Demokrat Zafer

eliz edebiyat DERGİSİ’nin 190. SAYISI ÇIKTI!

2024 Ağustos sayısı ile

eliz edebiyat  Dergisi, 16. Yılının 10. ayına girdi!

2024 yılı boyunca 16. Yaşını sürdürüyor…

Yayın yolculuğunu yeni şiirler, öykü, deneme, günlük ve çevirilerle süslüyor.

 

eliz edebiyat DERGİSİ’nin 190. SAYISI ÇIKTI!

 

Ekim 2024, 190. sayısı ile edebiyatseverlere seslenen eliz edebiyat dergisi, şiir-öykü-deneme, günlük ve çeviri türlerinde yeni ürünler sunmayı sürdürüyor. Dergimiz eliz edebiyat, başlangıçtan itibaren, ustaların yanı sıra gençleri ve yeni imzaları okurla buluşturmayı amaç edinmiştir. Aynı doğrultuda seyrüseferini zenginleştiren eliz edebiyat dergisi, Ekim 2024, 190. sayısı ile yine dopdolu ve yine özgündür, gelecekçidir…

 

Şimdiden sonraya, estetik (incelikli) izler ekmeli diyerek, toplumsal, ekonomik zorluklara direnen eliz edebiyat dergisi, yayın birikimini kararlılıkla çoğaltıp paylaşmakta… Tüm “suskunluk suikastlarına”, yok sayılmalara ve diğer olumsuzluklara, karamsarlıklara rağmen, umutla direnmeyi varoluş ilkesi saymaktadır.

 

İlgisizlik silahı (ve de zehri) edebiyatçıyı ve edebiyatını yolundan alıkoyamaz! Bu yargının inancı ve gücü sanata bağlılık ve güven vermekte… Dergi, içeriğindeki ürünlerle birlikte, sağlık, huzur, barış ve umut dilekleri taşımaktadır.

 

Her yeni sayısı, edebiyat çevrelerinin, okurların merakını bilemektedir. Etkinliği, insanlığa; ‘sanat yarının ışığıdır, ışıksız kalmayın!’ diyen temel davetini yinelemekte… Yaşam için “Okumak iyi gelir!” savsözünü unutmadan, üretmeyi destekler eliz edebiyat dergisi… Dünyadaki, doğadaki güzellikleri paylaşmanın, haliyle umudu çoğaltmanın, sanatla anlama bürüneceğini not etmektedir. Her soruna karşı(n) sanatla ama öncelikle ilerici / aydınlanmacı sanatla tavır ve yol alınacağını, yaşama hakkının savunulacağını vurgulamaktadır.

 

Her edebiyat sanat yayını, aboneleri ve okurları, şairleri ve yazarları ile var olur, somut görünüşünü nakışlamaktadır… Dünyanın gözünde, yaşam uğruna, dayanışma, paylaşma ve direnme belgesidir, gönüllü dergiler… Zaman tutanağı, “şimdi” mührüdür! Bu anlayış ve sorumlulukla yeni sayılara doğru ilerlemektedir eliz edebiyat… Mudanya’dan geleceğe! Mudanya’dan Dünya’ya merhaba demektedir, her ayın ilk günlerinde!

 

Bugün, Ekim 2024’te edebiyatseverlerin ilgisi ve desteği sayesinde, okurla buluşma sayısı 190’a ulaştı… Her ayın ilk haftasında çıkan dergi, 16. yılında da, yazardan okura elçilik görevini sürdürmektedir…

 

Tüm okurların, yazarların ve şairlerin, eliz edebiyat’ın 16. yılında da yolculuğuna eşlik etmesi, sanatın, kültürün nefes almasına katkı sağlayacaktır.  2024 yılı boyunca da, aynı ilgi ve desteğin umut kaynağımız olmasını dilemekteyiz, yılın bitmesine son iki ay kalmışken edebiyatın yaşam için elzem sayılacağını duyurur. Tüm şair, yazar, çevirmen ve okurlarımızın yeni yapıtlarla buluşmasını kutluyoruz. Barış ve esenlik ortamında, herkese sağlık, iyilik, güzellik dolu günler diliyoruz.

 

Savaşsız dünyada, emekle huzurla yaşasın insanlık! İyilikler, güzellikler ve umutlar çok olsun!

 

Ekim 2024, 190. sayı için emek ve ürün vermiş imzalar (alfabetik soyadı sırasıyla aşağıdadır:

Berrin AKARSU / Hasan AKARSU / Şaban AKBABA / Gülçin Yağmur AKBULUT / Hayrunnisa AKYÜZ / Burçin LAÇİN ALTAY / Mevlüt ASAR / İrem ATEŞ / Cansu AYDIN /

Mücahit AYGÖREN / Cihan BUÇAK / Bülent BULUT / Tahir Musa CEYLAN / E.E. CUMMİNGS / Dilek DEĞERLİ  // Ünsal ÇANKAYA / Fazlı ÇOBAN / Hüseyin ÇOMAK  / İlker Sedat DİKEÇ / Bülent ELİTOK / Cihan EZER / Rıdvan GÜMÜŞ / Volkan HACIOĞLU / Hilmi HAŞAL / Serhat İLHAN / Binali İLTER / Esengül KAYA / Cemal KARSAVRAN /

Fahrettin KOYUNCU / Ferziye KÜÇÜK / Nedime KÖŞGEROĞLU / Kenan OSMANOĞLU /

Bülent ÖZCAN / Samim SADIK / Halûk CENGİZ // Vagif SULTANLI / Aynur KAHRAMAN  / Şerif TEZGÖRENLER / Gülser ÜNYAL / Tuğçe YERDELEN

 

Derginin Ekim 2024, 190. sayısını zenginleştiren kalemler ve ürünlerine dair içeriğin akış özeti şöyle:

 

Ön kapakta;elizi” bulunan şair Mevlüt ASAR, kapak içindeki fotoğraflı özgeçmiş ile tanıtılmaktadır. Şair, “YOL” başlıklı şiiriyle okurları selamlamakta… Kısa ama lirik ‘özyaşam’ (biyografi) beyanı niteliğindeki dizeleriyle yılların anlamını vurgulamaktadır.

 

Arka kapakta; Hollandalı şair E.E. CUMMİNGS / fotoğraflı biyografisi ile tanıtılmakta…  eliz edebiyat’ın 190. sayısında, yurt dışından konuk olan şairin; “şiirlerimi seviyorsanız eğer”, “kim bilebilir ya ay”,  “odanın ortasında başlıklı şiirleri, dergi okuruyla paylaşılmaktadır. Şiirlerin Türkçesi, Dilek DEĞERLİ’ye ait…

 

Arka kapak içinde, 2007 İzmir doğumlu Gülser ÜNYAL fotoğraflı özgeçmişinin yanında,  “KEMAN ÇEYREK SAAT”,   “ARAKLADIĞIM UMUT”,  “BAHAR” ve   “KÜÇÜCÜK”, başlıklı şiiriyle tanıtılmaktadır. Genç şairin şiirleri, ilk kez eliz edebiyat dergisinde yayımlanmaktadır.

 

Hilmi HAŞAL; “MEVLÜT ASAR VE DÜNYA DERTLERİNİ YURT BELLEMENİN YÜKÜ” başlıklı deneme-inceleme yazısıyla, okuma, değerlendirme ve okuduğunu belgeleme seyrüseferini sürdürmüş… Şairin şiir kitapları ve özellikle Gün Gelir kitabındaki şiirleri üzerinden yaşam-yolculuk, gurbet-sıla, özlem-kavuşma serüvenini irdelemiş.

 

Samim SADIK / Halûk CENGİZ; “Edebiyat Günlüğü – 190” ile tarih sayfalarında, gün-gün yazı yolculuklarını anlatmayı sürdürüyor. Zamanın,   3 Mart 1298, Salı (15 Mart 1882) 4 Mart 1298, Çarşamba (16 Mart 1882) –  5 Mart 1298, Perşembe (17 Mart 1882)6 Mart 1298, Cuma (18 Mart 1882) tarihlerindeki yaşam nabzını tutmaktadır Samim Sadık! Yazarın not edilmişler günlüğü, aynı ilgi yatağında akmaktadır…  Üstat, hayat devam ediyor, diyerek geleceğe yüzdürüyor “Edebiyat Günlüğü”nü!

 

Cansu AYDIN; “KAPITALİZM VE EMPERYALİZMİN SONU DÜŞÜ VE MÎNÂ URGAN’IN GÖZLERİNDEKİ UMUT IŞIĞI” başlıklı deneme yazısıyla katılmış bu sayının yazarları arasına.

 

Tuğçe YERDELEN:  “BESTELERE İLHAM OLAN KADINLAR: DUYGUSAL YOLCULUKLARIN MELODİSİ” başlığını koyduğu ilginç deneme metniyle müzik-insan ilişkisini çözümlemiş.

 

Ezgi Fatma AÇIKGÖZ; “AY DOKUNUŞU” başlıklı anlatısı ile dikkat çekmekte… Deneme-inceleme-öykü kıvamında metinlerini sürdürmekte, eliz edebiyat’ın yazı-yapıt dizinini beslemektedir.

 

Fahrettin KOYUNCU; “İZMİR’DEN ZAMAN NOTLARI” üst başlığı altında, (Yaz 2024)   “BİR CEVAP VEREMEME HALİ”, “NİTTER”,  “İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR”  “KAPLUMBAĞA MAKAMI VE ONUR ÇALI”,  “KARARSIZ EDİTÖR”, “BAHAR” ara başlıkları altında ilginç notlar, yaşanmış olaylar nakletmektedir. İçten anlatım okurun dikkatini çekecektir!

 

Vagif SULTANLI; (Bakü, Azerbaycan) yazarın, “ÇİZGİLİ YUVA” başlıklı ilginç öyküsü ile okurlara duygusal (dramatik) bir hikâyeyi anlatmaktadır. Öyküyü Türkiye Türkçesine Aktaran: Aynur KAHRAMAN… Bu sayının ürpertici öyküsü beğeniyle karşılanacaktır herhalde! Çünkü konu da olay da güncel!

 

Esengül KAYA;  “3. MEKTUP” başlığı taşıyan mektup-deneme türüne yakın metnini sunmuş eliz edebiyat okurlarına.

 

Berrin AKARSU;  “BEYAZ KELEBEK – 2” öyküsünü sunmuş dergi okurlarına.

 

Hasan AKARSU; “KEMAL BAYRAKÇI’NIN YENİ İKİ ŞİİR KİTABINA DEĞİNİ” başlıklı deneme, tanıtma yazısında Acıyla Mühürlü ve Çiy Tanesi Gibi kitaplarını inceleyip değerlendirmektedir.

 

eliz edebiyat’ın Ekim 2024, 190. sayısının (yukarıda anılanlar dışında) diğer şiirleri ise aşağıdaki imzalara ait: Şaban AKBABA / Gülçin Yağmur AKBULUT / Hayrunnisa AKYÜZ / Burçin LAÇİN ALTAY / İrem ATEŞ / Mücahit AYGÖREN / Cihan BUÇAK / Bülent BULUT / Tahir Musa CEYLAN / Ünsal ÇANKAYA / Fazlı ÇOBAN / Hüseyin ÇOMAK / İlker Sedat DİKEÇ / Bülent ELİTOK / Cihan EZER / Rıdvan GÜMÜŞ / Volkan HACIOĞLU / Serhat İLHAN / Binali İLTER / Cemal KARSAVRAN / Ferziye KÜÇÜK / Nedime KÖŞGEROĞLU / Kenan OSMANOĞLU / Bülent ÖZCAN / Şerif TEZGÖRENLER / Gülser ÜNYAL

 

Edebiyatseverlerin merakla ve keyifle okuyup değerlendirecekleri, paylaşacakları varsayılan özgün örnekler, eliz edebiyat dergisinin Ekim 2024, 190. sayısının değerli yüküdür…

 

Derginin iletişim adresini ve yasal sorumlularını gösteren zorunlu künye, arka kapak içinde yayımlanmaktadır.

 

Bursa, Mudanya‘da çıkmayı sürdüren eliz edebiyat dergisi, her ayki yeni sayısının duyurusunda, merak edenler, abone olmak, edinmek veya desteklemek isteyenler için, ayrıntılı bilgiler vermektedir. Dergi yönetimi, her sayıda aşağıdaki not ile edebiyat kamuoyuna seslenmekte:

 

eliz edebiyat dergisi, ticari bir yayın değildir! Toplu Dağıtımı Yapılmaz! Bayilerde, AVM’lerde, Kitapçılarda satışı yoktur. Abonelerin, edebiyatseverlerin katkısı, yönetimin kişisel çabaları ile yayınını sürdürmektedir. Dergiye ulaşmak, edinmek, destek sağlamak için en kolay ve doğru yol, abone olmaktır. Okuyarak, yazarak ve duyurup tanıtarak, yolculuğumuza eşlik edebilirsiniz! İlginiz, desteğiniz önemlidir! Şimdiden teşekkür ederiz!

 

ABONE OLMAK, EDİNMEK VEYA KATKIDA BULUNMAK İÇİN:

PTT şubeleri veya PTT matiklerden:

Hilmi Haşal – Posta Çeki Hesap No. 00 58 48 93

PTTbank İBAN: TR73 0080 7008 8130 0584  8930 01

 

veya

Vakıflar Bankası

Hilmi Haşal – İBAN: TR25 0001 5001 5800 2355 3231 31

Hesabına, destek, abone / katkı bedelini yatırabilirsiniz…

Yıllık abone ederi (12 sayı):

Yurtiçi: 500.00  (Beş Yüz) TL

Yurtdışı: 50.00 (Elli) EURO

Tek sayı istekler: 50.00 (Elli) TL (kargo ile karşı ödemeli olarak gönderilir)

 

Ayrıca; her yeni sayı için ayrıntılı bilgilerin tekrarı:

 

www.elizedebiyat.blogspot.com

www.facebook.com/hilmi.hasal

 

adreslerindeki “Duyuru – 190” metninin son bölümündedir.

 

eliz edebiyat DERGİSİ 16. Yaşında yayın yolculuğunu sürdürüyor!

 

 

YAYIN KURULU ADINA

Hilmi HAŞAL

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ