Hakan Kavurmacı yazdı… Bursa Textile Show Fuarı sinek avladı
Hakan Kavurmacı fuar ziyaretindeki izlenimlerini, görüşmelerini, hem İstanbul hem Bursa’yı ziyaret edenlerin görüşlerini aktardı.
5 Mart’ta başlayan Bursa Textile Show Fuarı dün akşam üzeri son buldu.
KFA Fuarcılık organizasyonuyla, UR-GE projeleri kapsamında, KOSGEB destekleriyle ve BTSO, UTİB gibi güçlü konsorsiyumla düzenlenen fuar beklenen yerli ve yabancı ziyaret trafiğini yakalayamadı.
Fuarın ilk günü hareketliydi ama ikinci ve üçüncü günü çok durgundu.
Yani, hiç kimse yoktu değil, vardı ama coşkulu heyecanlı kalabalık yoktu.
Hiç kuşkusuz ki, fuarlar firmaların dünyaya açılmasında en önemli fırsatlardan. Fuardaki tanışma ile birlikte etkileşim, ön görüşmeler, ziyaretler, pazarlıklar sonrası ürün satışları başlıyor.
Bursa fuarının İstanbul’daki Texhibition fuarıyla aynı günlere denk gelmesi, yoğunluğun İstanbul’a yönelmesine sebep oldu. Bursa firmalarından Bursa’yı tercih etmeyerek İstanbul’da stand açan firmalar da oldu.
Bu nedenle yerli ve yabancı ziyaretçilerle B2B görüşmeleri çok az gerçekleşti.
—
Bursa Textile Show Fuarı ile İstanbul Texhibition Fuarı aynı güne denk gelmemeliydi.
—
Görüştüğüm bir firma yetkilisi de fuarın ilk günü şatafatlı açılış sonrası bir daha BTSO, UİB yetkililerini göremediklerinden yakındı.
—
Bir de her fuarda fuar konusuyla ilgili kurum ve kuruluşların standlarının işlevi nedir anlayabilmiş değilim.
—
Başarılı bir fuar organizasyonu olsaydı neler olacaktı?
Bursa sevinecekti. Bursa ve ülke kazanacaktı.
Fuar için günlerce önceden hazırlıklara başlayan, tanıtım materyalleri bastıran firmalar hayal kırıklığına uğramayacaktı.
Yabancı misafirlerin ziyaretleriyle ülkemize, şehrimize döviz girecekti.
Bursa’nın tarihi yerlerinden, çarşısından, gezinti yerlerinden fotoğraflar yayılacaktı dünyaya.
Otelinden, restorantına, matbaasına, dijital ajanslara, reklam ajanslarına, taksi şoförlerine, hediyelik eşya satıcılarına ve daha bir çok iş yapıcılara kazanç kapısı olacaktı.
Tekstil fabrikaları yeni makine parkurları kurup, bir iki fazla çalışan daha istihdam edecekti.
—
Gelelim İstanbul’daki Texhibition fuarına. İstanbul’a gidenler “iyiki İstanbul’a katılmışık” dediler. Sanırım bu cümleyi açmama gerek yoktur.
—
İstanbul ile Bursa fuarları birbirine rakip mi, güçlü kurum ve kuruluşların desteğine rağmen Bursa niye sönük geçti, bir stratejik hata mı vardı, neden ziyaretçi çekilemedi, yoksa fuar organizatörü firma mı acemilik yaptı?
Yetkililer bunları bir sonraki organizasyon için çok iyi muhasebe etmeliler.
Bir organizasyonu yapmış olmak için yapmamak, “bütçesi var” denilerek harcanmaması devlete vergi verenlere ve odalara aidat ödeyen şirketlere, fuar için günlerce öncesinden hazırlık yapıp hüsrana uğrayanlara iyilik olacaktır.
—
Bugünkü yazının linki: Textile Show Fuarı izlenimleri
Herkese hayırlı Ramazanlar dileklerimle…
Hakan Kavurmacı
iletisim@dijitalhaber.com.tr