Nilüfer’de Yılın Yazarı Sait Faik
Nilüfer Belediyesi 2022 yılını, modern hikayeciliğin yol açıcı ustalarından biri olan Sait Faik Abasıyanık’a armağan etti.
Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılından bu yana sürdüğü Yılın Yazarı Etkinlikleri, 2022 yılında edebiyatseverleri Sait Faik Abasıyanık ile buluşturacak. 2022 yılını, yazarlık yürüyüşüne Bursa Erkek Lisesi’nde başlayan, iki roman, bir şiir kitabı ve çok sayıda hikayeyi ardında bırakan Sait Faik Abasıyanık’a adayan Nilüfer Belediyesi, etkinlikleri basın toplantısı ile başlattı.
Basın toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Proje Danışmanı Yalçın Armağan, yazarın kitaplarının telif haklarını bağışladığı Darüşşafaka Cemiyeti’nden Darüşşafaka Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Tunçer, Darüşşafaka Dış Kültür Tarih Komisyon Üyesi ve aynı zamanda Sait Faik Hikaye Armağanı Jüri Üyesi Beşir Özmen, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ülke gündeminin ve yaşam koşullarının her geçen gün insanları karamsarlığa sürüklediği bir zamanda edebiyata-şiire-sanata tutunmak için, kentte bir edebiyat gündemi oluşturarak daha çok insanı kitapla-edebiyatla buluşturmak için Yılın Yazarı etkinlikleri organize ettiklerini belirtti. Kent kültürüne katkıda bulunmak adına 9 yıldır devam eden yılın yazarı etkinliklerinde bugüne kadar Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sevgi Soysal, Nezihe Meriç, Fakir Baykurt ve Gülten Akın gibi Türk edebiyatının iz bırakan isimlerini, okurlarla buluşturduklarını söyleyen Başkan Erdem, “2022 yılını da Türk edebiyatında hikâye denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Sait Faik’e armağan ediyoruz. Bilindiği gibi Sait Faik, bu kentte geçmişi olan bir isim. Bursa Erkek Lisesi’nde okuyan Sait Faik, eserlerinde çevreci kimliğiyle de ön plana çıkan ve doğanın geleceğinden duyduğu endişeyi sık sık dile getiren bir yazar. Bizler de aynı zamanda İklim Yılı ilan ettiğimiz 2022 yılında Nilüfer’de Sait Faik’in kelimelerinden örülü bir dünyayı yakından tanımaya çalışacağız” diye konuştu.
Yıl boyunca toplumun farklı kesimleriyle okuma etkinlikleri, atölyeler, sergi, film gösterimi, söyleşi gibi etkinlikler organize ederek okurları Sait Faik edebiyatıyla buluşturacaklarını ifade eden Başkan Erdem, Yılın Yazarı etkinlikleri kapsamında bugüne kadar 620’yi aşkın etkinlik yaparak, 100 bini aşkın okura ulaştıklarını, 82 bin adet de kitap dağıttıklarını söyledi. Erdem, bu yıl da herkesi Sait Faik edebiyatıyla buluşmaya ve etkinliklere katılmaya davet etti.
Nilüfer Belediyesi’nin yılın yazarı etkinlikleri ile kenti, edebiyatın merkezi haline getirdiğini ifade eden 2022 Yılın Yazarı Sait Faik projesinin danışmanı Yalçın Armağan da “Bu yıl Nilüfer’de yılın yazarı olarak Sait Faik Abasıyanık isminin seçilmesinde en anlamlı noktalardan birisi de Sait Faik’in yazı hayatına Bursa’da başlamış olması ve yaklaşık 100 yıl sonra O’nu Bursa’da anacak olmamızdır. Sait Faik, estetik bağlamda Türkiye’de modern hikayenin kurucusu olarak, tarzı ile kendisinden sonraki Türk hikayecilerini çok etkiledi. O, ayrıca edebiyatı bir etik mesele haline de getirerek daha adil ve güzel bir dünyanın peşine düştü. Aslında bu yıl özellikle Sait Faik isminin seçilmesinin nedenlerinden biri de Nilüfer Belediyesi’nin İklim Yılı teması. Çünkü Sait Faik aynı zamanda 1950’lerde sadece Türkiye değil, dünya çapında çevre hareketlerinde öncü isimlerinden” dedi.
Edebiyat kitaplarında telif hakkı süresinin, yazarın ölümünden 70 yıl sonra bittiğini belirten Armağan, Nilüfer Belediyesi’nin Sait Faik eserlerinin telif hakkı süresinin dolmasından 3 yıl önce, kendisini yılın yazarı ilan etmesinin önemini vurgulayarak “Bu yıl boyunca mümkün olduğunca yeni bir şeyler söylemeye çalışacak, yeni bakış açılarıyla okurlarımızla buluşacağız” dedi.
Darüşşafaka Cemiyeti Dış Kültür Tarih Komisyon Üyesi ve aynı zamanda Sait Faik Hikaye Armağanı Jüri Üyesi Beşir Özmen de “Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılında başlattığı yılın yazarı geleneği Sait Faik Abasıyanık ile zenginleşiyor. Sait Faik Abasıyanık Darüşşafaka Lisesi’nde bir edebiyat matinesine katıldıktan sonra buradaki öğrencilerden ve okuldan çok etkilenerek mirası ile ölümünden sonra eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmıştır. Kendisinin, aldığımız eğitimde payı büyüktür. Sait Faik, edebiyat dünyamız açısından da çok değerli bir isimdir. Sait Faik, 205 önemli edebiyatçının katıldığı yüz yılın kırk öykücüsü araştırmasında, katılımcıların yüzde 91’inin oyu ile ilk sırada yer almıştır. Bu listedeki 40 öykücüye baktığımızda 20 tanesinin Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanmış olması, onun Türk edebiyatı açısından önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, bu yılki seçimiyle, Sait Faik’e taze bir nefes üfleyen Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.