Demokrat Zafer

OĞUZ KADİR ALKAN İLE GÜVENLİ YAPILAR VE DEPREM GERÇEĞİ

Kestel’de, Bursa’da yurt genelinde ortaya koymuş olduğu projelerle adından söz ettirmiş olan AFK Mühendislik’in Kurucusu ,İnşaat Yüksek Mühendisi Sayın Oğuz Kadir Alkan ile okuyucularımızdan gelen sorular başta olmak üzere, birçok merak edilene cevap bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Öncelikle Oğuz Bey bizleri ,ekibimizi konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bursa’mızın büyük bir bölümü 1. derecede deprem kuşağında ve okuyucularımızdan İnşaatların depreme direnci anlamında birçok soru gelmiş ve yine buna benzer değişik sorular.Sorularınıza geçmeden İnşaat Yüksek Mühendisi Oğuz Kadir Alkan kimdir sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz?
27 YILDIR HEP SAHADAYIM..!!
—Bize böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Oğuz Kadir Alkan 1974 Bursa doğumluyum. İlk, Ortaokul ve liseyi Bursa’da okudum.Lisans eğitimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde bitirdim, yüksek lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi’nde bitirdim. 27 yıldır inşaat mühendisi olarak çalışmalar yürütüyorum. Aktif olarak çalıştım.Evliyim, eşim eczacı,bir oğlumuz var,Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümü 3. sınıfında okuyor. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim kurulunda yer aldım. Kestel Belediyesinde meclis üyeliği yaptım. 4 dönem İmar Komisyonu başkanlığı yaptım.Siyaset tabii biraz zor iş bayağı bir vakit ayırmak gerekiyor aile yaşantısını da etkiliyor. O yüzden devam etmedim. Mesleğime devam ettim.Taahhüt yaptık, proje yaptık. Şu anda İnşaat sektörünün durağan durumundan dolayı proje olarak devam ediyorum. İnşaat işlerine girmiyoruz bu süreçte. Konut kredileri yüksek olması burada dezavantaj maliyetler çok yüksek biliyorsunuz.Vatandaşın alım gücü o kadar yok. TOKİ daha mantıklı TOKİ’nin sağlamış olduğu avantajlarla konut almak çok mantıklı bu dönemde.

*** Sorulardan gidelim isterseniz maliyetin yüksekliğinden dolayı birçok kişi geri adım atmış durumda konut alabilmek ile ilgili buna dair neler söylersiniz?
KONUT KREDİLERİNİN DÜŞMESİ ŞART..!!
— Şu anda gerçekten durumlar biraz sıkıntılı, maliyetlerin düşmesi lazım. Piyasanın açılması için konut kredilerinin düşmesi lazım.İnsanların alım gücünün artması lazım bu şartlar sağlanırsa insanlar ancak konut sahibi olabilir ama tabi dediğim gibi alternatif TOKİ.

*** Sorulara baktığımızda Oğuz Bey Depreme dayanıklı evlerle ilgili sorular gelmiş sonrasında yine size başarılı bir inşaat mühendisi olarak hayalinizdeki meslek İnşaat Mühendisliği miydi ya da başka mesleklerle ilgili hayalleriniz var mıydı diye gelmiş.Bunlarla da ilgili kısa kısa cevaplar verirseniz sevinirim.

TEK TERCİHİM İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ OLDU
—- Ben üniversite tercihlerimi yaparken sadece inşaat mühendisliği ile ilgili tercihler yaptım. Başka öyle bir tercihte bulunmadım. Ben lisans eğitimi alırken Bursa’da İnşaat Mühendisliği yoktu. Eskişehir en yakında olandı,Eskişehir’e ilk tercihim olarak yazdım Eskişehir’e gittim. İstanbul o zamanlarda farklıydı babam İstanbul’u istemedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne puanlarım tutmasına rağmen.Teyzemler de orada oturuyordu Eskişehir’e gittim. Lisans eğitimini bitirdim orada derece ile mezun oldum zaten. Hocalarım istiyordum üniversitede kalmamla ilgili kalmadım, orada çalışmak istemedim serbest piyasada çalışmayı istiyordum. 1996’da mezun oldum 4 yıl çalıştım 2000 yılında da kendi şirketimi kurdum. AFK Mühendislik Limited Şirketi adı altında 2000 yılından bugüne Bursa’da Kestel’de hizmet veriyoruz.

*** Başarılı bir iş insanı olarak bir gününüz nasıl geçer diye yine birkaç soru gelmiş.

—-Yaş 50 olduktan sonra biraz daha geç kalkmaya başladım .Bir de gündüz görüşmeler yaptığımız için İnşaat projelerinde statik ,betonerme ve Çelik projelerde dikkatinizin dağılmaması gerekiyor, konsantre olmanız gerekiyor.O yüzden ben projelerimin hepsini akşam 6’dan sonra yapıyorum.Akşam 6 gece 12 gece 1.00’e kadar devam ediyor. Gündüz yine aktif olarak saat 10 gibi işe başlıyorum Ondan sonra akşama kadar beşe kadar görüşmeler Belediyeye git, müşterilerle görüşmeler, akşam 6’dan sonra da proje işlerime devam ediyorum. İşler şu anda biraz yavaş olduğu için çok fazla bir yoğunluğumuz yok da diyebilirim. Ofisimiz Bursa’daydı trafik probleminden dolayı Kestel’e taşıdık. Pandemiden sonra daha ziyade son 3-4 senedir Osmaniye’deki evimizde yapıyorum projeleri biraz daha Home ofise çevirdim olayı.Kestel’deki büroya bile haftada bir iki kere vuruyorum sadece, o şekilde devam ediyor.

*** En başta da söyledim Oğuz Bey Bursa’nın çok büyük kısmı birinci derecede deprem kuşağında. Bir taraftan da büyük depremin yaklaştığıyla ilgili Profesör hocalarımızdan gün geçmiyor ki basında, medyada haberler yer almasın. Bursa’nın,Kestel’in deprem gerçeği ile ilgili inşaat mühendisi olarak neler söylersiniz.

MİNİMUM C-30’A ÇIKMASI LAZIM..!!

— Bursa 1. derecede deprem kuşağı bölgesinde Bursa’nın sıkıntılı yerleri Ova kesimleri. Maalesef vakti zamanında ova kesimleri imara açılmış. Buralarda da yapılaşma olmuş, buralarda sıvılaşma riski çok yüksek. Allah muhafaza bir deprem olduğunda ağır hasarlar alacak. Allah göstermesin can kayıpları da olacak. Bir de yönetmeliklerde çok değişiklikler oldu.Bizim mesleğe başladığımız yıllarda minimum beton sınıfı C-14, C-16 mertebesindeydi ,her depremden sonra arttırıldı C-20’ye çıkarıldı en son şu an C-25’e çıkartıldı ama mesela bugün Japonya’ya baktığımda beton sınıfları çok daha üst mertebelerde ve yanlış hatırlamıyorsam şu an C-40 olması lazım.Biz de maliyetler yüzünden yükselmiyor ama bu durum sonuçta can kaybına neden oluyor. Minimum beton sınıfı şu an Türkiye’de C-30’a çıkması lazım, benim kendi mesleki görüşüm.

KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZ VERİLMELİ

İkincisi mesela TOKİ’nin yaptığı konutlara baktığımızda 4 katlı, 5 katlı binalara dahi tünel kalıp yapı sistemi ile yapıyorlar, ama bizim piyasada yapan müteahhit arkadaşlar genelde perdeli çerçeveli sistem veya tamamen çerçeveli sistem yapıyor. Müteahhit arkadaşların da vatandaşların da artık bilinçlenip daire satın alırken binanın taşıyıcı sisteminin perdeli sistem olup olmadığına ,sadece kolonlardan ibaret olmadığını Minimum beton sınıfının ne olduğunu, bunların yapılıp yapılmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşta aslında biraz şuurlanmaya başladı. Mümkün olduğunca kurumsal firmalardan daire almalarını tavsiye ederim eski yapıları da bir şekilde rehabilite etmek lazım.Eski yönetmeliklerle yapılmış binaların maalesef kötü yapıldıkları için değil ama yönetmeliklerin de çok fazla hatası var yönetmeliklerde oluşturulan eksiklikler binaların kötü yapılmasına sebebiyet veriyordu. İnşaat kalitesini arttırırsak bu işleri eğitimli İnsanların eline verirsek süreç dahilinde bu iş çok daha iyiye gider ama bir an evvel kentsel dönüşümlerin yapılarak eski konutların yenilenmesi gerekiyor.

*** Kentsel dönüşümde bazı yerlerde görüyoruz işte tek tük evler daha geniş çaplı değil de bir arsa üzerine yapılmış yenilemeler göze çarpıyor. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz Bu konuyla ilgili gerçekten onun üzerinde soru gelmiş.

ARSA BAZINDA DEĞİL,ADA BAZINDA OLMALI

—- Bu durum çok yanlış.Bakın devletin şunu yapması lazım benim şahsi görüşüm.Mesela ovada yapılaşma yanlış. Mesela Yavuz Selim ,Arabayatağı farzı misal o bölgedeki vatandaşın hakları var. Kaçak yapmış çoğu gerçi, 3 dairesi var devlet ovayı tamamen yapılaşmadan kaldıracak imara uygun bölgeler atıyorum İnegöl’e doğru ova olmayan tarıma elverişli olmayan bölgelere doğru hazine arazileri var. Vatandaş devlete müracaat edecek devlet arazi tahsil edecek vatandaşa onun karşılığında da mevcut oradaki yerleri alacak. Onu da büyük firmalara kurumsal firmalara yaptıracak onları devreye sokturarak o insanları konut sahibi yapacak ovayı da yerleşimden çıkartmış olacak. Çift nizam yapılaşmanın olduğu yerde bir vatandaş yeni yapmış biri 30-40 yıllık bina Ada bazında dönüşümleri yapmak lazım bina bazında değil, planlı olacak ,yollar genişleyecek ona göre planlı yapılaşma olacak.O durumda biraz yüksek katlı da verebilirsiniz. 10 katlı ,15 katlı,20 katlı çok rahat yapabiliyorsunuz, özellikle zemin iyi ise hiçbir sıkıntı olmuyor.

Devlet müteahhite kat karşılığı verir mesela 100 daire verdi 100 daireye anlaştılar, 50 dairesi müteahhite 50 dairesi devletin. 50 daireyi devlet vatandaşın arsasına binaen vatandaşa dağıtacak. Bunu bu şekilde çözmek lazım tek tek binaların kentsel dönüşüm şekilde yapıldı mı bu da rantı açık olmuş oluyor. Vatandaşına şahsının 5 katlı evi var kentsel dönüşüme sokacak yine 5 kat veriyor adam sokamıyor. B şahsı Siyasi veya bir sürü müteahhit, giriyor 20 kat oluyor,15 katlı oluyor burada da bir dengesizlik olmuş oluyor böyle problemler çıkmış oluyor.

*** Kestel’in Bursa’nın gelişmeye açık bölgeleriyle ilgili yine sorular gelmiş. Bu konuyla ilgili neler söylersiniz.
FIRSAT KAÇMIŞ DURUMDA
—- Kestel’de bence en uygun yer Toki’lerden sonra Çataltepe. Çataltepe’den sonra Aksu’ya doğru olan bölge Maalesef orası sanayiye kaptırıldı. O da tamamlanamadı belli bölümü yapıldı belli bölümü kaldı, bayağı karmakarışık bir hal aldı. Mesela orası sanayiye açılacağına orası konuta açılabilirdi. Mesela şurada çimento fabrikasından sonra Aksu’ya kadar olan bölge oradan Kestel TOKİ’den Çataltepe’den arkadan dönüyorsunuz çok büyük bir arazi. Orası imara açılarak TOKİ vasıtasıyla hem Bursa’nın konut ihtiyacını hem Kestel’in konut ihtiyacını hepsine cevap verebilirdi ama olmadı işte. Diyorum ya hep çok ağır hareket ediliyor. Bursa’nın gidişatı zaten Karacabey tarafına doğru Çalı, Kayapa o aksta ilerliyor. Burada zeminin müsait olduğu bölgelerde 1/5.000- 1/1.000’lik planlarını alıp bunlar bir nebze yapılıyor ama belediye başkanları değiştikçe iktidarlar değiştikçe bunlar tekrardan değiştiriliyor. Bu tarafa doğru yeni yerleşim bölgelerinin uzatılarak eskimiş binalarında rehabilite edilmesi lazım. Bursa’da Batıya doğru gidecek öyle gözüküyor.

*** İşle ilgili sorulara biraz ara verelim isterseniz. Şimdi de hobileriniz yapmayı sevdiğiniz şeyler neler onunla ilgili gelen sorulara cevap verelim ne dersiniz.

—- Müzik dinlemeyi seviyorum. Türk sanat müziğini severim proje yaparken her zaman kısık sesle Türk sanat müziği dinlerim. Eskiden futbol oynuyordum üniversiteyi kazanınca bıraktım, masa tenisini seviyorum, yüzmeyi seviyorum o şekilde gidiyor. Zaten bu işlere çok da fazla fırsat olmuyor. Yaşta belirli bir yaşa geldikten sonra işte köydeki evimizde köpeklerimle birlikte yürüyüş yapıyorum. Osmaniye bu anlamda çok güzel havası çok temiz çok güzel.

BU GERÇEKTEN HİÇ ADİL DEĞİL..!!

Kestel’de yerleşim birimlerinin içerisinde işte biliyorsunuz büyük fabrikalar var.Boyahaneler olacak ama şehir içinde olmayacak şehir dışına çıkacak. Ondan sonra gece yarıları işte pis duman çıkışları oluyor Fabrikalardan ve etraf ,hava çok pisleniyor,nefes alınamıyor. İnsanların yaşamış olduğu yerlerde bu tür fabrikaların olmaması lazım bu gerçekten adil değil buna duyarsız kalmamak lazım.

*** Yine değerli başarılı bir iş insanı aynı zamanda İnşaat Yüksek mühendisi olarak üniversitelerden mezunların uzun yıllar işsiz kalması ile ilgili neler düşünüyorsunuz.Gerçekten çok mezun var ve bu mezunlar mezun oldukları gibi iş bulamıyorlar.

— İşte 1. öğrenimdir, 2. öğrenimdir böyle şeylerin olmaması lazım. Allah’tan bu ikinci öğrenim kaldırıldı. İnşaat mühendisi olarak yılda kaç tane inşaat mühendisi lazım. Mesela diyelim 4.000 tane inşaat mühendisi lazım. Ona göre planlama yapılması gerekiyor. Her yerde üniversite açıp hep Yok gece bölümü yok gündüz bölümü yaparsan işte 4.000 tane ihtiyaç varken 50.000 tane mezun verirsen ,bu da tabii birçok işsiz gezen genç inşaat mühendisi demektir.Arkadaşlarımıza şey üzülüyorum gerçekten de. Birçoğu işsiz iş bulanlarda düşük ücretlere maruz kalıyorlar maalesef bunlarla ilgili mutlaka girişimlerin yapılması lazım. Bütün mesleklerde bu durum neredeyse aynı, bu kadar mezun vermenin anlamı yok. Eskiden endüstri meslek liseleri güzel çalışıyordu ara eleman ihtiyacı oradan karşılanıyordu. Bu durum sadece üniversitelerde değil ilkokul, ortaokul, lise milli eğitimde hep sistem değişiyor. Bunun böyle olmaması lazım. Ne umutlarla ,ne zorluklarla çocuklar üniversiteleri bitiyorlar ama ondan sonra yıllarca 3 yıl ,5 yıl işsiz kalmaları çok kötü,hem kendileri hem de aileleri için.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASI 10 LİRA CEZASI OLURSA HERKES GEÇER..!!

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 10 lira olursa herkes geçer, kırmızı ışıkta geçmenin cezası 20.000 lira olursa canı yanınca kimse geçmez. Katı kurallar getirmemiz lazım. Çok fazla hayati derecede emniyetle ilgili şeyleri inisiyatife bırakmamak lazım, katı kurallar getirilmesi lazım. Devlet tip projeleri oluşturacak çeşit çeşit tip projeler mimari betonarme bu gerçi her bölgeye göre farklı olabilir. Öyle bir parsel imari planlar yapılıyor ki zaten doğru düzgün bina yapamıyorsunuz yamuk yumuk bina yapmak zorunda kalıyorsunuz. Depreme dayanıklı yapamıyorsunuz .Bu sefer de devlet katı kurallar koyacak konut yapı sektöründe katı kurallar getirecek yeri geliyorsa tip projelerini uygulayacak ekonomiyi bir kenara bırakacak sağlam güvenilir yapılar ve insanların oturmasını sağlayacak.Bunun başka da yolu yok ama hala daha o noktada değiliz.Mesleğin başından aradan 27 yıl geçti hala aynı bir nebze olsun bir tık düzeldi çok ağır gidiyor, dedimya başından beri çok ağır ilerliyor.

*** Birçok konuya değinmeye çalıştık birçok okuyucu sorusuna cevap bulmaya çalıştık son olarak bizim sormayı unuttuğumuz sizin eklemek istediklerinizi de alarak tamamlayalım isterseniz Oğuz Bey gerçekten röportajımız tahmin ettiğimden de uzun sürdü.

MÜTEAHHİT AHMET ABİLERİN,MEHMET ABİLERİN ÇEKİLMESİ LAZIM..!!

—- Allah devletimize, milletimize, İnsanımıza zeval vermesin. Devlet bir takım şeyleri daha hızlı yaparsa konut sektöründe olsun yine birçok yerde 20 yılda yapılabilecek şey ben meslek hayatına 1996 yılında başladım O zaman bizim meslek hayatımızda doğru görmüş olduğumuz şeyler daha yeni yeni yapılmaya başlıyor. Neredeyse 30 sene geçti bu devletin mekanizmasının işleyiş mekanizmasını hızlandırmamız lazım.Dedim ya; kırmızı ışığı yasaklamak çözüm değil.Sert kurallar koyacak Devlet ve bu doğruların yapıldığı süreçte hızlı hareket edecek inşallah böyle bir süreç yaşarız. Konut yapımını büyük firmalar yapacak müteahhit Ahmet abi ,Müteahhit Mehmet abi ,müteahhit Mustafa abi yapmayacak.İşte TOKİ gibi, Kiptaş gibi ,Sinpaş gibi vs firmalar yapacak.Böyle olduğu zaman hem kaliteli konut üretimleri yapılmış olacak hem de denetim mekanizması çok iyi çalışıyor olacak, hem de güvenli olacak.

BENİM TERCİHİM BU YÖNDE OLDU

Benim oğluma geçen gün İstanbul’da üniversite için ev tuttuk. 28 katlı Evin 17. katını. Ben inşaat mühendisiyim İnşaat yüksek mühendisim 28. Katlı olması hiç fark etmez. Bu yükseklikte evler gerçekten güvenli. Ben neyi tercih ettim Yıldız Teknik Üniversitesi’ne yakın eski 30-40 yıllık 4 katlı 5 katlı binada mı otursun oğlum ya da 6 yıl önce Kiptaş’ın yaptığı yüksek katlı binada mı otursun. Ben bu yüksek katlı evi tercih ettim inşaat mühendisi olarak. Durumu kısaca özetlersek bu aslında. Ufak müteahhitlerden ziyade bu işi büyük firmalara az önce bahsettiğimiz gibi büyük firmalara bu işi bırakmak lazım. Konut Yapım işini bunlar yapacak. Bireysel olarak konut yapma işini bitirmek lazım. Villada mı oturmak istiyorsun tamam 1 milyonluk bir arazi açılacak imara girecek oraya TOKİ veya diğer büyük şirketler oraya yapacak. İnşaat Mühendisleri de bu firmalarda istihdam edilecek, çalışacak. Böylece hem iş sahibi olacaklar hem de güvenli yapılarda oturulmuş olacak. Bu işi müteahhit Ahmet’e Müteahhit Mehmet’e Müteahhit Mustafa’ya bırakılırsa işte az beton kullanılsın,şundan az kullanılsın ,böyle olsun diye diye bu işler ayağa düşmüş oluyor.Ufaklar mutlaka devreden çıkacak büyük firmalar yapacak.Yurt dışında beton dökümünü bile yetkili firmalar yapıyor.Türkiye’de İnşaat yapan işçiler dökebiliyor ,yurt dışında öyle değil. Beton döküm yetki belgesine sahip firmalar var o firmalarla anlaşıyorsunuz geliyor onlar döküyor betonu, her şey kontrol altında.

Son olarak bizlere Böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için teşekkür etmek istiyorum.

Başta Kestel’de olmak üzere Bursa’da yaşayan 3 milyonu aşkın insanımıza Yurt genelinde yaşayan 86 milyon

Türk insanına Kestel’den Derekızık’tan sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ