Demokrat Zafer

1,5 milyon kruvaziyer turist İstanbul’u ziyaret edecek

Kruvaziyer turizminin önemi gibi, sağladığı gelirler de gün geçtikçe artıyor. Gemi yolculuğuna çıkanlar, yedi günlük yolculukları boyunca uğradıkları limanlarda 750 dolar harcadıklarını belirtiyor. Yakın zamanda tamamlanan Galataport projesi, ülkemizin turizm gelirlerinin yükselmesine önemli bir katkıda bulunuyor.
Küresel turizm endüstrisindeki itici güçler arasında yer alan kıyı destinasyonlarındaki kruvaziyer turizmin önemi gün geçtikçe artıyor. Sektörün uluslarası temsilcisi Cruise Lines International Association’ın yayınladığı verilere göre, gemi yolculuğuna çıkan her 5 kişiden 3’ü ilk kez seyahat ettikleri bir destinasyona yolcu gemisiyle döndüğünü söylerken, yedi günlük yolculukları boyunca uğradıkları limanlarda kişi başına 750 dolar harcadıklarını belirtiyor. Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan rakamlar, Ocak – Haziran 2021’de bin 232 olan ülkemize gelen kruvaziyer yolcu sayısının, bu yılın aynı döneminde 186 bin 608’e ulaştığına işaret ediyor. Kısa bir süre önce tamamlanan Galataport projesinin bu yükselişte önemli bir rolü bulunuyor. Kruvaziyer gemilerinin ana duraklarından Galataport, gastronomiden tasarıma, müzikten alışverişe farklı alanlarda kruvaziyer yolcuların ilgisini çekerken, yapı sektöründen yerli şirketlerin ürün ve çözümleri de hem ziyaretçilerin seyahatlerini konforlu kılıyor, hem de ülke ekonomisine dolaylı olarak katkıda bulunuyor.

Yerli çözümler Galataport’ta imzaya dönüştü

Galataport’un 1,2 kilometrelik sahil şeridi boyunca kot farklarının giderilmesi yönünde çalışmalar yapan ABS Yapı’nın Genel Müdürü Okan Cüntay, konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “İstanbul’un Karaköy semtinde bulunan ve yapım aşamasında uygulanan birçok yöntemle dünyada bir ilke imza atılan Galataport, İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı olma niteliğini taşıyor. 1,7 milyar dolar yatırım yapılan liman, dünya çapındaki en önemli liman projeleri arasında yer alıyor. Biz de gerek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak, gerekse ülkemizi keşfetmek isteyen turistlerin destinasyonlarında konforlu vakit geçirmeleri için Galataport’taki çalışmalarımızı tamamladık. ABS Plus kör kalıp sistemi ile 1,2 km’lik sahil şeridinin yükseltilmesi projesinde görev alarak son teknolojiyle geliştirdiğimiz çözümlerimizi yerel faydaya çevirdik.”

Kıyı şeridinde kullanışlı alanlar yaratıldı

Galataport’un inşa döneminde kıyı şeridi boyunca yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Okan Cüntay, kıyı şeridi yükseltme projesine dair şu bilgileri paylaştı: “Galataport İstanbul’un 1,2 km’lik sahil şeridinde kot farklarının giderilmesi için H30 cm ve H60 santim yüksekliklerinde kör kalıp sistemi kullandık. İşlemin ardından ise kalıp sisteminin altından kolayca geçirilen tesisat kanalları sayesinde ilgili tüm tesisat bağlantılarını betonun üzerine çıkardık. ABS Plus kör kalıp sistemi ile doldurduktan sonra üzerine 10 santim beton dökerek betonarme bir zemin oluşturduk. Bu sayede alanda yoğun olarak kullanılan elektrik, su ve mekanik tesisatları, ABS Plus sisteminin oluşturduğu tesisat galerilerinden geçirilerek proje genelinde büyük fayda ve kolaylık elde ettik. Son teknolojiyle geliştirdiğimiz çözümlerimizi Galataport yapımında kullanarak hem ekipler hem de ziyaretçiler için kullanışlı bir alan ortaya çıkardık.”

Her yıl 1,5 milyon kruvaziyer yolcu İstanbul’u ziyaret edecek

Projenin ayaklarından birini oluşturan 2 bin 400 araç kapasiteli yeraltı otoparkının şehrin park sorununa pratik bir çözüm getirdiğinin altını çizen ABS Yapı Genel Müdürü Okan Cüntay, Galataport’un ülkemiz kruvaziyer turizmine yararlarını şu sözlerle aktardı: “Kruvaziyer limanları, kıyı turizmindeki payını artırmaya devam ediyor. Galataport aracılığıyla her yıl toplam 1,5 milyon kruvaziyer turistin İstanbul’u ziyaret etmesi öngörülüyor. Biz de İstanbul’un deniz yoluyla dünyaya açılan kapısı olan bu önemli projede görev almaktan ve yerli çözümlerimizi ülke ekonomisi açısından faydaya dönüştürmekten gurur duyuyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ