İş dünyasında kuşaklar arası anlaşmazlık giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde tam da bu konuya odaklanan ve iş dünyasının yakından takip ettiği bir etkinlik gerçekleştirildi. CEO Platformu (Tüm Üst Düzey Yöneticiler Derneği) ve Zamansız.co işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, iş hayatına yeni atılan gençlerle deneyimli isimler bir araya geldi.
24 Şubat’taki etkinlikte; CEO Platformu Başkanı Haldun Pak’ın yanı sıra, Spiker ve Türkolog Reyhan Çınar, Monologue Kurucusu Tuğçe Öztürk ve Yetenek Akademisi Ortağı Pınar Ersoy Özdoğru gibi isimler de etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Müge Canan ve Murathan Dikel liderliğinde başlayan Zamansız Buluşmalar İş’te İnsan etkinliğinin içeriği; iş hayatının yenileriyle deneyimlilerini buluşturmayı amaçlıyor.
“Kuşaklar arası uyumu yakalamak için çalışıyoruz”
Etkinliğin açılış konuşmasında iş hayatında kuşaklar arası uyumun getirilerine değinen CEO Platformu Başkanı Haldun Pak, “Üst düzey yöneticilerin etki alanlarını büyüten, Türkiye’nin yeni yüzyılında uyumun ve sinerjinin gücü ile toplumsal ve ekonomik fayda yaratmak için kurulmuş olan derneğimiz çok önemli bir amaç için çalışıyor. Bizlerin amacı gelecek nesillerin yollarını doğru çizebilecekleri, iş hayatına kolaylıkla ve bilinçle adapte olacakları bir yapıyı birlikte inşa etmektir. Zamansız ekibi ile bir araya geldiğimizde bakış açımızın aynı olduğunu ve kuşaklar arası çatışmalar yaşanan iş yaşamında dengenin kurulmasını sağlayabileceğimizi gördük. Deneyimli iş insanları ve gençlerin gelecek vizyonunu bir araya getirdiğimizde çalışma ortamlarında uyumu ve verimliliği yakalayacağımıza inancımız tam. Bu nedenle CEO Platformu çatısı altında Genç CEO Ekibi oluşturmaya karar verdik. Zamansız’ın tedrisatından geçen gençlerin, geleceğe iz bırakacak üst düzey yöneticiler yetiştirme konusunda, derneğimizin faaliyetlerinde arasında önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.
“Dördüncü kuşağa aktarılabilen aile şirketi oranı %3”
Kuşak çatışmasının uzun ömürlü markalar oluşturulmasının önünde engel olduğunu vurgulayan CEO Platformu Başkanı Haldun Pak, “TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, Türkiye’de aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Bu aile şirketlerinin sadece % 30’u ikinci kuşağa, %12’si ise üçüncü kuşağa geçebiliyor. Dördüncü kuşağa geçebilenlerin oranıysa %3’te kalıyor” dedi.
Kuşaklar arası uyumsuzluğu ve dil problemini ortadan kaldırarak daha uzun ömürlü markalar oluşmasının önünü açacaklarını söyleyen Haldun Pak, “Gençlerle yakalanan dil ve çalışma disiplini uyumu sayesinde Türkiye’nin ekonomik ve kültürel dönüşümüne destek olacağız. İş dünyasının yeni nesle ulaşmasını sağlayacak bir kapı açmak adına, bugün Genç CEO adını verdiğimiz yeni programın ilk adımlarını attık. CEO Platformu, bu iş birliğinin sonunda üyelerinin bulunduğu şirketlerde sürdürülebilirliği sağlayacak bir modelleme ile bir sonraki kuşağa iş devri için bir model oluşturmaya çalışacaktır” ifadelerini kullandı.
Doğru iletişim dili kuşak farkını ortadan kaldıracak
Etkinlikte konuşan Müge Canan, “Zamansız, iş hayatına dair ipuçlarını, ilham veren iş insanlarından öğrenme fırsatı sunan, farklı kuşaklardan gelen deneyimleri paylaşma ve yeni bakış açıları kazanma şansı yaratan bir topluluk. Tabii sadece bunlarla sınırlı kalmayıp, networking aktiviteleri ile sektördeki profesyonellerle bağlantı kurma imkanı, odak grup çalışmaları ile içgörü toplayarak farklı kuşakların iş hayatındaki beklentilerinin şekillenmesine katkıda bulunmayı hedefleyen bir program sağlayıcısı aynı zamanda. Hedefimiz dünü, bugünü ve yarını kapsayan ortak insanlık bilgisini ve bilgeliğini tüm nesillere aktararak iş dünyasında insan sürdürülebilirliğine hizmet edecek olan ‘ortak dili’ oluşturmak. Doğru iletişim dili oluştuğunda jenerasyon farkı kalmadığını ve ‘zamansız’ yani her nesil için geçerli bir kültür yaratmanın ne kadar geçerli bir yöntem olduğunu gerçekleştirdiğimiz programlarla deneyimliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. |