MİKAİL BAŞKAN İLE ÖZEL GÜNDEM TÜRKİYE..!!
Bursa’da STK çalışmaları anlamında adeta 19 yıldır tarih yazan, on binlerce kişiye dokunmuş olan, Bursa Dadaşlar Derneği Başkanı Mikail Kaya ile okuyucularımızdan gelen sorulara yanıtlar bulduğumuz, detayları paylaştığımız kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
**** Mikail Başkanım bizleri ,ekibimizi uzun yıllar sonrasında tekrardan Dik kaldırım Mahallesi’nde bulunan Dernek binanızda konuk ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Tabii Bursa’daki tüm toplum kesimleri tarafından sevilen sayılan bir başkan olduğunuzu gelen sorulardan da anlamak mümkün. Sorulara geçmeden kısaca Mikail Kaya kimdir sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.
—- Bizlere, Derneğimize böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuzdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Mikail Kaya, 1964 Erzurum’un suçu, suçlusu olmayan cezaevi olmayan Türkiye’deki iki ilçesinden biri olan Olur ilçesinde doğdum. 1987 yılında Bursa’ya geldim. Turizm Meslek Yüksek Okul mezunuyum. Turizmcilikle uğraştım, baktım o meslek bize göre olmadığı için o sektörden ayrıldım. Evlendikten sonra Bursa’ya geldik. Bursa’da da ilk iş deneyimim Coşkunöz’le oldu,Rahmetli Kemal Coşkunöz ile tanıştık, koordinatörlüğünü yaptım oranın. Akabinde Büyükşehir’e geçtik, Orada idarecilik yaptım.Sonrasında Osmangazi Belediyesi’nde idarecilik yaptım ,toplamda 6 sene Büyükşehir, 6 senede Osmangazi olmak üzere 12 yılda oralarda çalıştım. Bilenser ile çalıştık ,Erdem Saker ile çalıştık,Osmangazi’de Recep Altepe ile çalıştık Mustafa Dündar’la son bir dönem çalıştık sonrasında sağlık sektöründe Onkoloji Hastanesi Başhekimi hemşerimizdi “abi sana ihtiyacımız var burada” dedi. Oraya geçtik. 12 senede hastanede çalıştım. Son 2 sene de bu Kamu Hastaneler Birliği kurulduğunda 1. Bölge 8 hastanenin Genel koordinatörlüğünü yaptım. 1996 yılında Bursa Dadaşlar Derneği’ni kurduk, kurucu yöneticiyim, benden önce 3 Başkan görev yaptı, ondan sonra 4. başkan olarak iş bize kaldı. 2005 yılından beri 19 yıldır başkanım.
*** Peki Başkanım Bursa’da Dadaşlar Derneği olarak neler yapıyorsunuz?Gelen sorulara baktığımızda insanımıza samimi dokunuşlar yapmışsınız.
KENDİNİ DADAŞ HİSSEDEN HERKES ÜYE OLABİLİR..!!
1-Bizim Derneğimizin özelliği kurarken tüzüğüne şunu koyduk, kendini Dadaş hisseden herkes üye olabilir dedik. Vatanını, milletini,devletini seven gelip herkes üye olabilir. Benim Bursalı üyem de var, Karslı da var, Ankaralı da var, muhacir üyemiz de var. Her yerden her kesimden üyelerimiz var.
2- Biz hizmet yaparken yani yardım yaparken oralı mı, buralı mı ,şuralı mı diye bakmam ben. İhtiyacı var mı yok mu ona bakarım ben. Birçok stk’da bu yoktur ama Bursa Dadaşlar Derneği’nde herkese ,sadece ihtiyacı olsun sadece onlara yardım ederiz.
*** Gelen sorulara baktığımızda sizin hep halkın içinde olduğunuzu, halkın yanında olduğunuzu onlara yardım etmeye çalıştığınızı nereli olup olmadığına bakmadan destek olduğunuzu yazmışlar.Hatta işte muhtarlıklara, başkanlıklara yakıştıranlar da olmuş. Bu konularla ilgili neler söylersiniz başkanım.?
KEŞKE YAPILANLAR HİÇ BİLİNMESE..!!
—- Keşke onlar bilinmese ,aslında sağ elin verdiğini sol elin bilmemesi gerekir. Şöyle söyleyeyim.Bir ay önce Urfalı bir bayan geldi 3-4 aylık çocuğu kucağında. Caddede yürürken esnaflardan yardım topluyormuş, orada ablanın biri denk gelmiş ne yapıyorsun deyince ihtiyacım var yardım topluyorum demiş. O da ona boşuna esnaf, esnaf dolaşma hemen aşağıda Dadaşlar Derneği var onun Başkanlığı var Mikail Bey’i bul o size yardımcı olur demiş kalktı geldi. Şimdi şöyle bir şey ben olaya şöyle bakıyorum bir ihtiyaç olduğunda önce Cenab-ı Allah’a gider Cenab-ı Allah da bize yönlendiriyor onu.Onun için bu kapıdan az veya çok eli boş göndermek olmaz .Çünkü bu durum Cenab-ı Allah’ın zoruna gider çünkü onu bana göndermiş. Allah razı olsun benim annemden babamdan onların bizi yetiştirme tarzı, Rahmetli babam da bizim kapısına gelen kimseyi boş çevirmezdi. Hali vakti yerindeydi biz babadan öyle gördük, anneden öyle gördük. Evimiz köyün girişindeydi, aşağıdan gelen çıkış yukarıdan gelen girişteydi evimiz. Annem de orada yolculardan köylerden gelip geçenlere karnınız açsa buyurun gelin deyip eve buyur eden biriydi.Allah razı olsun bize bu değerleri verdiler, eşimiz de bu manada bize uydu o geleneği hiç kopartmadık. Evlatlarımızı da o manada yetiştirdik. Benim kızım Diş Hekimi Karafatma’da öyle bir şekilde yetiştirdik ki ben babası olduğum halde randevusuz dişime baktıramam kendi kızım ,öz kızım “baba randevu alıp geleceksin eğer seni alırsam senden önce randevu almış insanın hakkına girerim” der. “O da kul hakkına girer o yüzden Randevu al gel” der. Çok şükür biz böyle evlat yetiştirdik. 3 çocuğumuz var iki kızım, bir oğlum.Bir kızım söylediğim gibi diş hekimi diğer kızım Sağlık İl Müdürlüğünde görevli ,oğlum da okulunu bitirdi ,o da sağlıkçı, 112’ci oda, KPSS’ye girdi atamasını bekliyor.
DUA ALMAK ÇOK ÇOK ÖNEMLİ..!!
Diyorum ya dua almak çok önemli,çocuğun ayağına ayakkabı giydirdiğinde o çocuğun sana bakışı gözünün içindeki o ışığı görmek var ya ,trilyonlara bedel o. O çocuğun o şekilde mutlu olduğunu görmek, onu yakalamak, o maneviyatı o çocuğun gözünde yakalamak insanı daha fazla yardıma teşvik ediyor. Şükürler olsun Allah razı olsun iş adamlarımız, muteşebbislerimiz, gönül dostlarımız, arkadaşlarımız bu manada destek veriyorlar onların destekleriyle biz de elimizden geldiğince gerçek ihtiyaç sahibi insanlarımıza dokunmaya çalışıyoruz.
*** Tabii sizin burada Derneğinizin bina sahibi olması da sizin çalışmalarınızda önemli bir dönüm noktası oldu değil mi başkanım?
—- 2013 yılına kadar kiradaydık bir derneğin kirada olması o zamanki rakamlarla da şimdiki rakamlarla da gerçekten çok çok yüksek. Şimdi bakıyorsunuz mesela böyle bir yeri kiralamaya kalksanız 50-60 bin lira. 2013 yılında yer araştırmasına girdik burası denk geldi. Burası da bir hemşerimizindi bizi seven bize saygı duyan vefa borcu da olan bir hemşerimizindi. Allah razı olsun o da benim bir vefa borcum var sana madem dernek alacak dedi elinden geleni yaptı. Biz burasını avantajlı bir şekilde aldık. O zaman kredidir şudur ,budur maliyeti 375 bin liraya mal oldu, şu anki değeri 12 milyon. İşte o zaman üyelerimizi topladık böyle bir işe gireceğiz Allah razı olsun karınca kararınca 12-13 bin lira para toplandı. O zaman da çok önemli bir şey anlatacağım 70 yaşında bir teyzemiz duymuş, böyle bir yer aldığımızı,almak üzere olduğumuzu damadını çağırmış koynundan çıkartmış 20 lira demiş ki bunu git başkana ver yer alınıyormuş Erzurumlulara bu da benim katkım demiş. Şimdi oradaki o 20 lira paranın değeri anlamında değil mensubiyet duyması, sahiplenmesi çok önemli bir şey.O 20 lira 20 milyondan bile değerli. 3 katınıda kendimiz kullanıyoruz, kimse rahatsız olmuyor. Kendi binamızda hizmet veriyoruz.Derneğimizin ayrıca 1800 üyesi var.
**** Tabii sizin Yardımlarınızın yanı sıra faaliyet anlamında da Bursa Dadaşlar Derneği çok aktif.Bu konularla ilgili de neler söylersiniz başkanım?
DOĞDUĞUMUZ ŞEHİRLE, DOYDUĞUMUZ ŞEHRİN KÜLTÜRLERİ KAYNAŞSIN İSTİYORUZ..!!
—- Karakucak Güreşleri Festivali yapıyoruz,Pandemi olmasaydı 22’incisi olacaktı pandemi de bir sene ara verdik,bu sene 21’incisini yaptık. Önümüzdeki yıl 22’sini yapacağız inşallah. Tabii bu senede gerçekten yine gördük ki halkımız insanlarımız Karakucak Güreşlerini çok seviyor.Hem kendi kültürümüzü hem de yaşadığımız şehri doğduğumuz şehirle doyduğumuz şehrin Kültürlerini kaynaştırmak birleştirmek bu festivali de o şekilde yapıyoruz. İlk etapta sanatçılarımız çıkıyor orada konserler veriyor insanlar eğleniyor cağ dönerimiz orada olmazsa olmazımız. En az etkinliğimizde 1200 kilo döner satıldı. Bizim güreş Karakucak güreşinde yağ yok.Karakocak’ta tekniği aklı becerisi gücü olan yener ama yağda öyle değil adamın eli kayıyor ,ayağı kayıyor öyle oluyor böyle olabiliyor.Karakucakta zeka, güç, teknik anca öyle olur.
KARAKUCAK GÜREŞİ ZEKA,GÜÇ,TEKNİK GEREKTİRİR..!!
Bizde 2 saat güreşlerin sürdüğü oluyor şükürler olsun bu seneye 21. yaptık.Bu Etkinliğin de tabii bize maliyeti bayağı yüksek oluyor. Ama buna değiyor, işte gelen sanatçılar var, gelen misafirleri ağırlıyoruz ,otelidir, konaklamasıdır vesaire ama şükürler olsun bugüne kadar hiçbir sıkıntı olmadan bu şekilde hallettik, bundan sonra da bu şekilde devam edecek inşallah.
DADAŞLAR DERNEĞİ HEP SAHADA,HEP AKTİF,HALKIMIZIN YANINDA..!!
Bir de biz Dernek kurulduğundan beri her yıl ortalama 50 tane fakir çocuğumuzu sünnet ettiriyoruz.özel hastanelerde hastane ortamında sünnet ettiriyoruz.Orada birçok çocuğumuz dada yıllardan beri hastalıklar tespit edildi tedavi noktasında destekler verdik ,yardımcı olduk, tedavi ettirdik onları, ondan sonra tekrar sünnetini yaptırdık. Bizim zaten geleneksel faaliyetlerimiz okul döneminde başlıyor ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ayakkabıdır ,monttur, kırtasiye yardımıdır, defterdir, kalemdir ortalama işte 300 ila 500 arasında Erzurum’da ve burada yardımlar yapıyoruz. Erzurum’da da sosyal yardımlaşma vakıfları ile kaymakamlıklarla çalışıyoruz onlar liseler gönderiyorlar biz buradan hazırlayıp gönderiyoruz, orada dağıtılıyor. Ramazan’da da Ramazan’ın ilk on gününde ben dağıtımı bitiririm hep. Yani ben insanımız ne yapacağım bu Ramazan’da demeden önce biz onun kapısına gidiyoruz. İftar sofrasında bir kase çorba oluyoruz, bir bardak çay oluyoruz. 3 bine yakın da paket dağıtıyoruz. Çok şükürler olsun. Bunları da yine dediğim gibi iş adamlarımız, müteşebbislerimizin, üyelerimiz in onların desteği ile bunları gerçekleştiriyoruz.
KAHRAMANMARAŞ’A DEPREMDE 2 TIR GÖNDERDİK..!!
Geçen seneki Kahramanmaraş depremlerinde mesela biz iki tır malzeme gönderdik. 3 gün boyunca bayanlarımız, gençlerimiz, kızlarımız 3 gün boyunca burada paketlleme yaptılar. 3 TIR yükledik gönderdik, bu manada da Dadaşlar Derneği bir marka Dernek oldu.Bizim Türk insanının yapısı verdiğinin karşılığını hizmet olarak aldığı zaman hiçbir sıkıntı olmuyor. Sağ olsun arkadaşlarımız,iş adamı arkadaşlarımız aradığımızda hiçbir gitmeyiz bile gönderirler sağ olsunlar yardımlarını desteklerini. Tabii en başta dediğim gibi güvenmesi güvenme duygusu çok önemli. Allah razı olsun insanlarımız bu anlamda yapılan hizmeti görüyor bu anlamda güven çok önemli verdiği paranın nereye gittiğini bile bilmeleri çok önemli. Allah razı olsun bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık.
*** Bursa’ya Mikail Başkan birçok ilkleri yaşattı bundan sonraki hedefleri ile ilgili neler söyler diye yine birçok soru gelmiş ,başkanımız boş durmayı sevmez diye de eklemiş başkanım inanın okuyucumuz..
STK’LAR YARDIMLARINI ADALETLİ BİR ŞEKİLDE HAK EDEN HERKESE YAPMALI..!!
—- Ağaçlandırma ile ilgili Bursa Dadaşlar Derneği adına Bursa genelinde ilçelerinde, merkezlerinde 3000 tane ağaç diktirdik. Şimdi bir belediye başkanımız arıyor şurada ağaçlandırma yapacağız bir fidanın bedeli şu kadar siz ne kadar yardımcı olmak istersiniz deyince bizim bir belediye başkanımızı kırmamız olmaz, bu bir. İki Bursa’mızın yeşillenmesi manasında bizim bir katkımız olması lazım Çünkü bu oksijeni hep beraber alıyoruz. Bursa’nın yeşillenmesi oksijeni hep beraber almamızın en önemli şeyi de herkes üzerine düşeni yapması. Ama maalesef işte birçok STK bizler gibi davransa İhtiyaç sahibi insanlara el atsa devletede yük olmaz daha fazla. Biz Bursa’da yaşıyoruz kazanımlarımızı Bursa’da kazanıyoruz ,bireysel olarak sadece kendi insanına destek yapmak olmaz. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Burada derneğin amacı zaten Sosyal Yardımlaşma, dayanışma amacına uygun çalışıyoruz biz daha fazla insana nasıl dokunabiliriz? İnsanlarımızı nasıl mutlu edebiliriz 3000’i nasıl 5.000 yaparız. 5.000’i nasıl 10.000 yaparız bizim hedefimiz bu bunun yanında da sağlık sektöründe çalıştığımız için işte kanser oluyor MR’ı çekilecek Randevu alamıyor biz de onkolojiden emekli olduğumuz için bu manada da elimizden geldiğince de yardımcı oluyoruz.Onun yanı sıra bizim kan bankamız var. Tüm üyelerimizin kan grupları yazılıdır bizim mesaj sistemimiz var 1800 kişiye anında mesaj gidiyor bu anlamda işte böyle bir kolaylık sağlamış oluyoruz. Aşağı yukarı yine 150-200 iş adamı mesaj sistemimiz var grupta paylaşılıyor kime ne ihtiyaç varsa hangi kan grubundan ihtiyaç varsa anında oradan bulunuyor.
***Başkanım röportajımız bayağı uzadı yerimiz de az kald neredeyse. bizim soracaklarımız bu kadar son olarak siz neler eklemek istersiniz.
VALİLİK,EMNİYET,BELEDİYELER,MUHTARLAR ,STK’LAR EL ELE VERMELİ..!!
—- Stk’larla kamunun birbiriyle koordinasyonlu çalışması lazım.Belediyelerin olsun, kaymakamlıkların olsun, valiliğin olsun, emniyetin olsun, sadece sosyal yardımlaşma noktasında değil.Mesela bir şey daha söylemek isterim ülkemizde ve Bursa’mızda uyuşturucu yaşı 9’a düşmüş durumda.Parklarda şuralarda buralarda 9 yaşında 10 yaşında çocuklarımız uyuşturucu kullanıyor kızlarımızda bu 12’lere düşmüş durumda.Bir hap alabilmek için kendilerini feda edenlere şahit oluyoruz.Bu konuda valinin, emniyetin, belediyenin, kaymakamlığın koordineli çalışması lazım.Bu manada stk’larımızın da kolluk kuvvetlerine destek vermesi lazım. Çünkü o çocuklar bizim çocuklarımız. Bunlara hep beraber sahip çıkmamız lazım. 15 Temmuz’da gördük yaşadık Türk insanının ne kadar vefakar olduğunu Vatanına milletine sahip çıktığını gördük. Bunu devam ettirmemiz lazım, bu gençlere sahip çıkmamız lazım. Burada devletimizin yapması gerekenler şu ki; muhtarlıkların etkisinin çok iyi olması lazım muhtarlar organize etmesi lazım olayı. Uzmanların aileleri bu konuda bilgilendirmesi lazım.Muhtarın öncülük etmesi lazım. Şimdi bakıyorum gece 10’da, 11’de 10 yaşında, 11 yaşında, 12 yaşında kız çocukları çocuklarımız sokakta bundan aile de sorumlu. Sen neredesin diye uyarması lazım. Burada ailelerin de bilinçlendirilmesi lazım zaten Bu çocukların uyuşturucuya yakalanmalarının en başında sorumsuz ailelerin etkisi çok.Salon toplantıları yapıp bu ailelerin bilgilendirilmesi lazım okullarda okul müdürleri ile koordineli bir şekilde çalışılması lazım. Bu manada müfredata haftada bir de olsa uyuşturucunun zararları ile ilgili bir ders konulması lazım kötü alışkanlıklarla mücadele dersi olabilir bunun adı. Bu uyuşturucunun vücutta nasıl tahribat yaptığını ve nelere sebep olduğunu görsellerle derste çocuklarımıza bunun anlatılması lazım. 7 yaşında, 8 yaşında ilkokul çocuklarının bunları görmeleri durumunda bunun faydalı olacağına inanıyorum.Bu gençlik bizim bu çocuklar bizim. Şimdi 14 yaşında 15 yaşında gençler sokaklarda uyuşturucu alıp geziyorlar. Çanakkale’de 14 yaşında 15 yaşında gençlerimiz savaşlarda vatanı için milleti için şehit oldu.
OKULLARDA DERS OLMALI..!!
Bizler de yine Mahallemizden de çevremizden de görüyoruz bu uyuşturucunun ne kadar büyük kötü bir bela olduğunu.Aileleri parçalıyor, namus kavramını da yok ediyor. Bu anlamda ailelerde büyük sıkıntı yaşıyorlar buna para yetiştirebilmek için evde satılmadık eşya kalmayan aileler var. Bu anlamda anneler babalar da çok çok çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Görünen o ki toplumda namus kavramı ,değer kavramı gitgide azalıyor. Bu gerçekten çok sinsi bir şey ülkenin geleceğini karartıyor.Tankla, tüfekle, silahla yok edemedikleri Türkiye Cumhuriyeti’ni bu şekilde ekonomi terörü ile uyuşturucu terörü ile yok etmenin planlarını yapıyorlar geleceğimizi karartmaya çalışıyorlar gençlik bizim geleceğimiz. Bunun mutlaka ama mutlaka ilkokullara ders olarak konulması lazım.
TELEFONLARDAN UYARI MESAJLARI GÖNDERİLMELİ..!!
Valilik, emniyet, belediyeler ,muhtarlar, STK bu manada güç birliği halinde mücadele edebilmesi lazım. Aileler bu konuda sürekli seminerlerle, toplantılarla bilinçlendirilmesi lazım. Hiçbir şey yapılamıyorsa, Telefonunuza mesajlar geliyordur dolandırıcılıkla ilgili uyarılar insanların dikkat etmesi ile ilgili uyarılar hepimize geliyor.Buna benzer ailelere devlet Uyuşturucunun kötülüğü ile ilgili geleceğimizi kararttığı ile ilgili bilgilendirme mesajları gönderilebilir.Uyarılar belli aralıklarla yapılabilir. Bununla ilgili bir şeyler yapılması lazım. Bu manada bizim kapımıza gelen yardım isteyen kişiler çok olduğu için biz bunları biliyoruz bu ailelere Mutlaka yardımcı olmak lazım. Son olarak ben bunları eklemek istedim .Bursa’da yaşayan tüm yurt genelinde yaşayan 86 milyon insanımıza Bursa’dan Bursa Dadaşlar Derneği’nden sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.