AVRUPA’NIN EN BÜYÜK MOBİLYA FUARINDA, 1 MİLYON TL’LİK OTURMA ODASI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İhracatın yaklaşık yüzde 50’sinin gerçekleştiği İstanbul Mobilya Fuarı, bu yıl ilk defa tek bir çatı altında 25 Ocak Salı günü kapılarını acti. İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-31 Ocak tarihleri arasında eş zamanlı gerçekleşen fuarda, MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) üyeleri, 1 milyon TL’lik fiyatıyla göz kamastiran fuarin en pahalı mobilyasını sergiledi.
2000’lerin başında büyüme ivmesi yakalayan mobilya sektörü, 2021’de ihracatını yüzde 26,4 artırarak 4,3 milyar dolara taşıdı. 2022 için 6 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör hakkında bilgi veren MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Yılı 4,3 milyar dolarla kapatarak önemli bir başarıya daha imza attık. Geçen yıl bu rakam, pandeminin gölgesi altında 2019 rakamını yani 3,5 milyar doları koruyarak geçti. 2022 yılını ihracat yılı olarak belirledik ve 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu anlamda ihracatın neredeyse yüzde 50’sinin gerçekleştiği fuarlar bizim için çok önemli. 25 Ocak’ta kapılarını açan ve Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı olma özelliğini taşıyan İstanbul Mobilya Fuarı’nda her sene olduğu gibi bu sene de fuarın en pahalı mobilyasını görücüye çıkardık. MOBSAD üyelerinin hayata geçirdiği ve TUYAP’ta sergilenen 1 milyon TL’lik oturma odası, metal ve ahşap işçiliğiyle ön plana çıkıyor. Fransa’dan gelen özel siparişle hazirlanan oturma odasında, tamamen el yapımı, metal islemecilikle hayat bulan şömine de dikkat çekiyor.” açıklamalarında bulundu. Karlı havaya rağmen Hintli, Rus, Avrupalı ve Ortadoğulu, ABD’li ve Kanadalı satın almacilarin yoğun katılım gösterdiği fuarda, 2021 Ahi Evran Yılı”nda, “Türkiye’nin Ahisi” seçilen ve Ahilik kaftanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan giyen ahşap oyma ustası Behzat Böke de fuar misafirlerine ahşap oyma mesleğini tanıtıyor. İskenderun ilçesinde, 8 yaşında başladığı ahşap oyma mesleğini 53 yıldır sürdüren ahşap rölyef ve heykel sanatçısı Böke, Türkiye’de birçok ilde cami ve kiliselere yaptığı eserlerin yanı sıra yurt dışında da birçok çalışmaya imza attı. Yaptığı eserlerle Türkiye çapında çeşitli kurumlardan dört kez ödüle layık görülen Böke’nin açtığı sergiler de beğeni topladı. Zanaatkar mobilyanın katma değerini sağlayan ahşap oyma kısımların yapımının aslında ne kadar zor olduğu ve ustalık istediği de fuar ziyaretçilerine gösteriliyor.
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD), Haziran 2006 tarihinde kurulan bir sivil toplum oluşumudur. MOBSAD, ülkemizin en önemli sektörü olma potansiyelini barındıran mobilya sektörünün gücünü ortaya çıkartmayı ve Türk mobilya sektörünün önünde bakir bir alan olarak duran dünya mobilya pazarının kapılarını sonuna kadar Türk mobilyacılarına açmayı hedeflemektedir. MOBSAD, bugüne kadar tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin gerisinde kalan mobilya sektörünü, Türk ekonomisinin parlayan yıldızına dönüştürmek; küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir araya getirerek ihracat, pazarlama, tasarım ve Ar-Ge çalışmaları konusunda önemli ölçüde güç birliği oluşturmak ve Türk mobilya sektörünü artık uluslararası pazarlarda gerçek bir ‘marka’ haline getirmek için yola çıkmıştır. 40 üyesi bulunan MOBSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan’dır. |