Bursa’da görülmeyen büyük projeler! Şimdiden ilgi odağı oldu…
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, yerinde incelediği Osmangazi Belediyesi’nin sosyal projelerinin detaylarını bugünkü köşesinde paylaştı…
Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bu sütunlardan sık sık dile getirmeye çalışıyoruz. Salt fiziki yapılar inşaa etmek, yol yapmak, asfalt atmak, çöp toplamak gibi rutin hizmetlerle belediyecilik devrinin kapandığını düşünüyoruz.
Değişen ve gelişen yerel yönetim anlayışıyla bir belediye başkanı, beldesini, yönettiği kentin tüm bireylerini, canlılarını düşünmek zorunda.
O vakit, devreye sosyal belediyeciliğin girmesi gerekiyor.
Kentlerde fiziki eksikler tamamlandıkça sosyal belediyeciliğe doğru bir ağırlığın olması da kaçınılmaz.
Dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın davetiyle ilçede yürütülen sosyal projeleri inceledik. Soğanlı Kültür Merkezi’nin zemin katı bu iş için donatılmış. Gazeteci dostlarımız, Başkan Dündar ve AK Parti Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile sosyal yardım merkezini birlikte gezdik.
Üstelik, özel bir kapıdan girişle buradan faydalanan hemşerilerimiz rencide edilmiyorlar.
İş isteyen, gıda yardımı talebinde bulunan, her gün sıcak bir tas çorba ve somuna muhtaç olan, çoluk çocuğu için giysi, ayakkabı vb. gibi malzeme ihtiyacı olanlar bu kapıdan girdiklerinde elleri boş çevrilmiyorlar. Bu konuda donanımlı bir ekip kendileriyle ilgileniyor.
Başkan Dündar, sosyal birimleri gezdirirken, “Yatırımda öncü olduğumuz gibi sosyal belediyecilikte de öndeyiz. Yatırımlar öne çıkıyor, hep onları konuşuluyor ama burası görülmeyen bir kısım” dedi.
Dündar şöyle devam etti:
“TÜİK yeni nüfus verilerini açıkladı. Kırsalda yüzde 6 nüfus kaldı. Oysa, 30 yıl önce nüfusun yüzde 25’i şehirlerde idi. Krizlerle birlikte yerli milli dediğimiz, arpa, buğday, ay çekirdeği, yağ yetmiyor. İşte bu yüzden yetmiyor. Sosyal belediyecilik noktasında baktığımızda şehirleşen nüfus, kalabalıklaşan şehir. Kalabalıklar içinde yalnızlaşan insan. Burada aşevi, yan tarafta sevgi mağazası, bitişikte fırın var, erzak yardımı sürüyor, ramazan aylarında iftarlarımız var. Somuncu Baba fırınından 55 farklı noktada 6 bin ekmek dağıtıyoruz. Soğanlı Kültür Merkezi Somuncu Baba Çilehanesi ve Şadırvanlı Han’da vatandaşımıza çorba ikram ediyoruz. Ramazan dışında belirli kesime 12 ay erzak dağıtıyoruz. Bizim ekiplerimiz mahalleleri gezerek tarama yapıyor. 69 bin 200 hane ziyareti gerçekleştirdik. Bizim görülmeyen çalışmalarımız bunlar.”
BAREM ile yaşlıya, hastaya düşkünlere sahip çıkılacak
Osmangazi’nin sosyal projeleri içinde inşaatı biten bakım rehabilitasyon merkezi var ki, o şimdiden ilgi odağı oldu. Demirtaş’ta tefriş çalışmaları süren merkezi devlet bile ister olmuş.
Başkan Dündar BAREM’i anlatırken de gururla şu ifadeleri kullandı:
“BAREM diye bir kuruluşumuz var. Bu artık Türkiye’de zirve nokta. 500 yataklı bir tesis. Bunun 150’si alzaymır, 150’si otistik hastalar, 200’ü de huzurevi şeklinde kullanılacak. Burası için ciddi bir kurumsal yapı oluştu. Şimdi tefrişat yapılıyor. Özel işletim sistemi kuracağız. İşletmesini kuracağımız bir vakıf üstlenecek.”
Bugünün ekonomik krizlerinde sosyal belediyeciliğin öneminin daha da artmaya başladığına dikkat çeken Dündar şöyle devam etti:
“Tüm dünyada şu anda farklı yöne doğru bir gidiş var. Enerji, ekonomi gibi krizler yaşanıyor. Türkiye de bu durumu yaşıyor. Toplum içinde zayıf halkalar oluşuyor, bunları tespit etmek ve bulmak bizim vazifemiz. Önemli olan, Osmangazi’mizde açta, açıkta kimse kalmasın, bunları bulalım. Burada bize destek olan vatandaşlarımız, muhtarlarımız var. Vakıf şehrinde Somuncu Baba’nın geleneğini yaşatıyoruz.”