Demokrat Zafer

TÜTÜN ÜRETİMİNDE DAMLA SULAMA İLE REKOLTE ARTIŞI ÜRETİCİLER TARAFINDAN YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR.

Netafim Türkiye’nin damla sulama sistemleriyle yapılan denemelerde, tütün üretiminde %40 verim artışı, bitki boyunda yarım metre uzunluk ve ürün kalitesinde büyük farklar kaydedildi.  

Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan tütünün, kalite ve rekoltesinin artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tarımda akıllı sulama sektörünün lider firması NETAFIM Türkiye’nin, proje ortaklarıyla yürüttüğü deneme çalışmalarında, damla sulama ile %40’ın üzerinde verim artışı kaydedildi.

Ege ve Karadeniz bölgesinde yapılan proje çalışmalarında, geleneksel salma sulama yöntemleriyle dekar başına yıllık 300 ila 350 kg verim alınırken, damla sulama sistemlerinin kullanıldığı arazilerde bu miktarın 400 ila 450 kg’a çıktığı gözlemlendi. NETAFIM damla sulama ile yapılan üretimde, bitki boylarının normale göre en az yarım metre daha uzun olduğu ölçümlenirken, damla sulama ile yapılan gübreleme sonucunda, tütün kalitesini artıran şeker ve azot oranının ideal seviyelerde sağlandığının ve bitki randımanın geliştirildiğinin altı çiziliyor. Ayrıca asitlik düzeyini ifade eden PH seviyesinin tütün bitkisi kök bölgesinde düşürülmesi hedefleniyor.

Tütünün verimini etkileyen hastalıkların, damla sulama sisteminde büyük oranda bertaraf edildiğini belirten yetkililer, sulama sistemlerinin yatırım stratejisinin şekillenmesinin, üreticilerin kullanımı için yakından takip edilmesi gereken bir alan olduğunu vurguluyorlar.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı  2021 yılı verilerine göre Türkiye’de yıllık 72.000 tona yakın tütün üretimi yapılırken, 83.000 hektarlık alanda tütün ekimi yapılıyor. Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tütün sektörü ihracatı 2021 yılında 783 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2022’nin ilk 9 ayında dünyanın farklı ülkelerine 588 milyon dolarlık ihracat yapıldığı belirtiliyor. Damla sulama yatırımlarının, sektörde dekar başına verimliliğin artmasına önemli katkısı olacağı gözlemleniyor.

NETAFIM TÜRKİYE Hakkında:
NETAFIM, global ölçekte yıllık 8,8 milyar dolarlık cirosuyla faaliyet gösteren Orbia grubunun önde gelen bir üyesidir. 1965 yılında, tarımsal alanda uzmanlaşmış ürün ve metodolojileriyle, daha sürdürülebilir bir gelecek için kurulan NETAFIM, akıllı damla sulama çözümlerinde dünyanın lider firması konumundadır. Damla sulama sistemlerini geliştirip ilk kez endüstriye kazandırmış olmanın gururunu taşıyan NETAFIM, dünya çapında 30 iştiraki, 18 üretim tesisi ve 4.300 çalışanıyla, 110’dan fazla ülkede gerek küçük gerekse büyük ölçekli üretici ve işletmelere yenilikçi çözümler sunmaktadır. 1997 yılında Türkiye’de faaliyete geçen NETAFIM, 2010 yılında Adana’da 60 dekarlık açık alanda kurulan fabrikasıyla damla sulama boruları üretiminde kalite ve çeşitlilik sağlamak hedefiyle, bölgedeki faaliyetlerini geliştirerek sürdürmüştür.  245 kişilik ekibiyle Türkiye ve Orta Asya operasyonunu sürdüren NETAFIM, ülke genelinde sahip olduğu 165 bayi ve 250’den fazla alt bayisi ile aynı zamanda bölgede kendi sektöründe en büyük satış ve destek ağına sahiptir. Gerek imalat gerekse satış ve pazarlama alanındaki güçlü kadrosu ile yürütülen aktivitelerle, sadece Türkiye’de değil, başta Özbekistan olmak üzere, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve diğer Orta Asya coğrafyalarında bilimsel verilere ve pazar gereksinimlerine dayanarak ürün tedariki, satış ve agronomik hizmetleri sunmaktadır. Günümüzde NETAFIM, teknik ve ticari alandaki operasyonel bilgi deneyimi sayesinde, tarla bitkileri, meyve bahçeleri, seracılık, peyzaj ve madencilik için son teknoloji damlatıcılardan, gelişmiş otomatik sistemlere kadar, sürdürülebilirlik misyonu ile son teknoloji çözümlerini üreticilerle buluşturmaktadır. Su kaynağından bitki kök bölgesine kadar uçtan-uca çözümler sunan NETAFIM, mühendislik, proje yönetimi ve finansman hizmetleri ile desteklenen anahtar teslim sulama ve sera projeleri de hayata geçirmektedir. NETAFIM Türkiye’nin geniş ürün ve servis portföyü içerisinde, toprak üstü ve toprak altı damla sulama borularının yanı sıra sera çözümleri, otomatik ve yarı otomatik filtreler, sprinkler, hassas dozajlama ve bitki besleme otomasyon ürünleri, yapay zekaya sahip sulama, izleme ve kontrol sistemleri ve diğer tarımsal sulama sisteminde yer alan aksesuarlar yer almaktadır. Tarımsal sulama sistemleri pazarının lideri NETAFIM’in yenilikçi ve öncü çözümleri, dünyanın daha az kaynak ile daha fazla büyümesine yardımcı olmaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ