGRAMIYLA 30 ÖĞRENCİ AYVALIK’TA AĞIRLANDI

Gençlerle yürütülecek eğitim projelerine büyük önem veren Seyir DerneğiAyvalık Uluslararası Film Festivali kapsamında Kültür için Alan desteğiyle bu yıl Genç Sinema programını da başlattı. Başta sinema bölümünde okuyan ya da üniversitelerin sinema kulüplerine üye öğrenciler olmak üzere, sinema alanında kendisini geliştirmek isteyen tüm öğrencilere yapılan açık çağrı sonucunda Genç Sinema programına, İstanbul, Ankara, Zonguldak, İzmir, Çanakkale, Muğla, Ordu, Antalya, Eskişehir ve Kütahya’dan toplam 25 farklı üniversiteden 30 öğrencinin başvurusu kabul edildi. Festival boyunca Ayvalık’ta kalan öğrenciler yapımcılık, yazarlık, yönetmenlik, kurgu, post-prodüksiyon gibi farklı alanlarda profesyonel isimlerin verdiği atölye çalışmalarına katıldılar ve gönüllü olarakfestivalin farklı bölümlerinde çalışarak organizasyona büyük katkı sağladılar.

ÇOCUKLAR İÇİN SİNEMA

Çocuklar İçin Sinema bölümündeyse Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları’nın işbirliğiyle Sarah Winkenstette’in yönettiği,köylerindeki kömür madeni nedeniyle kente taşınmak zorunda kalan Ben ve yeni okulunda tanıştığı Suriyeli mülteci Tarık ile umut ve sevgi dolu dostluğunu konu alan Çok Uzakta (Too Far Away) adlı çocuk filmi gösterildi. Küçük sinemaseverler ve ailelerin büyük ilgi gösterdiği gösterim sonrası, Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları Koordinatörü ve Bütün Çocuklar Bizim Derneği yönetim kurulu üyelerinden ebeveyn koçu Ayşegül Cebenoyan, çocuklar için bir etkinlik düzenledi.

Yaratıcı drama eğitmeni Elif Özsoğuk da, Louis Garrel imzalı kara komedi filmi Kurtarıcı’nın (Crusade) gösterimi sonrasında çocuklar için bir atölye çalışması gerçekleştirdi.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ninbu yılki afişi, resimlerinde çiçek, yaprak ve hayvan desenlerini kullanarak hem gerçeküstü bir dünya yaratan hem de yanı başımızdaki doğanın şifa vermesine ve de kendisi için şifa aramasına vurgu yapan Ayvalıklı sanatçı Elvan Alpay’ın resimlerinden ilhamla ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla ortaya çıktı.

Festival Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kültür için Alan, Mey|Diageo, Komili, Kürşat Ayvalık, ASKEV Sinema, MUBI, OGM Pictures, Milliyet Sanat, Goethe-Institut, German Films, KINO 2022, Mordem Sanat, Setur Ayvalık Marina, Ali Ertuğrul, Esra Başak, Şerif Kaynar, Eren-Alptekin Coşkun, Yaman Eymür, Fatma-Mustafa Kürşat, İnci Vural, Ayvalık Ticaret Odası, Çamlık 87, Kendine Has, Yves Rocher, Zoho, AIMA, Kraft, Çöpmadam, Ayvalıkzade, Barbunun Çiftliği ve Medya Takip Merkezi’nin değerli katkılarıyla gerçekleşti. Festivalin basın sponsorları ise Altyazı, Aposto, Ayvalık Magazin, Beyazperde, Bianet, Birgün, Dadanizm, Duvar, KRT, Kutsal Motor, Radyo ODTÜ ve T24 oldu.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, gelecek yıl yine merakla beklenen filmlerden oluşan bir seçkiyi Ayvalık’ta sinemaseverlerle buluşturacak.

Bilgi için:

ayvalikff.org

instagram.com/ayvalikff

twitter.com/ayvalikff

facebook.com/ayvalikff

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ