Demokrat Zafer

Normalde vatandaşın verdiği mesajın boyutu çok daha büyüktür

TR Düşünce Kulübü Geleneksel 37. Simit & Çay programının konuğu İtibar Yönetim Enstitü Başkanı Orhan SAMAST oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=CeurLMbekNU

Samast, “3’lü saç ayağında kopma ve ayrı güç yarışını iyi tahlil etmek ve iç faktör diyebileceğimiz (Genel Merkez’in yerele müdahale arzusu, İl Yapılanmalarındaki meseleler, Belediye Başkan ve ekiplerinin ayrı teşkilat şeklinde çalışması) bu 3 hususu çok iyi tahlil etmek gerekir. Teşhis doğru yapılırsa tamir süreci de daha sağlıklı olacaktır. İç faktöre özellikle dikkat çekmek istememin bir önemli sebebi de üyelerin vermediği oylar ve gönülsüz verilen oylardır. Normalde vatandaşın verdiği mesajın boyutu çok daha büyüktür. Bu görünen kısmıdır. Örneğin bugün bir anket yapıp seçmene sorsanız “Aday kararı doğru muydu” diye bu istanbul için bile içerdekilerin cevabı ciddi manada olumsuz olacaktır. Tabi telefonla anketi yapıp kişiyi açık etme metoduyla değil. Anketlerde alınan cevapların çoğunluğu gerçeği yansıtmıyor çünkü herkes biliyor ki ankette tuşlayacaksınız her cevap telefon numarasıyla birlikte kayıt edilmekte ve yöneticilere verilmekte. Bu da analiz sistemini güvensiz yapan önemli bir faktördür” ifadelerini kullandı.

Samast çözüm yolu olarak da 3 maddelik bir öneri sundu. 3 başlıkta meseleye bakmanın hayırlı sonuçlar doğuracağını vurgulayan Samast, bunları şöyle sıraladı: 1)İkinci 20 yılın stratejik planını yapmak (kırmızı kitap). 2) Dış faktörleri yeniden tahlil 3) İç faktörlerde sistemi modernize etmek ve güven ekosistemini kurmak.

Mudanya örneğinden yola çıkarak seçimin kaybedilme sürecine de değinen Samast, eleştiriye açık olmanın önemine değindi ve bunun daha iyiyi arayanların temel özelliği olduğuna vurgu yaptı. Samast, eleştirilerini şöyle sürdürdü; “Eleştiri, daha iyiyi arayanların temel özelliğidir ve cesaret ister.  Tolerans eşiğini zorlarsanız. Adalet ve liyakati yok sayarak vicdanları yaralarsanız. Kronikleşmiş isimleri dayatırsanız sonuç böyle olur. Çözüm her zaman eleştirinin içinde saklıdır.  Meseleyi sadece doğru/yanlış aday kararı sığlığından kurtarmamız lazım. Örneğin #Mudanya adayımız üzerine düşeni fazlasıyla yaptı, teşkilat inanarak çok çalıştı ancak bu iş sadece bu iki başlıktan ibaret değil. Genel siyasetin yerele etkisi, yerel sosyoloji, pandemi sonrası yaşam biçimlerinin beklentileri, iletişim/kampanya gibi çok sayıda ilave detaylar var.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ