Demokrat Zafer

EMRE HÜNER’İN ARTER’DEKİ KİŞİSEL SERGİSİ ETRAFINDA, 25 KASIM’DA ÜCRETSİZ ÇEVRİMİÇİ BİR SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞECEK!

Emre Hüner’in Arter’de devam eden [ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı başlıklı kişisel sergisi bağlamında 25 Kasım Perşembe akşamı saat 19:00’da “Geçici Senaryo, Belirli Ortam, Nihai Biçim” başlıklı çevrimiçi bir söyleşi gerçekleşecek. “Sanatçı romanı” kavramını, görsel sanatlar bağlamında yeni bir mecra olarak ele alan yazar ve sanatçı David Maroto, Emre Hüner ve serginin küratörü Aslı Seven’in katılımıyla gerçekleşecek söyleşi, [ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı sergisine dair eleştirel bir okuma sunmanın yanı sıra, Maroto’nun sanatçı romanına odaklanan çalışmalarını da serginin merceğinden tartışmaya açacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlik hakkında ayrıntılı bilgiye Arter’in internet sitesinden ulaşılabilir.

Herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceği bir ortamı mümkün kılmayı amaçlayan Arter Öğrenme Programı, içinde yaşadığımız zamanı sanat aracılığıyla yorumlamaya yönelik etkinlikler sunuyor. Süreç odaklı atölyelerin ve çağdaş sanatı katılımcıların yorumuna açan rehberli turların yanı sıra Arter’in güncel sergilerinden yola çıkan yorumlama etkinlikleri de hem fiziksel hem de çevrimiçi ortamda devam ediyor.

25 Kasım 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’da gerçekleşecek “Geçici Senaryo, Belirli Ortam, Nihai Biçim” başlıklı çevrimiçi etkinlik, Emre Hüner’in [ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı başlıklı sergisinde ve serginin ortaya çıkış süreçlerinde yer alan metinsel öğelere odaklanacak. The Artist’s Novel. A New Medium [Sanatçı Romanı: Yeni Bir Mecra] ve The Fantasy of the Novel [Sanatçı Romanı: Roman İmgelemi] başlıklı iki kitabı yakın zamanda yayımlanan yazar ve sanatçı David Maroto ile Emre Hüner ve Aslı Seven’in gerçekleştireceği çevrimiçi söyleşi, Meliha Erem’in serginin bir uzantısı niteliğini taşıyan Hipernotlar başlıklı kısa anlatıları ile sergiye eşlik eden yayında yer alan tamamlanmamış senaryo metninin sergiyi ve filmi oluşturan heykelsi, görsel ve mekânsal bileşenlerle kurduğu ilişkileri irdeleyecek. Buluşma, yeni bir mecra olarak “sanatçı romanı”na ışık tutacak: Kurgusal dünyaların inşası için spekülatif araçlar; üretime dair sonsuz bir ufuk olarak “oluşum içindeki roman”ın plastik niteliği; temas ettiği her şeyi yutan ve kendi parçası hâline getiren, dönüşüm hâlindeki bir organizmanın biyosemiyotik salgıları. İngilizce olarak gerçekleşecek çevrimiçi konuşmanın daha sonra Türkçe altyazıyla paylaşılacak kaydına ulaşmak için Arter’in YouTube kanalı takip edilebilir.

[ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı başlıklı sergi, yarı kurgusal bir senaryo metni etrafında şekillenmiş yeni üretimlerden oluşuyor. Hüner, film, roman veya mimari yapı gibi formlar arasında aracı bir unsur olarak gördüğü senaryoyu işlevinden bağımsızlaştırıyor ve nihai bir sonuca varmak yerine açık bir üretim yöntemi, bir senaryo yazım süreci öneriyor. Sergide yer alan heykeller, yerleştirmeler, fotogravürler, serigrafiler, film ve metinler, mecralar arasında dolaşarak ilerleyen, doğaçlamaya dayalı, performatif bir üretim sürecini yansıtıyorlar. Sergi, 2 Ocak 2022’ye kadar Arter’de görülebiliyor.

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Geçici Senaryo, Belirli Ortam, Nihai Biçim” başlıklı çevrimiçi etkinlik ücretsizdir. Katılım için ön kayıt gerekmemektedir. Ayrıntılı bilgiye etkinlik sayfasından ulaşılabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Arter Pazartesi hariç her gün açık. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

DAVID MAROTO HAKKINDA

Hollanda’da yaşayan İspanyol sanatçı David Maroto, doktorasını “Sanatçı Romanı: Görsel Sanatların Bir Mecrası Olarak Roman” başlıklı araştırma projesiyle Edinburgh College of Art’ta tamamladı ve araştırması yakın zamanda Mousse Publishing tarafından iki bölüm hâlinde yayımlandı. Maroto’nun geniş erimli sanatsal pratiği kapsamında ürettiği yapıtları Havana Bienali, Varşova Bienali, Kunstinstituut Melly (Rotterdam), Kanal Centre Pompidou (Brüksel), W139 (Amsterdam), A Tale of a Tub (Rotterdam), Artium Museum of Contemporary Art (Vitoria), Extra City (Antwerp), S.M.A.K (Gent), EFA Project Space (New York) ve Galerie La Box (Bourges) gibi çeşitli uluslararası kurumlarda sergilenmiştir.

Maroto 2011’de ISCP New York’ta katıldığı misafir sanatçı programı sırasında tanıştığı küratör Joanna Zielińska ile birlikte sanatçı romanlarına ilişkin bir arşiv çalışmasına odaklanan ve M HKA (Antwerp) desteğiyle devam eden The Book Lovers adlı bir araştırma projesi yürütmektedir. The Book Lovers, sanatçı romanının tıpkı bir yerleştirme, video veya performans gibi görsel sanatların bir mecrası olarak nasıl farklı şekillerde kullanıldığını araştırır. Proje bağlamında bir araya getirilen kitaplar ve hazırlanan kaynakça, sergiler, performans programları, yayınlar, sipariş eserler ve geçici kitabevleri ile desteklenmektedir. Maroto ve Zielińska, bu işbirlikleri vasıtasıyla De Appel (Amsterdam), Whitechapel Gallery (Londra), Museum of Modern Art (Varşova), CCA Glasgow, Fabra i Coats (Barcelona), Index (Stockholm) ve Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art (Varşova) gibi kurumların da aralarında bulunduğu pek çok uluslararası platformda ortak projeler gerçekleştirmiştir.

Maroto’nun yazarlığını ve editörlüğünü üstlendiği yayınlar arasında Artist Novels (Sternberg Press, 2015), Tamam Shud (Sternberg Press, 2018), Obieg magazine no. 8 – “Art & Literature: A Mongrel’s Guide” (2018) ve yakın zamanda yayımladığı “Hybridisation, Impurity, Contamination: The Emergence of the Artist’s Novel” (Soapbox Journal for Cultural Analysis) başlıklı makalesi bulunmaktadır.

EMRE HÜNER HAKKINDA

Çizim, video, heykel ve yerleştirme mecralarında çalışan Emre Hüner’in sanat pratiği, mimari yapıların yeniden tahayyülü ile organik ve yapay formların maddeselliğine ilişkin sorgulamalar aracılığıyla ütopya, arkeoloji, ilerleme ve gelecek fikirlerini irdeleyen kurgulanmış anlatılara ve eklektik asamblajlara odaklanır.

Sanatçının yakın dönemde gerçekleşen kişisel sergileri arasında Neochronophobiq (Protocinema, New York ve STUK, Leuven, 2017), Hypabyssal (Marso Gallery, Mexico City, 2016), Floating Cabin Rider Capsule Reactor Cycle (CCA Kitakyushu, 2015), Aeolian (RODEO, İstanbul, 2013) yer alır. Hüner’in yapıtları ayrıca CMD P for 2079 (Allard Pierson Müzesi, Amsterdam, 2020), Further Thoughts on Earthy Materials (Kunsthaus Hamburg, 2018), Planet 9 (Kunsthalle Darmstadt, 2017), 14. İstanbul Bienali (2015) ve Manifesta 9’un (2012) aralarında yer aldığı birçok grup sergide gösterilmiştir.

Eğitimini Milano’daki Brera Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlayan Hüner’in katıldığı misafir sanatçı programları: Artpace San Antonio (Texas, 2019), AGA LAB (Amsterdam, 2019), Frans Masereel Centrum (Kasterlee, 2017), ISCP (New York, 2014), Princeton Üniversitesi (2010), Rijksakademie van Beeldende Kunsten (Amsterdam, 2010), Apexart (New York, 2009) ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi (İstanbul, 2009). Sanatçı, yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Amsterdam’da sürdürüyor.

ASLI SEVEN HAKKINDA

Aslı Seven, İstanbul ve Paris’te yaşayan bağımsız bir araştırmacı, küratör ve yazardır. Araştırmalarında ve projelerinde altyapısal şiddet biçimlerinin yapılı çevre aracılığıyla şekil kazanma süreçlerine odaklanır; şifa, bakım verme ve topluluk inşasına dönük kurucu yöntemler olarak saha çalışması, eleştirel kurmaca ve kolektif üretim yöntemlerini benimser.

Fransa’da ENSA Bourges ve EESI Poitiers-Angouleme’de sanatsal araştırma doktorasını (2019) ve Université Paris 1 Panthéon La Sorbonne’dan Siyaset Bilimi ve Uluslararası Ilişkiler Araştırma Yüksek Lisans (2006) eğitimini tamamlamıştır. 2014’ten bu yana İstanbul’da Arter, Protocinema, The Pill, Pi Artworks, Galerist ve Bilsart ile, Fransa’da ise CNAC Magasin (Grenoble), Galerie La Box (Bourges) ve thankyouforcoming (Nice) ile küratoryal işbirlikleri olmuştur. 2018’den bu yana Sotheby’s Institute of Art, Londra; Arter Araştırma Programı, Istanbul; ENSA Bourges; HEAR Mulhouse ve MOCO Montpellier gibi kurumlarda sanatsal araştırma odaklı atölyeler yürütmüş ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak dersler vermiştir. 2016’da SAHA Derneği’nin desteğiyle Manila, Filipinler’de düzenlenen ICI Curatorial Intensive’e katılan Aslı Seven, AICA Türkiye, C-E-A (Fransız küratörler birliği) ve ICI (Independent Curators International) üyesidir. Seven, 2020’de CNAP (Centre National des Arts Plastiques) bursu ile Paris’te Cité Internationale des Arts’ta misafir küratör programına katılmıştır.

Bilgi için:              arter.org.tr

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ