Demokrat Zafer

Gökdelene imar barışı, köy evine yıkım kararı!

“Kanser hastası annem için köydeki tarlama ev yaptık. Başımıza gelmedik kalmadı… Evi 2018 yılında, tarlamızın hemen yanında, tarla faaliyetlerine engel olamayacak şekilde yaptık… Annemin son günleri için yaptık, burada temiz hava alsın, memleketinde iyileşir dedik. YKB iptal oldu, evimiz de belediye tarafından mühürlendi. YKB’yi iptal etmenin tarımla ilgisi yok. Çünkü ev, 50-100 metrekere, soğuktan yağmurdan korunuyoruz, tarım aletlerimi koyuyorum. Hatta tarımsal faaliyetim arttı bile diyebilirim. Yasayı biliyorduk ama uyaran kimse olmadı. Yaptıktan sonra böyle bir mağduriyetle karşılaştık. Ailemin hepsinin psikolojisi bozuldu.” hikaye ülkede 10 milyon konutu direkt ilgilendiren İmar Barışı Yasa’sının önce uygulanması sonrasında da çeşitli bahanelerle kayıt altına alınan yüzbinlerce konut ve iş yerinin “Yasal” evraklarının harçlarının alındığı halde iptal edilmesiyle ilgili.

Kilometrelerce uzaktaki bir başka köysen yükselen feryat; “Pek çok ev var. Bir şey daha var; benim eve ceza kesilsin, gerekirse yıkılsın! Ama herkese uygulansın. Benim cıvarımda olup da yıkılmayan evler var. Şehirler değil sadece köylerden başlaması hoş değil. Ben Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne de bunu sordum, ‘Şehirlerdeki son katları göremyoruz, tam kat gibi görüyoruz’ dedi. Onlara imar barışı var, bize yok! En büyük adaletsizlik burada. Sadece köyleri taradılar, köylerden başladılar, çok yanlış oldu. Evimiz müstakil köy evi. Bütün evler bu şekilde yapılıyor. Köyümüz imara açık olmadığı için evlerin tümü imarsız yapılıyor. Köyde 6-7 yüz ev var, 3 yüzü imarsızdır. Diğerleri eski evlerdir, 2018 öncesi evlerdir.

Bu sorunda merkezi bir mahalleden; ” “Ziraat Bankası’na yatırdık YKB parasını, Çevre Şehircilik Bakanlığı adına. Sonra 4-5 mesaj yolluyorlar, kabul oldu diyor. Aradan 2 yıl geçiyor, mesajla iptal diyor. Neymiş, görmemiş! 2017’de inşaata başadım, 2019 beşinci ayda bu müracaatı yaptım, parayı yatırdım. Son 3-4 aydır mahkemeden evrak, herkese mektup sallıyorlar. Suriye’ye gideceğiz, ‘Suriye’den geldik’ diyeceğiz, bize ev yapsınlar, daha rahat ederiz. Ben eski çiftiyim, hem şöförüm. Bir firma da çalışıyorum. Babamdan dedemden kalma tarlam vardı, değerlendirmek istedim. Şu an mahallemdeyim. Yerim imarlıdır. Kesinlikle bu haksızlığı kabul etmem.

Bir başka şahsın derdi; ““Komşum var evi Hazine’de, ona seslenmiyorlar. Benim mahallemde 20-30 inşaat var, hepsi kaçak. Komşum, Hazine arazilerini kapatıyor, tık bile yok. Bir boru çekeceğim, kanalizasyon borusu, kabul etmiyorlar. ‘Ruhsat getir, ondan sonra borunu çekeceğiz’ diyorlar. Bizim mahallede bir yıl önce YKB ile elektriği çekmiştim. Bizzat bölge amirleri geldi, müracaatını yap dediler. Ruhsatı istediler. Sonra da telefonla bildirdiler iptal ettiklerini, şimdi mahkemelik olduk. Mahkeme kararında, ‘neden yalan beyan etmişsin, neden zamanında müracaatını yapmadın’ diyor. Ben de şikayet edeceğim sizi. ‘Başka gidecek yerim yok’ dedim.

İmar Barışı affı 31.12.2017 tarihine kadar yapılan yapıları kapsıyordu. Yani vatandaş imar izni olmayan arazisine konut yaptıysa, beyanda bulunacak, cezasını ödeyecek, karşılığında da YKB, ruhsatına kavuşacaktı. Böylece yapılar kaçak yapı statüsünden çıkartılacak, yol, su, elektrik, alt yapı döşenecekti. Ceza ödemeleri süresi iki kez uzatıldı, bu tarihten sonraki yapılar için imar barışı yolu kapandı. Yasa çıktıktan sonra devlet, YKB adı altında başvuru sahiplerinden bir bedel tahakkuk ettirdi. Bunun ödeme tarihini de iki kez uzattı. Ne var ki, iş bu kadarla kalmadı, beraberinde de pek çok karışıklığa yol açtı. Kiminin elindeki YKB iptal edildi, kimine belediye engel çıkarttı, kimine cezalar kesildi. Aynı mahallede yan yana iki aileden birinin evi kabul edilirken diğerinin evi için yıkım tebligatı geldi, on binlerce aile mahkemelik oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ