Demokrat Zafer

Karamollaoğlu’ndan Bursa’da Mübadele Evi’ne ziyaret

Bursa’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Nilüfer Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Mübadele Evi’ni ziyaret etti.

Temel Karamollaoğlu'ndan Bursa'da Mübadele Evi'ne ziyaret
ERCAN ÇALIŞIR – MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu Nilüfer Mübadele Evi’ne ziyarette bulundu. Mübadele Evi’ni ziyaret eden Karamollaoğlu, Rıza Aga Çay Bahçesinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun konuşmasından satır başları;

Bursa Avrupa’dan göç alan bir ilimiz. Kültürümüzü bu dernekler sayesinde yaşatmak mümkün olacak. Şunu ifade edeyim; 1999 yada 2000 yılında bir nüfus sayımı yayınlandı. 1900 yıllarının başında yapılan bir sayım. Oradaki sayıma bakınca, Anadolu göbeğinde SivasTokat gibi illerde müslüman nüfus yüzde 65 civarında. Fakat Batı Trakya’ya geldiğiniz zaman müslüman nüfus yüzde 90.

1’nci Dünya Savaşı bitip İstiklal Savaşı başladığında Lozan’da toplantı yapıldı. İngiltere’de tahsil yaparken bir konu inceledim. Lozan katılan İngiliz Dışişleri Bakanı’nın ifadesini okudum. Misakı Milli belirlenecek. İngiliz Dışişleri Bakanı, “Nereye sahip çıkmamız lazım? Biz Lozan’a giderken Güneydoğu’da bir miktar kendimize birşey bırakabilir miyiz? Birde Selanik. Biri bizde kalsa başarı olacaktı ve ikiside bizde kaldı” yazmış.

Anadolu Osmanlı zamanında ihmal edilmiş. Sivas’ta Osmanlı’dan vilayet binası var. Lise, askeriye ve küçük bir cami var. Selçuklu’dan kalan bir sürü eser var.

Avrupa’ya gidince Osmanlı bir sürü yatırım yapmış. Akabinde maalesef gücümüz kalmamış. Batı Trakya’dan ve Güneydoğu’da Halep gibi vilayetlerden nasıl vazgeçtik? Üzülüyorum.

İnsanlarımız göçe zorlandı. Bulgaristan’dan Sivas’a 3 bin vatandaşımız geldi. Akabinde diğer vilayetlere dağıldı. Müslüman nüfusunun Selanik’te yüzde 92 olup, Anadolu’da yüzde 65 olmasını unutmamalıyız.

Bugün Selanik’te müslüman bulmak mümkün değil. Yunanlar tarihi eserleri yıkmış. Burada Lozan Mübadilleri 100 yıllık bir geçmişe sahip çıkıyorsunuz. İleride eminim ki biraz daha gelişecek. Gençler bunlar üzerine ihtisas yapacak. Gayretimiz tebrik ediyorum. Önemli bir görev ifa ediyorsunuz.

Genel Başkan Karamollaoğlu, Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Ali Korkut’un Lozan’ın bayram olarak kutlanması için destek talebine sessiz kaldı.

Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut, “Bizim atalarımız Lozan Antlaşması ile buraya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda bize destek verdi. Meclisin açılışında teklif vereceğini belirtti. Sizden de aynı şeyi rica ediyorum. Lozan Antlaşmasını bayram olarak kutlamak istiyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ