Demokrat Zafer

RAMAZAN AYINDA BESLENMEDE PROTEİN DENGENİSİ ÖNEMSEYİN

Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemine vurgu yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür vücudun protein, sıvı ve şeker ihtiyaçlarına dair tavsiyeler veriyor.

Ramazan ayının gelmesiyle düzenli ve sağlıklı beslenmeye dair merak edilen birçok soru akılları kurcalıyor. Metabolic Balance Beslenme ve Metabolizma Programı temsilcilerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür, uygulanabilecek beslenme tavsiyelerini paylaşıyor.

3 farklı oruç çeşidi bulunan tıp dünyasında; Metabolik, Anti-aging/detox ve rejenerasyon olarak adlandırılan oruç çeşitleri vücudun ihtiyacına göre uygulanabiliyor. Ramazan ayındaki kurallara en yakın oruç çeşidi ise Anti-aging ve detox orucu oluyor. Toksinlerin atılmasını amaçlayan bu oruç çeşidi 16-24 saat aralığında hiçbir şey yememe şeklinde uygulanıyor ve anti-aging etkisi de sağlanıyor. Ramazan orucu da bu oruç çeşidiyle sağlık anlamında benzerlik gösteriyor.

Protein dengesi önemsenmeli

Beslenme konusu yılın her döneminde büyük önem taşıyor. Ramazan’da ise tüm beslenme kuralları adeta yeniden yazılıyor. Metebolic Balance temsilcilerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zekeriya Gür, Ramazan’da pide ve beyaz ekmekten uzak durulmasını tavsiye ediyor. Değişen uyku düzeni ve beslenme ile protein dengesini önemsememiz gerektiğini vurgulayan Gür, oruç tutanların günlük protein ihtiyacının sahur ve iftara göre düzenlenmesinin daha uygun olacağını belirtiyor.

Sıvı ihtiyacının su ile karşılanması daha sağlıklı

Günlük yeme alışkanları dikkate alınarak kahvaltı menüsü sahurda aynı şekilde tüketilebiliyor ve öğlen yemeğinin yarı proteini de bu menüye eklenebiliyor. İftarda ise başlangıç yemeği olarak mercimek çorbası ile de protein ihtiyacının tamamlanması sağlanabiliyor. Günlük meyve ihtiyacının karşılanmasında iftardan sonra çok şekerli olmayan sulu ve lifli meyveler yenmesi tavsiye ediliyor. Ramazan boyunca en önemli beslenme ihtiyaçlarından biri de su. İnsan vücudunun günlük 2 litre su ihtiyacının iftardan sahura kadar karşılanması sağlığınızı olumlu yönde etkileyeceği belirtiliyor. Günlük sıvı ihtiyacı karşılanırken özellikle çay ve kahvenin çok tüketilmemesi bu sıvının daha çok sudan karşılanması faydalı olabiliyor.

Şekerli gıdalara dikkat edilmeli

Tatlı gıdalar tüketimi sonucunda reaktif olarak insülin salgısının arttığından, şekerin düşmesine sebep olması ve çabuk acıkma gerçekleşeceği belirtiliyor. Ramazan boyunca kalorisi yüksek glisemik yükü fazla karbonhidrattan uzak durulması gerekiyor. Vücuda solunum yoluyla su kaybettirecek aktiviteler oruç süresini zorlaştırabilir bu yüzden daha sağlıklı bir ramazan süreç için vücut yorgunluğuna dikkat etmeli.

Ramazan Ayında Metabolic Balance’tan 5 Öneri

  1. İftar ve sahur yemeklerine protein ile başlanmalı.
  2. Beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği tercih edilmeli.
  3. Günlük 2 litre su tüketilmeli.
  4. Mümkün olduğunca yemekler yavaş yenilmeli.
  5. Oruç su ile açılmalı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ