Zafer Partisi Çevre, Şehir ve Kültür Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınasının ardından iktidara ve yetkililere çağrıda bulundu. “Yunanistan acil kodlu toplantılar yaparken hükümet ne yapıyor?” diye soran Aslan, fay hattı üzerindekiler acil olmak üzere tüm illerin risk haritasının güncellenerek kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunarak “Milli güvenlik sorunu olan depreme karşı ivedi bir şekilde, topyekun harekete geçmek için neyi bekliyoruz?” ifadelerini kullandı.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerinden derlenen bilgiye göre, Ege Denizi’nde son 48 saatte 100’ün üzerinde deprem meydana gelirken, son 1 haftada meydana gelen deprem sayısı 400’ü aştı. Ege Denizi’nde 1 Şubat saat 00.00’dan 3 Şubat saat 00.00’a kadar en küçüğü 1,3 ila en büyüğü 4,8 olan 100’ün üzerinde sarsıntı kayıtlara geçti. Söz konusu deprem fırtınasının ardından Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, acil toplantı kararı aldı. Başbakan Miçotakis liderliğinde hükümet yetkilileri ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantıda, bölgedeki sismik hareketlilik ve olası büyük depreme karşı alınabilecek önlemler masaya yatırıldı. Toplantıda okullarda eğitime bir gün ara verilmesi, belediye etkinliklerinin iptali gibi tedbirler kararları alındı.
“KOMŞUDA TEDBİR KARARLARI YAĞARKEN TÜRKİYE OLANLARI İZLEMEKLE YETİNİYOR”
Komşudaki bu gelişmelere karşın Türkiye’nin depremleri “izlemekle” yetindiğini ifade eden Zafer Partisi Çevre, Şehir ve Kültür Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan “Ege Denizi son bir haftadır beşik gibi sallanıyor. AFAD’ın, Kandilli Rasathanesi’nin verileri ortada. Tüm bu gelişmelere karşın aynı depremlerden etkilenen komşu ülke Yunanistan ‘acil’ koduyla toplanırken Türkiye maalesef olan biteni izlemekle yetiniyor. İzmir’de felaketle sonuçlanan büyük depremin üzerinden 4 yılı aşkın süre geçti. Sadece İzmir Depremi’nde 117 yurttaşımızı, canımızı kaybettik. Böylesine deprem travmalı bir bölge yeniden beşik gibi sallanırken yetkililerin hiçbir adım atması akıl alır gibi değil. Milli güvenlik sorunu olan depreme karşı ivedi bir şekilde, topyekun harekete geçmek için neyi bekliyoruz?” diye konuştu.
İKTİDARA AÇIK ÇAĞRI
Ege bölgesinde devam eden gerilmelere karşın ne tür tedbirler alındığını soran Aslan, “Uzmanlar Muğla, Bodrum, Aydın’a kadar uzanan sahil kesimlerinde dikkatli olunması gerektiğini bas bas bağırıyor. Ege gerilmeye devam ediyor. İzmir’de 117 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim 2020 depreminden sonra İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki yapı stokunun envanterini çıkarmak için yapılan çalışmalar ortada. Kentteki yapı stokunun yüzde 70’inin soru işareti taşıdığı biliniyor. Yalnızca Bornova ve Bayraklı ilçelerinde 60 bin yapının yüzde 35’i, ‘Depreme dayanıksız olma ihtimali yüksek’ olarak tespit edildi. Hal böyleyken hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Bu riskli yapılar insanların mezarı olmasın diye elimizden geleni yapmak zorundayız. Hükümete soruyoruz, İzmir ve çevre illerde ne tür önlemler alındı? Envanter çalışmaları gerçekleştirildi mi? Acil Eylem Planı oluşturuldu mu? Yanıbaşımızdaki Yunanistan tedbir kararları yağdırırken sizin planınız nedir?” şeklinde konuştu.
‘Kader’ diyerek katliamların üstünün örtülemeyeceğinin altını çizen Aslan, “Bir an önce uygulanacak yol harikası paylaşılmalı, acil eylem planı açıklanmalıdır. Her zaman yapıldığı gibi camilerden sela okutarak vatandaşımızı çaresizliğe mahkum etmeyin” uyarısında bulundu.
“GÜNCEL RİSK HARİTASI DERHAL YAYINLANMALI”
Risk altındaki illerde acil olmak üzere tüm illerin risk haritasının güncellenerek sunulmasını isteyen Zafer Partili Aslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediyeler ve ilgili bakanlıklar iş birliği içerisinde derhal harekete geçmeli ve kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapmalıdır. Özellikle yapı stokunun envanteri çıkarılmalı, riskli yapılar tespit edilmeli ve acil bir şekilde güçlendirme veya yıkım çalışmaları başlatılmalıdır. Güncel ve detaylı bir risk haritası derhal yayınlanmalıdır.” |