2023’te küresel B2B gelirlerinin %17’si e-ticaretten gelecek!
4 şirketten üçü toptan alışveriş yapmadan önce online arama yapıyor B2B elektronik pazarı büyüklüğü 2022’de 32 milyar doları aşacak Online tüketici elektroniği ticareti 2022’de 717 milyar doları aşacak! Merter Elektronik: Online iş platformumuzla sektörde bir ilki gerçekleştirdik
E-ticaret ve online alışveriş tüketici tercihlerinde ilk sıraya yerleşirken, şirketler arası alışverişler de bu dönüşüm rüzgarına kapıldı. 4 şirketten üçünün toptan alışverişten önce online arama yaptığı tespit edildi. Üretici ve tedarikçileri bir araya getiren online B2B pazaryerleri, elektronik ticarete yön verenler arasında yer aldı.
Küresel alışveriş trendleri e-ticaret rüzgarıyla şekillenirken, şirketler arası alışverişler de bu dönüşümden nasibini aldı. Forrester verileri, şirketlerin yaklaşık dörtte üçünün (%74) toptan alışverişlerden önce internet araması yaptığını gösterdi. Öte yandan Boston Consulting Group araştırmasına göre, 5 şirketten üçü güncel B2B alışverişlerinde mobilin önemli bir rol oynadığını ifade etti. E-ticaretin payının da 2023’e kadar toplam B2B gelirlerinin %17’sine karşılık geleceği öngörüldü. Bu veriler, toptancıların çoğunlukla neye ihtiyaç duyduklarını bilen B2B müşterilerine, bireysel tüketicilere sundukları gibi bir alışveriş deneyimi sunmalarının satış hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Elektronik ticaretinin küresel B2B alışverişlerde önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Merter Elektronik Genel Müdürü Musa Koçyiğit, “B2B kanalda küresel elektronik ticaretin bu yılın sonunda yıllık %6 bileşik büyümeyle 32 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu pazarın en büyükleri ise Alibaba, Amazon, Rakuten gibi online perakende devleri olarak biliniyor. İç piyasada elektronik sektörünün en büyük tedarikçilerinden biri haline gelen Merter Elektronik olarak, sektördeki dijitalleşmenin farkına vararak yaptığımız yatırımlarla, Amazon, Hepsiburada, Trendyol, n11 gibi Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinin ana tedarik noktası konumuna ulaştık” dedi.
Toptan müşterilere özel B2B elektronik platformu
Tüketici elektroniğinin e-ticaretin 5’te birine (%22) karşılık geldiği düşünüldüğünde, elektronik sektörünün küresel ticaretteki hacminin daha iyi anlaşılabileceğine vurgu yapan Musa Koçyiğit, “Bugün elektronik ürünler ve parçalar hayatımızın her yerinde. Tüketicilerin elektronik ürünlere erişimleri dijitale taşınıyor, kurumsal müşteriler daha fazla teknoloji ürünü satın alıyor. Bu da satıcıları çok çeşitli ürüne, daha hızlı erişebilecekleri toptan tedarik platformlarına yönlendiriyor. Merter Elektronik olarak 2013’ten bu yana sürdürdüğümüz B2B yatırımlarımızla, b2bmerter.com adresinde toptan kanaldaki müşterilerimize özel bir B2B elektronik iş platformu oluşturduk. Toptan elektronik alışverişlerini dijitale taşıyan bu platformla sektörde bir ilki gerçekleştirirken, şirketlere en iyi kullanıcı deneyimini sunarak Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Kıbrıs, Azerbaycan, İsviçre ve Makedonya gibi ülkelere de B2B satışlar yaptık. Alibaba ve AliExpress gibi kanallar üzerinden küresel pazara taşıdığımız operasyonlarımızla, Türkiye’nin en büyük elektronik toptancısı olarak 5 binden fazla şirkete ürün tedarik ediyoruz” ifadelerini kullandı.
XML desteğiyle 300’ü aşkın şirket işlerini büyüttü
Ürün veri tabanları sayesinde satıcıların online pazaryerlerinde mağaza açmalarını kolaylaştırdıklarına dikkat çeken Merter Elektronik Genel Müdürü Musa Koçyiğit, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Merter Elektronik olarak sunduğumuz XML desteği, satıcılara zahmete girmeden, kendi fiyatlarını belirleyerek kolayca bayi olma şansı tanıyor. Ücretsiz sağladığımız bu olanak sayesinde 300’den fazla şirket işlerini büyüttü. XML bayiliği için her gün ortalama 10 başvuru alıyoruz. Uydu alıcılarından profesyonel ses sistemlerine, tv yedek parçalardan telsizlere, modül ledlerden tv led bar çeşitlerine, adaptör ve akülerden elektronik malzemelere, güvenlik sistemlerinden tüketici elektroniğine, oyuncu ekipmanlarından kablo çeşitlerine, iç piyasada elektronik kategorisinde en çok çeşidi biz sunuyoruz. %98’ini ithal ettiğimiz 20 bini aşkın ürün çeşidimizi 7 bin metrekare kapalı alana sahip tesisimizden B2B ve B2C kanallarıyla 30’u aşkın ülkeye ulaştırıyoruz. Yerli üretim için çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor.”