İŞ YURTLARI EL SANATLARI FUARI BURSA’DA AÇILDI
Türkiye genelindeki 54 kapalı ve açık cezaevinde tutuklu ve hükümlüler tarafından üretilen, yiyecekten giyeceğe, el sanatlarından, ev eşyalarına kadar çok sayıda ürünün satışa sunulduğu ‘İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’ Bursa’da törenle açıldı.
Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından her yıl Türkiye genelindeki değişik illerde düzenlenen, 54 kapalı ve açık cezaevinde tutuklu ve hükümlüler tarafından üretilen, yiyecekten giyeceğe, el sanatlarından, ev eşyalarına kadar çok sayıda ürünün satışa sunulduğu ‘İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın bu yıl ilki Bursa Osmangazi Meydanı’nda törenle açıldı. Açılışa, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adalet Bakanı Eski Yardımcısı Zekeriya Birkan, İşyurtları Daire Başkanı Hüsnü Gezginci Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırı ile daire başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
‘MODERN İNFAZ REJİMİNDEKİ TEMEL DÜSTURUMUZ İNSAN’
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın katılımcılara teşekkür ettiği törende konuşan, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ramazan Can, Türkiye’de uluslararası insan hakları anlamında model infaz rejiminin en üst seviyede hizmetin verildiğini söyledi. Can, “Şeyh Edebali, ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ demiştir. Mevlana Celalettin Rumi, ‘Ne olursan ol, yine gel’ demiştir. Ceza hukukçusu Profesör Faruk Erem, ‘Suçluyu kazırsan altından ressam çıkar’ demiştir. Hata yapmayan hiçbir insan yoktur. Bizim modern ceza infaz rejimimiz Cezaevleri ve Tutukluluk Evleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin itibarını Türkiye’de uluslararası insan hakları anlamında model infaz rejiminin en üst seviyede hizmetini vermektedir. Bu manada ülkemizle gurur duyabiliriz” dedi.
Modern infaz rejiminde, hükümlülere insan haysiyetine ve onuruna yaraşır bir şekilde davranarak topluma kazandırmanın yollarını aradıklarını belirten Can, “Hata yapan hatasını bedel ödeyecektir. Modern infaz rejimindeki temel düsturumuz insan. İnsan odaklı olması lazım. Temel hak ve hürriyetlere halel getirmemesi lazım. İnfaz rejiminde cezasını almış bir hükümlü ya da tutuklu cezaevinde modern anlayışla insan haklarına, insan haysiyetine ve onuruna yaraşır bir şekilde bu ifayı mükelleftir. Eziyet etmenin anlamı yoktur. Zaten cezasını çekecektir. Cezasını çekerken de aynı zamanda topluma kazandırmamız lazım. Bu bir infaz rejiminin temel amaçlarından biri olmakla birlikte aynı zamanda insanidir. Hem dışarıdaki insanların güvenliği açısından hem de mahkumu ve tutuklunun kendi güvenliği açısından, kendi menfaati açısından topluma kazandırılması şarttır. Suça meyilli olan kişilerin Ceza İnfaz Kurumu’ndan çıktıktan sonra o suça devam etmesinin de bir anlamı yoktur. Onu suça iten nedenleri araştırmakla birlikte topluma kazandırmak da şarttır. Bizim ceza infazda temel ilkemiz budur” diye konuştu.
Hükümlülerin topluma kazandırılması yönündeki çalışmalarıyla İşyurtları’nın önemine dikkat çeken Can, “İşyurtları çok önemli bir kurum. İşyurtları infaz ve hükmüne tabi olan tutuklunun ve hükümlünün meslek edindirmede eğitimine ve ıslahına yönelik hizmet vermektedir. Buradan çıkan hükümlü ve tutuklu yeni bir başlangıç yapmakta. Hayata taze bir başlangıç yapmakta. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde modern bir infaz rejiminin teminatı olma anlamında ciddi mesafeler katetti. Yeterli bulmuyoruz daha da ileriye gideceğiz” ifadelerini kullandı.
Organizasyon, reklam, tanıtım, stantların üretimi ve kurulumu, lojistik tüm işlemlerin İşyurtları Kurumu tarafından gerçekleştirileceği ve toplamda 142 Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü personelinin görev yapacağı fuar, 20 Nisan ile 24 Nisan tarihleri arasında saat 11.00 ile 20.30 arasında ziyaret edilebilecek.