PROF. DR. YASEMİN GİRİTLİ İNCEOĞLU ve SAVAŞ ÇOBAN’IN POPÜLİZMİN ÇEŞİTLİ ALANLARDAKİ ETKİLERİ ÜZERİNE DERLEMESİ, “POPÜLİZM ve MEDYA” RAFLARDA!
Akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ve bağımsız araştırmacı Savaş Çoban’ın Popülizm ve Medya adlı derleme eseri, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı. Son zamanlarda gündemimizde epeyce yer eden “popülizmin” çeşitli alanlardaki etkilerinin ve hayatımıza yansımalarının ele alındığı çalışmada, bu alanda çalışan önemli akademisyenlerin makaleleri yer alıyor. ScholaAyrıntı Dizisi kapsamında okurlarla buluşan Popülizm ve Medya, ülkemizin yakın tarihinde yaşananlar göz önüne alındığında popülist politikalar sonucu ortaya çıkan “otoriterleşme” özelinde medyanın durumunu tüm açılardan ele alıyor.
Dünyada ve ülkemizde otoriterleşme konusu uzun zamandır tartışılmaktadır. Otoriterleşen popülist liderler medyayı etkili biçimde kullanırlar, halk adına konuşurlar ve onlar için en iyisini yaptıklarını iddia ederler. Faşizm ve popülizmin ayrıştığı nokta seçimlerdir. “Faşistlerin aksine popülistler ekseriyetle demokrasi oyununun parçasıdır, bir seçim kaybedip günün birinde iktidardan çekilirler” (Finchelstein. 2021). Faşizm ve popülizmin en çok kesiştiği nokta muhalefete alan bırakmamalarıdır. Medyanın özgür olmadığı ülkelerde toplumun bilgi almak için özel olarak çabalaması gerekir ki bu eğitim seviyeleri, okuldaki ve ailedeki ideolojik şekillenme düşünüldüğünde pek de olası bir durum değildir. Bu anlamda muhaliflerin hem alternatif mecraları kullanmaları hem de karşı-propaganda yapmaları gerekmektedir. Bunları yapmaya çalışanlar da ülkelerin yapılarına göre çeşitli şekillerde devletin adli ve zor güçleri tarafından susturulmaya çalışılır…
Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ve Savaş Çoban tarafından hazırlanan Popülizm ve Medya, raflarda ve internet satış sitelerinde!
Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com
instagram.com/ayrintiyayinlari
PROF. DR. YASEMİN GİRİTLİ İNCEOĞLU HAKKINDA
1961’de İstanbul’da doğdu. Nilüfer Hatun İlkokulu, Atatürk Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş (1983), 1984-2004 yılları arasında çalıştığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamlamış olduğu yüksek lisans ve doktorasının ardından, aynı kurumdan doçentlik (1993) ile profesörlük (1999) unvanlarını almıştır. 2004 Aralık ayından beri çalıştığı Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden emekli olmuştur. ILAD (İletişim Araştırmaları Derneği), UNESCO ve Amerikan Biyografi Enstitüsü gibi kuruluşlara üye olmasının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin “medya okuryazarlığı” toplantılarına “Avrupa Komisyonu Uzmanı” olarak katılan İnceoğlu, Columbia Üniversitesi (1994) ve Salzburg Seminerleri’ne (2003) ve son olarak da 2014 yılında Yeni Delhi Üniversitesi Medya Çalışmaları Merkezi’ne konuk öğretim üyesi olarak davet edilip ders ve seminerler vermiştir. Medeniyetler İttifakı ve UNESCO toplantılarında uluslararası bildiriler sunan İnceoğlu, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir. Gazetecilik Geliştirme Derneği’nin kurucu üyesi, Medya Tekzip Merkezi ile Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği danışma kurulu üyesi, TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu üyesidir. Ayrıca Umut Vakfı ile Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesidir. Sosyal Değişim Derneği’nin Nisan 2010’da tamamlanan Ulusal Basında Nefret Suçları:10 Yıl, 10 Örnek adlı kitap projesinin danışma kurulu üyesidir. Kültür Sanat Merkezi Garaj İstanbul’un bireysel destekçisi ve İstanbul Kadın ve Kültür Vakfı’nın Mütevelliler Heyeti’nde Kurucu üye olan İnceoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin tek Fransızca gazetesi Aujourd’hui la Turquie gazetesinin de yayın kurulu üyesidir. İnceoğlu’nun onu aşkın kitabı, çok sayıda uluslararası, ulusal makalesi ve yürüttüğü proje mevcuttur. Kitaplarından bazıları şunlardır: Kadın ve Bedeni (Altan Kar ile birlikte; Ayrıntı, 2016); Hindistan Günlükleri: Ötekiler, Kadın, Medya ve Toplum (Köprü Kitapları, 2015); Nefret Söylemi ve/veya Nefret Suçları (der., Ayrıntı, 2012). Savaş Çoban ile birlikte derledikleri: Azınlıklar, Ötekiler ve Medya (der., Ayrıntı, 2014); İnternet ve Sokak (der., Ayrıntı, 2015); Haber Okumaları (der., İletişim, 2016); LGBTİ Bireyler ve Medya (der., Ayrıntı, 2019).
SAVAŞ ÇOBAN HAKKINDA
1975 yılında Sinop’ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Lisans öğrenimini Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Anabilim dalında yaptı. Doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon Anabilim dalında tamamladı. Medya ve siyaset üzerine ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayımlanan Savaş Çoban “bağımsız araştırmacı” olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Basılan kitap çalışmaları şunlardır: Azınlıklar ve Dil (Su Yayınları, 2005); Hegemonya Aracı ve İdeolojik Aygıt Olarak Medya (Parşömen, 2013); Media’s Role in the Socialist Era (ed., Amani International Publishers, 2013); Media and Left (ed., Brill Pub., 2014 / Haymarket Pub., 2016); Medya ve İktidar (Esra Arsan ile birlikte; der., Evrensel Basım Yayın, 2014); Direnişten Komüne Gezi (der., Siyah Beyaz Yayınları, 2015); Medya ve Sol (der., Sel, 2017); Medya ve Yalanlar (der., Siyah Beyaz Yayınları, 2018); Media, Ideology and Hegemony (ed., Brill Pub., 2018 / Haymarket Pub., 2019), Medya ve Muhalefet (der., BGST, 2020). Ayrıca Yasemin G. İnceoğlu’yla birlikte derlediği kitaplar; Azınlıklar, Ötekiler ve Medya (der., Ayrıntı, 2014); İnternet ve Sokak (der., Ayrıntı, 2015); Haber Okumaları (der., İletişim, 2016); LGBTİ Bireyler ve Medya (der., Ayrıntı, 2019)