Deprem sigortaları tatmin edici olmalı ve primleri de düşük olmalı.
Bursa’da uzman isimler Marmara odaklı bir depreme Bursa’nın ne kadar hazır olduğunu sorguluyor. Av. Cüneyt Bülent Şeker, Hayatta Kalma Uzmanı ve eski asker Ertan Özkan ve depremlerde gönüllü kurtarma elamı olan Coşkun Yalıntaş’ın tecrübeleriyle deprem gerçeğini anlatılacağı seminer, Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından tekrar gündeme gelen Marmara odaklı bir depreme Bursa’nın ne kadar hazır olduğunun sorgulanacağı ve deprem gerçeğinin anlatılacağı seminer Ördekli Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Bursalıları deprem gerçeği hakkında bilgilendirmek için düzenlenen seminerde Av. Cüneyt Bülent Şeker’in konuşmasından satır başları şöyle;
Deprem bölgesine asgari birliklerin 2 gün geç gitmesi bizleri düşündürüyor. Devletin bu konuda önceden önlemler alması gerekiyordu. Yaşanan aksaklıkların kökeni çok daha öncesine dayanıyor. Deprem sigortası, denetim büyük bir sorun. Türkiye’nin çok az deprem bölgesi olmayan yeri var ve denetimler yeterli değil.
“DENETİMLER YETERSİZ”
Binaların yer zeminine ilişkin denetimler yapılmıyor. Binaların her aşamada denetimi yapılmıyor. İlk başta gönderilen örnekleri müteahhitler düzgün malzemeler hazırlayarak götürüyor. Sonrasında işleri hızlandırmak için farklı boyutta malzemeler götürülüyor. Osmanlı döneminde de ovaları tarım amaçlı kullanılmış ve tepelere evler inşa edilmiştir. Bu konuda vatandaşlarında kabahati var. İstesek tarlalarımızı satmayabiliriz ancak para unsuru var. Yabancılara sürekli ciddi bir satış var.
Belediyelerin ilgili konularda pek çok sorumluluğu var Belediyeler imar verilmeye müsait olmayan yerlere imar veriyorlar. Nüfus artışı aynı hızla karşılanamıyor. Vatandaş imara açılacak yerleri duyarak önceden oraya yerleşiyor. Düzgün olmayan yapılar, çarpık yapılaşmalar oluşuyor. Müteahhitlerin amacı dairlerine iyi fiyata satmaktır.
“SİGORTA PRİMLERİ ÇOK YÜKSEK”
Vatandaş binaların lüks olup olmadığına bakıyor ve bu şekilde alıyor. Biz böyle bina aldıkça bize satanlarda bu taleplerinize göre bina yapacaklardır. rant kaygısıyla yeterince derin olmayan temeler, inşaat malzemesinden alınan parçalar, tedbir yöntemlerinin gibi şeyler söz konusudur. İhmaller konusunda hepimiz kabahatliyiz.
Binaya ilişkin yapıya ve yere ilişkin raporların beraber alınması gerekiyor. Sağlamlaştırma ve ek önlemler var ancak mevcut alanların çok daralacağından bahsediliyor. En akıllıca yöntemin kentsel dönüşüme geçmek olduğu söyleniyor. TOKİ binalarının yıkılmadığı görülüyor. Ancak bu sistemde de sıkıntı var. Vatandaş 3 daire veriyor ancak bir daire alıyor. Deprem sigortası ödeniyor. Sigorta primleri çok yüksek. Gayrimenkul devirlerinde zorunlu olduğu için ödeniyor ancak sonrasında bırakılıyor. Deprem sigortaları tatmin edici olmalı ve primleri de düşük olmalı.
Depremin her aşamasının ayrı ayrı değerlendirilerek dinleyicilere aktarıldığı seminer, çeşitli simülasyonlarda akılda kalıcı hale getirildi.