ÖĞRETMENİME DOKUNMA..!!
Proje okulları ile ilgili sorunlar çok fazla. Nedir bu? Yöneticilerin biz kendimize özel okullar yapalım. Bu okullara özel müdürler atayalım bu özel müdürler özel öğretmenler seçsin onlar gelsin buraya göreve başlasın istiyorlar.Sabahtan beri sonuçlar geliyor.Türkiye’nin yanılmıyorsam ilk Üçündeki okullardan biri Bursa Anadolu Lisesi bir Türkiye markasıdır BAL. Yani şöyle deniliyor 25 tane öğretmen okuldan gönderilmiş diye duyumlar alıyoruz bunu teyit edemedik ama gelen bilgiler bu yönde. Bu böyleyse Bal’ı yok ettik demektir.8 yıl görev yapan öğretmenleri müdürleri gönderiyorlar saçmalık bununlada bitmiyor.Ben şu an Proje Okulu müdürüyüm 8.yılımda okula öğretmenleri seçiyorum şu arkadaşlarla, bu arkadaşlarla çalışacağım diyorum ve 20 tane öğretmen alıyorum.
PROJE OKULLARI İLE İLGİLİ SIKINTILAR ÇOK FAZLA..!!
Haziran’da bu öğretmenler başlayacak ,ben de Haziran’da başka bir yere gidiyorum. Şimdi ben bu okuldan 20 öğretmeni gönderdim yerine 20 kişiyi çağırdım. Çağırdığım 20 kişiyle başka bir müdür çalışacak gönderdiğim okuldaki Öğretmenlerle belki başka bir okulda ben denk geldiğinde çalışacağım. Öğretmen arkadaş madem benimle çalışmak istemiyordun sen zaten gidiyordun beni niye gönderdin demeyecek mi. Eğitim sistemi bu şekilde yönetiliyor maalesef. Ben orada idareci atamaları bir takvime bağlanmalı dedim onlara göre bir takvim var da onlar hep yanlış takvim.
ORADA BİR TEKLİF YAPTIM,HERKES ÇOK OLUMLU YAKLAŞTI..!!
Aynı anda bir okulun bir müdürü ve 4 müdür yardımcısı gidiyor,okulun hafızası siliniyor.Gelen kime ne soracağını, nasıl işleyişin yürüdüğünü bilmiyor. Ben orada bir teklif yaptım. Hatta bunu il milli eğitim müdürüne ve Bakanlığı da teklif edeceğim bunu, bütün takvimler sıfırlansın tek yıllardan müdürler, çift yıllarda müdür yardımcıları atansın.Herkes bunu çok mantıklı buldu, aynı anda 4 ya da 5 idareci bir anda okuldan gitmesin okulun hafızası silinmesin.Gelen geldiğini giden gittiğini bilsin yabancılık yaşamasın böyle bir sisteme geçilmesi gerekiyor.Bugün bu proje okullarına atanan öğretmenler ya da atanamayan öğretmenler niye atandığını bilmiyor, gidenler niye gittiğini bilmiyor, kalan niye kaldığını bilmiyor, hiçbir kriter yok.Tamamen keyfi.Bu neye yol açıyor en büyük problem bu ,öğretmen idarecisine, Milli Eğitim müdürüne, ilçe milli eğitim müdürüne bakanlığa güvenmediği zaman morali ve performansı %50 düşüyor.Siz ne kadar içinizden çocukları da düşünerek çalışmış motivasyon göstermiş olsanız da genel yılgınlık ve motivasyon öğretmenlerin performansını çok etkiliyor.
Her yerde sorun var.Akçalar’da başka bir sorun var okul yok sürekli göç alıyor mesela. Nilüfer şu bölgede neredeyse devletin yaptığı tek okul oluyor. Rotary İlkokulu, Koç Ortaokulu, Aziz Sancar Ortaokulu, Emir Koop İlkokulu, vesaire okullar var, bir Özlüce’deki ilkokul var eskiden kalma 2-3 tane İmam hatip var devletin yaptığı onun dışında başka okul yok. Bakın biz eğitimin bina sorununu, sınıf sorununu çözmeden hiçbir sorununu çözemeyiz, en temel sorun bu. bu sorunun çözmek için ülkenin göç sorununu çözmeniz gerekiyor. Ben hemen buranın karşısında yakın yerde oturuyorum 2010’da ev alıp buraya taşındığımda Ertuğrul İlkokulu yapılacaktı 13 yıl daha yapılmadı. Geçen sene Mahalle nüfuslarına bakmıştım Nilüfer’in en kalabalık 3. Mahallesi 23 Nisan hala daha orada bir devlet okulu yok. Nilüfer’in en kalabalık 3. Mahallesi 23 Nisan Mahallesi’nde Anaokulu, Ilkokul ,ortaokul, lise dahil hiçbir devlet okulu yok. 23 Nisan Mahallesi’nden bahsediyoruz. Gözde Mahalle siz de biliyorsunuz.
EĞİTİME HARCANAN PARA SÜREKLİ KISILIYOR..!!
Devletin eğitime harcanacak bütçesi sürekli kısılıyor. Dolayısıyla okulların hizmetli güvenlik temizlik bu sorunların çözülmesi için devlet elinden gelen hiçbir gayreti göstermiyor Hatta bazı durumlarda engelliyor.Belediyeler üzerinden eskiden okullara hizmetli temizlik görevlisi veriliyordu belediyeler reklamını yapmasın diye bunu da yasakladılar.Böyle bir anlayışla eğitim yönetilir mi?. Bu okulların temizlik ve diğer güvenlik problemi hat safhada.Okullarda öğretmenler mutsuz. Niye? Çünkü bakın şöyle anlatacağım bugünün konusu geçtiğimiz günlerde proje okullarının sonuçları açıklandı. Proje Okulu şu.. İstediğin müdürü istediğin Okulu atayacağın okul yani torpil Okulu .Çünkü siz dünyanın en yetkin öğretmeni olsanız ,en ileri seviyede eğitim öğretim yapsanız birinin gözüne girmeden müdürün veya İl mü
***Gelen sorularda yine büyük bir bölümünde Yetkili Sendikanın adı var ama yetkisi olmuyor gibi yorumlarda gelmiş.Bu anlamda tabii yetkiyi alması sendikaların çok önemli değil mi başkanım?
EN ÇOK EYLEM YAPAN SENDİKAYIZ..!!
—- Hürriyetçi Eğitim Sendikasının çıkış felsefesi şuydu siyasetten bağımsız, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür felsefesi ile yola çıkıldı , Atatürk’ün bir sözüdür bu. Biz böyle bir felsefe ile yola çıktık.Geçmiş sendikal süreç bize şunu gösterdi aşırı muhalefet hiçbir işe yaramadı.İktidar yandaşı olmak da hiçbir şeye yaramadı.Aldığınız yetkiyi doğru zamanda doğru yerde kullanmak önemli.Bugün biz kurulduğumuzdan beri en çok eylem yapan sendikayız.Biz kurulduğumuzdan beri Türkiye’de 3 tane büyük eylem yapıldı memurlar arasında, öğretmen camiasında üçünün de fikir babası ve Mimarı biziz.Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda bütün sendikaları bir araya getirip, eylem yapan biziz. Öğretmene şiddet konusunda bütün Türkiye’deki iş bırakma eylemini organize eden fikir babası biziz, Hürriyetçi Eğitim Sen. bu sene yine 13 Ocak’ta maaş ek zamlarla ilgili iş bırakma eyleminde de katılan sendikaları bir araya getiren biziz. Biz o zaman teklif ettik, yetkili Sendika Eğitim Bir Sen’e siz öncülük yapın biz destekleriz dedik.Süreç bize şunu gösterdi. Şimdi yana yana Ali Yalçın Eğitim Bir Sen’in Genel Başkanı, Memur Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın yana yana bundan bahsediyor. 15 Ocak’ta %6 zam aldık biz şu anda 3.76 eksideyiz.
HER ŞEY İYİ OLSA , ZATEN BİZE GEREK YOK..!!
Bizim sayın genel başkanımızın teklifi vardı biz sürekli kaybeder pozisyonda olmayalım ,en azından maaşlara 3 ayda bir zam yapılsın.Şu anda ben başöğretmenim Temmuz ayındaki zamma kadar bu durum böyle giderse benim 12 bin lira kaybım olacak. Bu ayki kalbim 2.250 lira cebimden 2.250 lira uçtu. İşte bu böyle katlana katlana çıkacak. Eskiden uygulanan eşel mobil sistemi gelse ben şu anki maaşımdan daha fazla maaş almış olacaktım. Gittiğim okullarda şunu söylüyorum. Ben Ertuğrulkent’te tek maaşlı bir öğretmenken ev aldım şu anda bırakın evi sıfır araba alamıyor öğretmen yani biz o pozisyona geldik. Çünkü yetkili sendikaların bu anlamda pozisyonu çok önemli.Öğretmenlerin yetkiyi kime verdiklerine iyi bakmaları gerekiyor kime verdiklerini ve yetkinin nasıl kullanıldığı çok önemli. Yetki iyi kullanılmış olsa zaten bize gerek yok. Her şey günlük gülistanlık olduda biz de canımız sıkıldı işte sendika kurduk böyle bir şey yok. Ben kaybediyorum, ben kaybederken Eğitim Bir Sen’li de kaybediyor ,Türk Eğitim Sen’lide kaybediyor, Eğitim İş’li de kaybediyor, herkes kaybediyor. Birlikte hareket edilmesi lazım.
BİRLİKTE HAREKET EDİNCE SONUÇ ALDIK..!!
Özellikle 1 ve 2.sendikalar, hükümete karşı herhangi bir tavır almak istemiyorlar. Ama muhalefet etmeden bir sonuç elde edemezsiniz. Biz şiddet konusunda 5 defa bizim genel başkanımız Çağrı yapmıştı .Eylül ayı başında çelik yelek giyip öğretmenlere çelik yelek dağıtacağız. O konuşmanın son cümlesi şuydu harekete geçmek için birisinin öldürülmesini mi bekliyorsunuz dedi.Şiddet 1 2 3 beşincisin de ölüm olayı olduğunda, Tamam doğru söylüyor dediler ve o iş bırakma eylemi oldu ve o iş bırakma eylemi birlikte hareket edildiği için sonuç aldı. Cumhurbaşkanı o akşam tweet attı gerekli kanuni düzenlemeleri yapacağız diye yazdı.Ve öğretmenlik meslek kanunu içerisine öğretmene şiddetle ilgili kanun maddesi konuldu.Bunlar hep şunu gösteriyor.Yetkili Sendika yetkisini doğru kullanacak.Öğretmen lehine kullanacak. Siyaset lehine değil.Diğer sendikalar şunu bilecekler. Biz birlikte olursak birlikte hareket edersek bir sonuç elde edebiliriz, bunun mesajını verecekler. Üyelere düşen burada görev şu; sendikalara üye olan arkadaşlara bakacaklar. Bir araya gelmeyen sendikaları bırakacaklar, bir araya gelenlere destek verecekler, sizin için mücadele edecek sendikalara destek vereceksiniz size sürekli kaybettiren sizi kaybettiren Sürekli haklarınızı geri götüren insanları desteklemeyeceksiniz. Sonuçta bir de bunlara para veriyorsunuz, bize daha çok kaybettir diye para verilen sistemi artık bırakmamız lazım.Değişim çok kolaydır ben kendimi değiştirebilirim sadece, kendime söz geçirebilirim.Size söz geçiremem çocuğuma bile söz geçiremem bazen öğrencime de söz geçiremem dinlemezse dinlemez. Çok basit, ülkeyi nasıl değiştireceğiz.Çok basit kendini değiştirebiliyorsan, ülke değişir.
KENDİNİ DEĞİŞTİREMİYORSAN ÜLKENİN DEĞİŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL..!!
Kendini değiştiremiyorsan ülkenin değişmesi mümkün değil.Ben onu bırakmayayım, bu bırakmasın, o bırakmasın, kim bırakacak nasıl değişecek bu sistem. Şimdi biz bunu anlatıyoruz .Biz sistemi değiştireceğiz.Bu sistemi komple sendikal süreci değiştireceğiz.Bu benim iddialı sözüm değil genel başkanımızın iddialı sözü. Çıkış felsefemiz buydu bu başarıyı sağlamamızdaki sonuç da buydu. Biz kurulduğumuz yıl 17.000 üye yaptık Türkiye’de. Bir yılda 17.000 üye yapan hiçbir sendika yok. Ne Türk Eğitim-Sen, ne Eğitim Bir Sen, Ne Eğitim İş hiç birisi 1 yılda 17 bin üyeye ulaşamamışlar. Biz ulaştık niye ulaştık bu sistemi değiştireceğiz dedik bu başarıyı bu felsefe sağlamıştı. Sonra bizim için meclisten kanun çıkarttılar, bir baraj getirdiler ondan sonra biz bu barajla da uğraştık. Biz belki de o süreç olmasaydı şu an üçüncü veyahut da 2. sendika olacaktık sadece rakip sendikalarla değil bir de onların arkasındakilerle de bir mücadele içerisindeyiz.
***Değerli başkanım bayağı bir uzadı röportajımız son olarak eğitim camiasına öğretmenlerimize ne gibi mesajlar vermek istersiniz neler söylemek istersiniz?
4 YILDA TAKLİT EDİLEN SENDİKA KONUMUNA GELDİK..!!
—- Ben buradan eğitim camiasına öğretmenlerimize bu son eğitim öğretimdeki son çeyrekteyiz biliyorsunuz. Eskiden eğitim-öğretim 2 yarıydı şimdi 4 çeyrek oldu şimdi son çeyrek’deyiz. Bu son dönemi kazasız belasız herhangi bir sıkıntı şiddet vesaire olay olmadan bütün öğretmenlerin tamamlamasını temenni ediyorum. Bütün öğretmen arkadaşlarımıza okullarda Canla başla görev yapan idarecilerimize şükranlarımı ve minnetlerimi sunuyorum. Görevini hakkıyla yapanların biz her zaman yanındayız, yanlış yapanların da karşısında durmaya devam edeceğiz. Yanlış yapan derken burada kasıtlı hata yapanları kastediyorum. Yoksa her işte hata olabilir ama hak yiyenlerin, kasıtlı davrananların, adaletsizlik yapanların her zaman karşısında duracağız. Eğitim camiası aslında bizi tanıdıkça Hürriyetçi Eğitim Sen’i tanıdıkça buranın ne kadar güzel bir sendika olduğunu görecekler. Bize gelen üyelerimize sürekli gitmiş olduğumuz okullarda konuşmalarımızda sendikanızdan memnun musunuz dediğimizde çok memnunuz diyorlar. Hatta bir okulda şöyle demişlerdi sizi gördükçe geçmişte üye olduğum sendikanın aslında hiçbir işe yaramadığını anladım. Biz eğitim camiasında taklit edilen bakın 4 yıllık bir sendikayız taklit edilen sendika konumuna geldik.Biz her öğretmenimizin ,eğitim çalışanlarımızın hepsinin özel günlerini kutlarız, öğretmenler gününü kutlarız, kadınlar gününü kutlarız, Anneler gününü kutlarız.bunları kutladım diye değil küçük , minik bile olsa sembolik bile olsa hediyelerle kutlarız.Sendikamız bizi unutmamış desinler niyetiyle yaptık bunları biz .Bunları yaptık diye bir Sendikanın başkanı bizi eleştirmek için sosyal medyadan bir şey yazdı promosyon sendikası diye ben ona gerekli cevabı o gün verdim bize bu eleştiriyi yapan arkadaşlar bu sene 8 Mart Kadınlar gününde kadınlara çanta dağıttılar.Biz öğretmenler Günü’nde de yine arkadaşlarımıza bir hediye dağıttık, bizden ertesi yıl Eğitim Bir Sen aynı hediyeyi dağıttı. Bu şekilde de taklit de edildiğimizi söyleyebilirim tüm eğitim camiasında bulunan hizmetlisinden ,memurundan, öğretmeninden, okul idarecisine kadar herkese Hürriyetçi Eğitim Sen’in sevgilerini ,saygılarını iletiyorum. Biz eğitim çalışanlarını ayırt etmeksizin hepsini seviyoruz. Onlar da bizi sevecekler diye tahmin ediyoruz ve tüm arkadaşlarımızı Hürriyetçi Eğitim Sen’e bekliyoruz,Hürriyet gülümsetir diyerek sözlerini tamamladı.
ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLİYORUZ..!!
30 yılı aşkın zamandır eğitim camiasında hizmetler veren uzun yıllardır da adeta hem Bursa’da, hem yurt genelinde sendikal faaliyetlerin adeta kitabını yazmış olan,değerli eğitimci,kendisi ile tanışmış olmaktan onur duyduğumuz Hürriyetçi Eğitim Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Abit Şenel’e bizler de bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.