UMUTLA DERNEĞİ İLE ,UMUTLU YARINLARA..!!
Bursa’mızda ve yurt genelinde güzel hizmetlere imza atmakta olan Umutla Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Aslan ile okuyucularımızın merak edip sorduğu birçok konuya cevap bulduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
**** Öncelikle Ferhat Başkanım bizleri, ekibimizi hemen Setbaşı Köprüsü yakınlarındaki bu güzel Dernek binanızda konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bursa’mızda yurt genelinde insanlarımıza halkımıza güzel dokunuşlar gerçekleştirmiş olduğunuz gelen sorulardan da belli oluyor. İsterseniz kısaca bir sizi tanıyalım. Sonrasında da hemen Umutla Derneği’nin çalışmalarına geçelim.
—-Bizlere ,derneğimize böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Ferhat Aslan 1996 doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı Bölümü mezunuyum. O okulu bitirdim ama mesleği yapmadım kendi şirketimiz var, gıda ve inşaat işleri ile uğraşıyorum. Onun yanı sıra da tabii İnsaniyet namına ,Peygamberimizin de buyurmuş olduğu üzere “ İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır”. Biz bu şiyar ile girdik bu işe. Biz insanlara bir şeyler verdiğimiz zaman gerçekten çok mutlu oluyoruz. Biz alan el değil de veren el olmayı kendimize dert edindik. 2021 yılının başlarından itibaren aşağı yukarı 2,5 seneden beri bu dernek çalışmalarımız devam etmekte.
****Birçok soruyla okuyucularımız ne gibi faaliyetler ne gibi hizmetler verdiğinizi öğrenmek istiyorlar., Özet özet bilgiler vererek başlayalım isterseniz.
SÜREKLİ BAKTIĞIMIZ 60 AİLEMİZ VAR..!!
—- Biz Bursa genelinde sürekli baktığımız 60 tane ailemiz var. Biz kendimize destek ekibi diyoruz, hiçbir vatandaşımıza biz siz çalışmayın bir size bakarız deme lüksümüz yok hiçbirimizin böyle bir lüksü yok. Biz burada destek ekibiyiz, aileye destek babına neler yapabiliriz onun üzerine çalışıyoruz. Direkt bireysel olarak ilgilendiğimiz konular da var. Elimizden geldiği kadar her ay gıda,temizlik hijyen paketleri götürüyoruz. Bunun dışında da özel günleri unutmuyoruz. Örneğin sağlıkçılar haftasında Şevket Yılmaz hastanemize diğer hastanelerimize sağlıkçılarımıza temizlik hijyen paketi götürüyoruz.Coronavirüs zamanında 20.000 adet dezenfektan dağıtımı gerçekleştirdik.O zamanlar bu tür ürünlere ulaşmak da çok zordu biliyorsunuz. Onun yanı sıra o süreçte birçok binlerce maske dağıtımı da gerçekleştirdik.
****Şubat ayında Kahramanmaraş Merkezli depremlerde çok fazla şehrimiz etkilendi, sizde tabii oradaydınız değil mi ?
DEPREM BÖLGESİNDE ARALIKLARLA 2,5 AY KALDIK..!!
—-Depremin ilk gününden itibaren biz yardım toplama faaliyetleri yapmak istemedik sonrasında gelen telefonlar vesaire biz yardımlara başladık. Depremin 3. gününe kadar biz kendi derneğimizde yardımları topladık. Bu da şöyle bir buçuk iki tıra tekabül ediyordu.Tabii işin organizasyonun içerisinde başımız buyruk davranmadık devletin kurumları var ve biz ürünlerimizi Afad’a gönderdik. Biz arkasından hemen bedenen Adıyaman’a gittik.Gittiğimizde gerçekten çok büyük sıkıntılar vardı o bölgede size şöyle söyleyeyim depremin büyüklüğü açısından Suriye’ye 11-12 yıldır savaştadır yani böyle bir yıkım yoktu. Adıyaman çok kötüydü. Biz gittiğimiz zaman orada bir hafta kadar kaldık. Tabii depremin çok geniş bir alanda onu geçkin ilimizde etkili olması açısından söylüyorum gerçekten çok büyük bir afetti. Benim yaşım itibariyle gördüğüm en büyük depremdi,daha büyüğünü de görmedik Allah da yaşatmasın bir daha. Adıyaman’da faaliyetlerimizi yaptık sonra geldik.Sonrasında Kahramanmaraş’a gittik tekrardan. Sonra tekrardan döndük tekrardan Kahramanmaraş’a gittik ve sonra en son döndüğümüzde Ramazan’da Malatya’ya gittik toplamda biz ara ara süreler olmak üzere iki buçuk ay deprem bölgesindeydik. En son biz Malatya’ya gittiğimizde 4000 kişiye Umutla Derneği olarak iftar verdik Kadir Gecesi’nde. Onun dışında erzak dağıtımlarımız da oldu. Hepsini biz güzel bir koordinasyon çerçevesinde yapıyoruz hemen Malatya’ya gittiğimizde başımıza buyruk hareket etmedik. Biz Malatya’ya gittiğimiz zaman Malatya Büyükşehir Belediye başkanımızla görüştük Selahattin Bey ile biz burada ne yapabiliriz nasıl yapabiliriz diyerek elimizde mesela yeni doğan çocuk kıyafetlerimiz vardı bunları nasıl değerlendirebiliriz dedik. Büyük bir deprem Adıyaman kadar yıkım yoktu Malatya’da ama binalar ayaktaydı fakat hepsi kullanılmaz ağır hasarlı binalarda. Çok şükür ki ölüm oranı düşüktü Malatya’da.
**** Umutla Derneği’ne konuk olmadan önce yapmış olduğumuz araştırmada sosyal medyayı da gerçekten çok iyi kullandığınız sitenizin de çok iyi donanımlı olduğunu gördük?
ŞEFFAF OLMAK,ŞEFFAF KALMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ..!!
—- Tabii ki; bizim mesela internet sitemizde” www.umutla.org “a girdiğiniz zaman orada bağış butonlarını görürsünüz. Şöyle bağış butonları siz girdiğiniz zaman yapılan organizasyona göre bağış yapabiliyorsunuz sadece derneğe değil. Mesela girdiğiniz de diyor ki; kışlık bot ve ayakkabı yardımı. Siz diyorsunuz mesela ben sadece kışlık bot ve ayakkabıya yardım yapacağım. Sizin orada yaptığınız site içerisinde bağışta gözüküyor. Biz bir hedef koyuyoruz,bu kış 1000 tane ayakkabı giydireceğiz diye.Siz orada yaptığınız bağış kadar sizin yaptığınız bağışta gözüküyor her şey şeffaf. Ne kadar ayakkabı yardım gelmişse ne kadar nakdi yardım gelmişse bunu internet sitesinde herkes görüyor. Böyle şeffaflıkla ilerliyoruz, hep bu şekildeydik bundan sonra da böyle devam edecek. Çünkü insanlar nasıl koşullarda çalıştığımızı da bilsinler bu yaptıkları yardımında nerelere gittiğini bilsinler. Biz de ayrıca tabii ne kadar nereden yardım gelmişse neler alınmışsa nereye yardımlar yapılmışsa bunları da aynı şekilde paylaşıyoruz.
***Değerli bir iş insanı abimiz bir şirketin köklü bir şirket olması için 30-40 yılın geçmesi lazım demişti hiç unutmam. Fakat maşallah siz iki buçuk yıllık bir STK olmanıza rağmen çok güzel bir yol çizmişsiniz ,çok güzel bir ivme kazanmışsınız.
ÖNEMLİ OLAN UMUTLA’NIN GELECEĞİ, BAKİ KALMASI..!!
—- Benim kendi bu Umutla Derneği için hedefimiz biz bu Umutla derneğimizi en fazla ne kadar yukarı taşıyabiliriz diye düşünüyoruz. Bu Tabii ki elbette bir bayrak yarışı.Futbol kulüpleri bakidir oyuncular gider gelir. Biz de gider geliriz ama önemli olan Umutla’nın bakiliği. Bugünkü durumda 60 aileye bakarken bunu 160’a sonrasında 260’a çıkartma hedeflerimiz var.Biz burada teknoloji alanında yatırımları da düşünmek istiyoruz.Çünkü biz Kültür Eğitim ve Yardımlaşma derneğiyiz.Biz bu anlamda kültür alanında da faaliyet gösteriyoruz. Geziler düzenliyoruz bir buçuk ay kadar önce Çanakkale gezisi düzenlemiştik. Bunun dışında eğitim alanında da faaliyetlerimiz var mesela bugünkü şartımız da eğitim alanında Kitap Kırtasiye yardımı yapıyoruz. Ama ilerleyen süreçte okullarımızda tablete kadar çıkartmayı hedefliyoruz bugüne kadar tablet verdiğimiz öğrencilerimiz de oldu ama bunu tabii adet bazında sürdürülebilir bir şekilde arttırmayı geliştirmeyi hedefliyoruz.
***Siz, yardımcı arkadaşlarınız, gönüllüler epey bir geniş bir ekipsiniz sanırım?
GÖNÜLLÜ EKİBİMİZ ÇOK GENİŞ..!!
—- Şöyle bizim bir gönüllü ekibimiz var sağ olsunlar bize sürekli destek veriyorlar toplumsal olaylarda daha aktifler. Onun dışında bizim eşimiz ,dostumuz ,arkadaşlarımız , sosyal medyadan görüp de gelen kişiler var .Çünkü bu işler gönül İşi ,sosyal medyadan görüp de bize yardımcı olmaya çalışan biz de dağıtımlara gelelim yardımcı olalım diyen çok arkadaşımız var. Onun dışında ben ve ekibim 8 kişiyiz. Ben hariç 7 tane yardımcı arkadaşımız var bu arkadaşlarımızın hepsinin görevleri var. Yardım bağışından toplamasından, dağıtımına, aile tespitine kadar herkesin bir görevi var biz bu görevleri elimizden geldiği kadar fazlasıyla yerine getirmeye çalışıyoruz ve böylesine güzel bir organizasyon ortaya çıkmış oluyor.
***Az önce 60 aile demiştiniz onların tespiti,ne gibi ihtiyaçlarının karşılandığı ile ilgili neler söylersiniz Ferhat başkanım?
—-Tespitinden başlayayım öncelikle isterseniz. Bize başvuran aile tabii en başta Biz 60 aileye gelene kadar 3 aile ile 5 aile ile başladık ve bugünlere geldik..Bu işin içerisinde olduğumuzdan beri tabii çok farklı şeyler de gördük bu süreçte.Bu anlamda aileleri belirlerken kaymakamlıktan destek alıyoruz. Aralıklarla belirli periyotlarla Ailelerimizin durumlarını kontrol ediyoruz, bakıyoruz.Durumu iyileşen ailelerin yardımlarını diğer başka bir aileye veriyoruz.Dolayısıyla kimsenin hakkının kimseye geçmemesi çok önemli ,bizler de bu anlamda kesinlikle vebal altında da kalmak istemiyoruz.
EN AZINDAN BİR ODAYI DAHA SAĞLIKLI YAŞANABİLİR BİR HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ..!!
Bunun yanı sıra mesela bir eve gittik. Ev kişinin kendisinin ama işte camı kırık camına battaniye konulmuş vs.Böyle kötü evlerle karşılaşıyoruz.Ben kendimde inşaat işiyle uğraştığım için hemen o eve ivedi bir şekilde en azından bir odayı daha yaşanabilir bir hale getiriyoruz.Yani kendi çevremizden eşimizden dostumuzdan bağışçılarımızdan evin mesela kalebodurları bozup onu hallediyoruz, sağlıklı bir ortam değilse onu onarıyoruz, boyasını yapıyoruz, kapısını, camını değiştiriyoruz. Yani tüm ev olmasa da gücümüz nezdinde en azından bir oda dahi olsa sağlıklı bir yaşama elverişli olması için bu tür çalışmalar da yapıyoruz.
ANLAŞMALI BİR HAMAM VE DE BİR BERBERİMİZ VAR..!!
Onun yanı sıra anlaşmalı olduğumuz bir hamamımız var, sokakta kalanlar için hamam fişi dağıtıyoruz. Hamama gidip ihtiyaçlarını bu büyüklerimiz giderebiliyorlar. Bu anlamda zaten biz bu insanlarımızın tespitini yapıyoruz sosyal medya üzerinden de ulaşmaya çalışıyoruz.Her ay o amcamıza haftada bir kere olmak üzere ayda 4 kere hamam fişi veriyoruz.Vatandaşlarımızda insanlarımızla birebir ilgileniyoruz onun yanı sıra anlaşmalı olduğumuz bir berberimiz var sokakta yaşayan İnsanlarımızı tıraşa gönderiyoruz işte ay sonunda bakıyoruz kaç kişi gitmiş ona göre onun ücretini berber arkadaşımıza ödüyoruz. Bu sürekli devam ediyor.
Ofisimizi derneğimizi arkadaşlarımızla eşimizle dostumuzla bir istişare alanı da oluşturuyoruz Sonuçta eve gittiğimiz zaman evin rahatlığıyla insan uyku moduna geçiyor verimli çalışamıyor ama burada istediğimiz kadar rahat olalım ofis ortamında olduğumuz için evdeki gibi rahat edemiyoruz ve böylelikle karşılıklı istişareler fikir alışverişi vesaire derken bu işte biraz önce bahsetmiş oldum hamam fişi de böylelikle ortaya çıkmıştı.
SOKAKTA KALANLARLA İLGİLİ KÜÇÜK BİR YURT PLANIMIZ VAR..!!
Sokakta kalanlarla ilgili yurt gibi bir planımız da var eski ofisimiz var bizim çok büyük değil ama 5 kişi konaklayacak gibi bir yer. Mesela Malatya’dan Bir depremzede kardeşimiz Bursa’ya gelmek istediğini söyleyince kimseyi de tanımadığını ekleyince irtibat kurduk buradaki evini ayarladık kalacak yerini,3-4 ay burada kaldıktan sonra da bizim memleketimiz diyerek tekrardan Malatya’ya döndü doyduğumuz, doğduğumuz topraklar diyerek.
*** Ferhat Başkanım merak edilenler sormak istediğimiz bizlerin bu kadar. Son olarak siz neler eklemek istersiniz bizim sormayı unuttuğumuz sizin eklemek istedikleriniz neler var acaba.
“UDİM” DEDİĞİMİZ BİR MASAMIZ VAR..!!
—Umutla Derneği olarak bize bağış yapmak isteyen insanların ilk önce bize bağış yapmadan önce bize gelip bizi anlamalarını bizim gayemizin bizim hedeflerimizin neler olduklarını anlamalarını istiyoruz. Biz şöyle geçici olarak bir aileye destek verelim sonrasında bitsin değil. Bizim mesela “UDİM”dediğimiz bir masamız var Umutla Derneği İstihdam Merkezi diye. Biz birçok fabrikaya işçi gönderiyoruz personel alımında bulunması anlamında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Biz sürdürülebilir projeleri devam ettirmek istiyoruz. Mesela bu sene 2022’nin son çocuğuna 2023’ün ilk çocuğuna oyuncak götürdük. 23 Nisan’da bütün çocuklara ulaşabildiğimiz kadar oyuncak götürüyoruz. Bunlar Sürdürülebilir projeler bir günlük projeler değil bizim vatandaşlardan istediğimiz Sürdürülebilir projeleri beraber yapmak istediğimizdir. Umutla derneğimiz ulaşım anlamında da çok kolay hemen Setbaşı köprüsünün yanındaki Kılıç Kalkan Evi’nin tam karşısında gelsinler görsünler toplantılarımıza katılsınlar istişarelerde bulunsunlar sonuçta biz vatandaşlarımızın eliyiz. Vatandaşlarımızın kendileri bu işlerle ulaşamaz işi gücü yoğundur biz sonuç itibariyle onların eliyiz. Vatandaş bize akıl verecek. Biz burada vatandaşın aklını istiyoruz bize akıl versin istiyoruz bize parayı verin bize gücü verin biz yapalım değil. Biz sürdürülebilir Projeleri vatandaşlarımızla hep birlikte yapmak istiyoruz.
BİZ VATANDAŞIMIZIN ELİYİZ..!!
Bize bağış yapan kişiler de gelip burada bizlerle birlikte erzak dağıtımı yapıyorlar. Çünkü vatandaşın bunu görmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika’dan bir vatandaşımız geldi orada üst düzey bir zengin. Çocuğu çok rahat bir hayat şartlarında büyümüş, insanlar ne şartlarda yaşıyor diye çocuğuyla küçük kız çocuğu ile beraber dağıtıma katıldı. Hem kendi erzağını aldı kartlarının dağıtımını yaptı hem de kendileri de dağıtımı görmek yaşamak istediler. Bu şekilde biz vatandaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Vatandaşın Derneğimizin çalışma sistemini görmesi vatandaşın Derneğe olan güveninin de kalıcı olarak kalması anlamında böyle çalışmalar daha iyi oluyor. Çünkü bizzat kendisi görmüş oluyor, yaşamış oluyor. Mutlaka ama mutlaka ben vatandaşlarımızı insanlarımızı herkesi buraya çayımızı kahvemizi içmeye davet ediyorum, gelsinler bizim onların öncelikle aklına, güzel önerilerine, fikirlerine ihtiyacımız var demek istiyorum.
Başta Bursa’da yaşayan 3 milyonu aşkın insanımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 85 milyon insanımıza Bursa’dan Umutla Derneği’nden sevgilerimi ,selamlarımı gönderiyorum ,esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.