ERZURUM ÇAT İLÇESİNİN KURTULUŞ YILI BÜYÜK BİR ÇOŞKUYLA KUTLANDI
Bursa 9 mart çatlılar derneğinden Erzurum Çat ilçesinin kurtuluş gününe binayen Selimoğulları salonunda özel bir program tertip ettiler.
Programa siyasi parti temsilcileri olmak üzere çeşitli STk larla birlikte Erzurum ili cevre ilçelerden ve çevre ilerinden geniş kitle katılım oldu.
Programda Tüm şehitler için saygı duruşu yapıldı istiklal marşı okundu ardından kuran okundu yemekler verildi güzel yurdumuzun tüm aziz şehitleri ve gazileri anıldı ve yad edildi.
Programda açılış konuşmasını yapan 9 mart çatlılar dernek başkanı Halil AKTAŞ katılım sağlayan siyasi parti ve stk temsilcilerine tek tek teşekkür etti.
9 mart çatlılar derneği yönetim kurulu üyelerine ve gençlik kollarına tek tek teşekkürlerini eden başkan aktaş konuşmalarına şöyle devam etti;
“9 Mart Çat İlçemizin düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere unutamayacakları bir ders verdiğimiz gündür. Bugün Çat’ımızın gurur günüdür. Bayramımız kutlu olsun. 1916 yılında Çat Rusların eline geçmişti. 7 Kasım 1917’de patlak veren Bolşevik İsyanı ile Ruslar geri çekilerek bölge Ermeni çetelerin zulmüne ve işkencecilerine maruz kalmıştır. Bu katliama maruz kalanları bizzat gören Şevket Süreyya Aydemir hatıralarında bu dramı şöyle anlatmıştır: “Ermeni Ordusuna Taşnak komitacıları hâkimdi. Bu komitanın büyük hırsı, sadece bir imha ve intikam savaşından ibaretti. Çılgın hesaplaşmanın bir türlü sonu gelmiyordu. Erzurum yolu üstündeki Cinis köyü karşısında Evreni köyünde kadın, erkek, çocuk bütün köylüler öldürülmekle kalmamıştı. Öldürülenlerin vücutları parçalanarak kollar, bacaklar, kafalar, kasap dükkânlarındaki etler gibi, duvarlara, çivilere, çengellere asılmıştı. Fakat bunları yapanların hırsları bununla da sönmemişti. Köyde ne kadar hayvan ele geçmişse; mandalar, sığırlar, davarlar, kümes hayvanları, hatta köpekler öldürülmüş, parçalanmıştı. Yerlere serilmişti. Cinis’te ise bütün köy halkını ayakta ve köyün ağzında bekliyor gördük. Fakat bunlar bir ölü kafilesiydi. Köyden çıkarılan, köye gireceğimiz yol üstünde süngülenirken birbirlerine sokulan ve yapışan kadın, erkek, çocuk bu insanlar, dayanılmaz bir soğuk altında kaskatı donmuşlar ve öylece kalmışlardı.” İlçemizin kurtuluşu Yavi ve Çevre Köy ve mezralarından başlamıştır. Yavi de görev yapan Alvarlı Mehmet Efendi ye, çevre köy ve mezralardan katılan milis kuvvetleri ile birlikte 9 Mart 1918 de Oyuklu yakınındaki Ermeni cephanesini ele geçirerek Ermenileri bozguna uğratıp Haydari Boğazındaki Zerdige köyüne kadar sürmüşlerdir. Burada Halit Paşa birliğine katılarak Erzurum’un kurtuluşuna vesile olmuşlardır. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun”
Kısaca 9 mart 1918 kurtuluş gününü ve verielen mücadaleyi anlattıktan sonra sayın aktaş
Bursa da yaşayan üyelerine birlik ve beraberlik mesajıyla konuşmasını sürdürdü.
9 Mart Çalılar Derneği olarak; Kent hayatına adapte olmaya çalışan hemşehrilerimizin aile ve akrabalık ilişkilerinin yanında hayatlarını kolaylaştırmanın en kolay yolu, hepimizin birlikte yer aldığı derneğimizdir.. Yabancı olunan çevreye uyum bu sayede daha da kolaylaşacaktır. Kent yaşamıyla ekonomik ve kültürel olarak bütünleşip kendi yöremizin gelenek-göreneklerini, dolayısıyla kültürlerini kent ortamında sürdürme ve birlik olmaya vesile olacak olan derneğimiz sizlerle daha güçlü olacaktır. Faaliyetlerimiz bu yıl çeşitli proğramlarla sürecektir. Çatlılar olarak dağılmışlığın, siyasi görüş ve düşüncelerin ayrıştırmasından uzaklaşıp, birlik ve beraberlik içinde, huzurla bir çok etkinliğe imza atacağız. Büyük bir potansiyele sahip olduğumuzun bilincindeyiz ve bu gücü; ülkemiz İlimiz, İlçemiz ve yaşadığımız Bursa’mız için seferber edeceğiz.
bu salonda bizi yalnız bırakmayan tüm misafir ve üyelerimizi en kalbi duygularımla selamlıyor Birlikten kuvvet doğar diyorum birlik olalım dirlik olalım dernek olalım dernek kalalım yaralarımızı hep birlikte saralım.
Diyerek konuşmalarını sonlandırdı.
ardından plaket dernek sponsorlarına ve misafirlere plaket verilip onure edildikten sonra program sonlandırıldı.