Demokrat Zafer

PARS: EMEKLİLER HAKKI OLANI İSTİYOR…

Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin 2023 yılı ilk 6 ayı için alacağı artış hakkında basın açıklaması yaptı. Pars: “Emekli hakkı olanı istiyor. Çalıştığımız dönemde ödediğimiz primlerin karşılığı olarak insanca yaşayacak bir aylık istiyoruz. Sosyal yardım değil, sadaka hiç değil hakkımız olanı istiyoruz.” Dedi.

SEYYANEN ZAM İSTİYORUZ…

Bayram sonrası açıklanacak Haziran ayı TÜFE oranı ile emeklilerin 2023 yılı ilk 6 ayı için alacağı artış oranının belli olacağını belirten TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, TÜFE’ye ek olarak SEYYANEN ZAM istediklerini söyledi.

TÜİK’in artık inandırıcılığı kalmayan rakamlarının emeklilerin yaşadığı sefaletin tek sebebi olduğunu söyleyen Pars açıklamalarına şöyle devam etti: “TÜİK rakamlarına göre 2023 yılı ilk 5 ayı enflasyonu yüzde 15,26. Akademisyenlerin oluşturduğu bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’a göre ise 2023 ilk 5 Aylık enflasyonu yüzde 38,96. Arada büyük fark var. Bu yüzden biz TÜİK rakamlarını ve bize TÜİK rakamlarına göre verilecek artışı kabul etmiyoruz.

Açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile emeklinin alacağı artış oranının yüzde 18-20 arasında olacağı bekleniyor. Açlık sınırı Asgari ücrete Ocak 2023’de yüzde 55, Temmuz 2023’de yüzde 34 zam yapıldı. 2022 sonu 5 Bin 500 TL olan asgari ücret Temmuz 2023’te 11.402 TL’ye yükseltildi. Artış oranı yüzde 107. Emekli 2023 Ocak’ta yüzde 30, Temmuz’da da yüzde 20 diye hesap edersek kümülatif olarak yüzde 56 oluyor. EmekliyeTÜFE’ye ek olarak yüzde 50 artış yapılması durumu eşitleyecektir. Asgari ücret belirlenirken yani asgari geçim şartlarına göre bir aylık belirlenirken emekli aylıkları nedeninandırıcılığı kalmayan TÜFE rakamlarına mahkum ediliyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞININ ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ

Haziran ayı Açlık Sınırı 10.373 TL, Yoksulluk Sınırı ise 33.789 TL. Asgari Ücret son yapılan artışla 11 Bin 402 TL oldu. En düşük emekli aylığı ise 7.500 TL. Dul ve yetimlerimiz daha da düşük aylıklarla geçim savaşı veriyor. Öncelikle en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olması kabul edilemez. Bir toplumun refahı emeklisinin yaşam standartlarıyla ölçülür. Emekli açlıkla, sefaletle yaşamaya çalışıyor. Emeklinin mutfağında yangın var. Bu yüzden bizim talebimiz yetmez ama en düşük emekli aylığının asgari ücrete endekslenmesi ve yapılacak artışın SEYYANEN bütün emeklilere verilmesidir.

EMEKLİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

Emeklinin öncelikli olarak taleplerinin başında İNTİBAK gelmektedir. 2000 sonrası emekli olanların İntibaklarının yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Asgari geçim aylığı, refah payı, aylık bağlama oranları, ek ödeme, sağlık katkı payları, bayram ikramiyeleri başta olmak üzere 28 maddelik taleplerimiz vardır. Biz emekliler Kurban Bayramında ikramiyelerimizin artırılacağını umut ediyorduk. Çünkü seçim öncesi bu yönde açıklamalar yapıldı. Ama seçim bitti, her zamanki gibi emekliler unutuldu. Biz bu bayram kurban kesmeyi bırakın, torunlarımıza, çocuklarımıza harçlık dahi veremedik. Bizler artık utanarak yaşamaktan usandık. Gerekirse sokaklara da ineriz, meydanlarda da sesimizi duyururuz. Yeni parlamentodan emeklinin sorunlarına ivedilikle el atılmasını bekliyoruz ve bu sorunlar çözüme kavuşana dek çıktığımız her platformda, gerekirse meydanlarda sokaklarda bu talepleri TÜED olarak yılmadan haykıracağımızı buradan söylemek istiyorum.

EMEKLİLER GÜNÜNÜ YİNE BURUK KUTLADIK…

30 Haziran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli olduğu tarih ve biz TÜED olarak bugünü ve haftasını Emekliler Günü ve Haftası olarak kutluyoruz. Sorunlarımıza ve sesimize kulak verilmediği için de buruk kutladığımızı buradan söylemek istiyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ