Demokrat Zafer

“KORSAN İNTERNET TELEVİZYONLARI İÇİN DENİZ BİTTİ!..”

Anadolu Gazeteciler Birliği Genel Başkanı ve On Radyo ve Televizyon Yayıncılığı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Efe, internetten korsan radyo ve televizyon yayını yapan kişi ve  kuruluşlara tepki gösterdi. Orhan Efe, internet üzerinden radyo ve televizyon yayın lisansı almadan yayın yapanları 2 yıl hapis ve 500 bin lira adli para cezasının beklediğini ve korsan internet televizyonları için denizin bittiğini söyledi.

RTÜK YAYIN LİSANSI GEREKLİ

Orhan Efe; “İnternet üzerinden Radyo ve Televizyon Yayıncılığı yapılabilmesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından idari, mali ve teknik olarak birçok şartın yerine getirilmesi kanuni zorunluluktur. Bu şartların başlıcaları; anonim Şirket kurulması, 200 Bin TL Lisans ücretinin ödenmesi ve sürekli yayın denetimidir.” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL DÜNYADA İŞLENEN SUÇLARIN İZLERİ KAYBOLMAZ”

6112 sayılı radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri hakkındaki kanunu hatırlatan Orhan Efe, “Yöneticisi bulunduğumuz; On Medya Radyo ve Televizyon kanalımız, 29 Ağustos 2019 tarihinden bu yana RTÜK İnternet Yayın Lisansı’na sahip, Türkiye genelindeki 15 seçkin yayın kuruluşunun arasında bulunmakta olup, aziz milletimizin haber alma hakkının en büyük teminatıdır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ten; İnternet Üzerinden Radyo ve Televizyon Yayın Lisansı almadan yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yöneticileri, 6112 Sayılı Kanunu’nun 33. Maddesi’nin 1. Fıkrası gereğince 2 yıl hapis ve 500.000.-TL Adli Para Cezası bekliyor. Asla unutulmamalıdır ki, dijital dünyada işlenen suçların izleri kaybolmaz! Ayrıca, ‘bu kanunu bilmiyordum, haberim olmadı, herkes yapıyordu’ gibi yakınmaların, hukuki anlamda bir mazeret oluşturmayacağı çok iyi bilinmeli” ifadelerini kullandı.

YAYINCILIK, BÜYÜK SORUMLULUK GEREKTİRİR

Gazete, radyo ve televizyon yayıncılığının büyük sorumluluk gerektirdiğini belirten Orhan Efe; “Geçenlerde bir hastane sahibi beni aradı. ‘Orhan bey  kendi hastanemizde, kendi doktorlarımızla, kendi İnternet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızla sağlık programları yapıyoruz. Bunun ne sakıncası olabilir’ diye sordu. Ben de kendisine; ‘ O zaman bizim yazarlarımız, editörlerimiz, kameramanlarımız ve diğer basın mensuplarımız da, gazete ve televizyon binamızda apandisit, fıtık, safra kesesi vb. ameliyatlar yapabilir mi?’ diye sorunca, ‘Aman Orhan bey, öyle şey olur mu? Sağlık Bakanlığı’ndan lisans almanız gerekir.’ Bunun üzerine ben de kendisine; ‘Lisanssız  doktor bir hastayı, lisanssız yayıncı bin izleyiciyi sakatlamaz mı? O nedenle yayıncılık yapmak isteyen kuruluşlar, RTÜK’ten lisans almak zorunda’ diye cevap verince, epey uzun bir sessizlik oldu ve görüşme sonlandı. Her gerçek kişi ve kuruluş, yapacağı iş ile ilgili kanuni mevzuat neyi gerektiriyorsa, onu yerine getirmek zorundadır. Bunun aksine hareket edenler, hukuk önünde bedelini öderler ” diyerek, sözlerini tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ