AKCİĞER SAĞLIĞININ İKİ ÖNEMLİ DERNEĞİNDEN ORTAK MESAJ: SEVDİKLERİNİZ VE DAHA SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN MAZERETLERİ, BAHANELERİ BIRAKIN!
Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle ortak bir video hazırlayan doktorlar, “sigarayı bırakın” çağrısında bulundu. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD), sosyal medyadan #bırakın etiketi ile paylaştıkları videoda her yıl 7 milyon kişinin tütün nedeniyle öldüğüne ve her gün 18 yaş altındaki 2 bin çocuğun sigaraya maruz kaldığına dikkat çekti. Farkındalık videosunda “Mazeretleri, bahaneleri artık bırakın. Kendiniz, sevdikleriniz ve daha sağlıklı yarınlar için sigarayı bırakın” mesajı verildi.
Tüm dünyada en ölümcül kanser türü olarak bilinen akciğer kanserine karşı, alınabilecek en etkili yöntem akciğerleri korumak. Bunu yapabilmenin en önemli koşulu da tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmak. Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olan kasımda, bu konuda çok önemli hatırlatmalar ve uyarılar yapan hekimler, bu kez seslerini ortak bir video ile duyurdu. Nobel’in koşulsuz desteğiyle Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından hazırlanan “Sağlıkla Umutlar Yeşersin” videosunda, başta sigara olmak üzere tütün ve tütün ürünlerinin yarattığı tahribata dikkat çekildi.
HER GÜN 2 BİN ÇOCUK MARUZ KALIYOR
Sosyal medyadan #bırakın etiketi ile paylaşılan videoda, onkoloji, göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanı hekimler ile psikologlar sigarayı bırakma çağrısında bulundu. Akciğer kanserinin simge rengi olması nedeniyle tamamen beyaz bir zeminde hazırlanan videoda, her yıl 7 milyon kişinin tütün kullanımı nedeniyle öldüğü, her gün 18 yaş altındaki 2 bin çocuk ve gencin sigaraya maruz kaldığı ve bunlardan 300 kadarının düzenli içici olduğu bilgilerine vurgu yapıldı. Hekimlerin “Mazeretleri, bahaneleri artık bırakın. Kendiniz, sevdikleriniz ve daha sağlıklı yarınlar için sigarayı bırakın. Bugün zincirleri kırmanın tam zamanı” mesajı verdiği videoda, çocukları temsilen 9 yaşındaki Ece Terkan ise “Bırakın yaşayalım, önümüzde uzun bir hayat var” çağrısı yaptı.
TEDAVİSİ ZOR AMA ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK
Akciğer sağlığı alanında faaliyet gösteren iki büyük dernek olarak Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda olabildiğince çok insana ulaşmaya çalıştıklarını belirten TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, akciğer kanserinin pek çok ülkede ölüm sıralamasında ilk sırada yer aldığını ve her 5 kanser ölümünden birinin akciğer kanserinden kaynaklandığını belirtti. Akciğer kanserinin tedavisi zor ancak “önlenebilir” bir hastalık olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hastalığın ortaya çıkışındaki en önemli risk faktörü tütün ve tütün ürünleri kullanımı. Başta akciğer kanseri olmak üzere solunum hastalıkları ile mücadelede alınabilecek en önemli önlem tütün kullanımına hiç başlanmaması, başlanmış ise de hemen bırakılması” dedi.
SİGARA RİSKİ YÜZDE 30’LARA ÇIKARIYOR
TAKD Genel Sekreteri Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu da şu bilgileri paylaştı: “Tütün/sigara kullanımı dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 22’sine, akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise yüzde 71’ine neden oluyor. Ne yazık ki akciğer kanserinde olguların yüzde 70’i sigara içimiyle direkt ilişkili. Bulgular gösteriyor ki; ağır sigara içen kişilerde kanser gelişme riski yüzde 30’lara çıkarken, hiç sigara içmeyen birinin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1’den daha düşük. Sigaranın bırakılması ve özellikle gençlerin sigaraya hiç başlamaması için ‘sigara karşıtı kampanyalar’ın oluşturulması ve ‘etkin tütün kontrolü’ büyük önem taşıyor.”
“Sağlıkla Umutlar Yeşersin” videosunu şu linkten izleyebilirsiniz.
TAKD HAKKINDA
Akciğer kanseri ve diğer toraks tümörleri sorununa multidisipliner bir yaklaşım sağlanması amacıyla Mayıs 2003’te İzmir’de kurulan Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD), halen Türkiye çapında faaliyet göstermektedir. Alanında uzman tıp doktorlarını bünyesinde toplayan TAKD, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yarı sıra kuruluş amacı doğrultusunda; ülkemizde akciğer kanseri gelişiminin önlenmesi , erken tanı için en etkin yöntemlerin uygulanması ve var olan hastaların doğru tedavi olmasını sağlamak amacıyla çok önemli çalışmalar yürütmektedir.
TÜSAD HAKKINDA
Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 4.500’ün üzerindeki üyeleri ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 50 yıllık geçmişinde 43 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.