“Biz çınarları koruyoruz” söylemi ne kadar doğru?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Çırağan Caddesi’ndeki 112 çınar ağacını kesmesi sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın çınarlarının korunduğunu belirtti. Aktaş’ın açıklamasının gerçekliğini Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü değerlendirdi.
bursamuhalif.com
İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), bir gece yarısı sessizce Çırağan Caddesi’ndeki tarihi çınar ağaçlarını kesti. Cadde üzerindeki 112 çınar ağacının kesilmesine sebep olarak ise, ‘kanser’ gösterildi.
İBB’nin ağaç kesimi sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Öncelikle şunu söylemeliyim; çınar, bir ağaç olmanın çok ötesinde, Bursa için kadim medeniyetimizin sembolüdür. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin rüyasında gördüğü çınar, beylikten cihan devletine giden yolun müjdecisidir adeta. Bu sebeple Bursa’mızın her köşesinde kadim tarihimize tanıklık eden, yaşları 100 ila 600 arasında değişen çınarları görebilirsiniz. Biz de şehrimizin süsü olarak kenti saran bu anıt ağaçların bakımını düzenli olarak yapıyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl gövdelerinde çürüme saptanan 5 anıt çınarın restorasyonunu tamamladık. Tophane ve Kültürpark içerisindeki tahmini yaşları 192 ve 433 olan iki ağacın restorasyonu çalışmaları halen devam ediyor. Bunun yanında, yılsonuna kadar olan programımız kapsamında, toplam 1200 anıt ağacın budama ve rutin bakımları gerçekleştirilecek. Bursa’nın ‘Yeşil Bursa’ kimliğine yakışır kent olması için dönem başında 1,5 milyon metrekare olan yeni yeşil alan hedefimizi 3 milyona çıkararak, ağaç ve doğaya verdiğimiz önemi de göstermiş olduk.” diye konuştu.
Bursa’nın Köfteci Çınarı’na ne oldu?
Aktaş’ın bu açıklaması sonrasında BursaMuhalif’e değerlendirmede bulunan Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, “İstanbul’dakiler koruyamadığından ağaç kesmediler. Orada 300 yıllık ağaçlar da vardı, çınar kanseri olmuş ağaçlar kanseri yenemediğinde, içeriden çürüme yaptığında kesilmesi gerekiyor. Bursa’da da kanser olmuş ağaçların kesilmesi gerektiğinde de aynısı yapılıyor. Birinin üzerine düşmesini bekleyemezsiniz sonuçta.” dedi.
Özkaplan, Bursa’da ağaçların bakımının yapıldığını ve kesim söz konusu olmadığını iddia eden Alinur Aktaş’a Heykel Osmangazi Altgeçidi çıkışındaki Köfteci Çınarı’na ne olduğunu sormak gerektiğini söyledi. İznik’teki çınarların raporlaması dahi yapılmadan kesildiğini hatırlatan Özkaplan, “Ağaçların tabii ki de bakımının yapılması gerekiyor. Bu belediyenin görevi ama İstanbul’da bu kesilen ağaçlar yıllarca bakımsız kalmış, 2007’de de 2013’te de ağaç kesimleri oldu. İstanbul’da kesilen ağaçların bilimsel nedenlerine bakıldığında 2007’de ve 2013’te de aynı sebeple ağaç kesimleri yapılmış olduğu görülecektir. Kamu yararının gerektirdiği şekilde doğru uygulamaları yapmak gerekir. Doğru, bilimin gereklerine uygun çalışmalar yapıldığında her zaman yanında durmak gerekir. Bunların da hatırlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik de İstanbul’da yapılan ağaç kesimlerinin sebebinin kanser olduğunu ve bu nedenle yapılanın yerinde olduğunu belirtti. İBB’den yapılan açıklamada çınarlara dair raporlamaların dikkate alınabileceğini söyledi.
İBB ne diyor?
İBB tarafından yapılan açıklamada ise, “Daha erken müdahale edilseydi daha fazla çınar ağacımız kanser olmadan kurtarılabilirdi. Çırağan ve Dolmabahçe’nin sembolü yaşlı Çınar ağaçları hastaydı. Doç. Dr. Zeki Severoğlu’nun 12 Eylül 2011 tarihli raporu kesin teşhis içeriyordu. Çınar ağaçları amansız ve bulaşıcı kanser hastalığına yakalanmıştı. Hastalık hızlı ilerliyordu, hemen müdahale edilip, sağlıklı ağaçların kurtarılması gerekiyordu. 2013 yılına kadar 56 kanserli ağaca müdahale edildi.” denildi.
2013 ile 2018 yılları arasında tam 5 yıl hiçbir işlem yapılmadığı belirtilen açıklamada, “25 Haziran 2020 tarihinde 73 kanserli Çınar ağacına müdahale edildi. Bu ağaçların yerleri 6 ay havalandırıldı. Son dönemde 39 ağacın daha kansere yakalandığı tespit edildi. Bu hasta ağaçlar için de aynı idari işlemler yapıldı. Alınan izin sonrası Çınarların toprağı da 6 ay dinlenmeye alındı. Ağustos ayında geri kalan 39 genç Çınar ağacı da sağlıklı şekilde yerlerine dikilecek. Farklı tarihlerde toplam 112 hasta Çınar ağacı için aynı işlem yapılmış ve alan aynı sayıda yeni Çınar ağacı ile buluşturulacak. İddia edildiği gibi, Mart 2022’de bölgede 112 Çınar ağacı kesilmedi. 73 Çınar ağacı için bu işlemler Eylül 2020-Mart 2021 tarihleri arasında tamamlandı. Halihazırda sadece 39 Çınar ağacı, o da toprağın hastalıktan arındırılması süreci beklendiği için Ağustos ayında önceki Çınar ağaçlarının yerini alacak.” ifadelerine yer verildi.
Haber Merkezi