Demokrat Zafer

ARTER ÇOCUK FESTİVALİ, “ÖNÜM ARKAM SAĞIM SOLUM SANAT” BAŞLIĞIYLA 12-14 AĞUSTOS’TA GERÇEKLEŞECEK!

12–14 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek Arter Çocuk Festivali, 6–11 yaş aralığındaki çocukları sanatın dönüştürücü gücünü ve yaratıcı olanaklarını keşfetmeye davet ediyor. “Önüm Arkam Sağım Solum Sanat” başlıklı çocuk festivali, rehberli sergi turlarını, atölyeleri ve çeşitli etkinlikleri bir araya getiren programıyla çağdaş sanatın farklı disiplinlerine merak duyan tüm çocuklara sesleniyor.

Üç güne yayılan Arter Çocuk Festivali, katılımcıların gündelik malzemeler ve sanat yapıtları arasındaki ilişkiden yola çıkarak yeni mekânlar ve hikâyeler düşlemelerinin yanı sıra farklı mecralar ve üretim tekniklerini deneyimleyerek kendilerini ifade etmelerine de alan tanıyacak.

HER KÖŞEDE BİR BAŞKA ETKİNLİK

Festival kapsamında Arter‘in -1. katındaki Atölye alanında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ve kayıt gerektirmeyen Keşif Saati etkinlikleri, festival katılımcılarını birlikte üretmeye, keşfetmeye ve paylaşmaya davet ediyor. Arter’in güncel sergilerindeki eserlerden hareketle kurgulanan Keşif Atölyeleri’nde çocuklar her gün farklı üretim tekniklerini ve malzemeleri deneyimleyecek. Keşif Saati etkinlikleri 12 Ağustos Cuma günü 12:00, 14:00 ve 17:00’de; 13 Ağustos Cumartesi günü 12:00, 14:00 ve 16:00’da; 14 Ağustos Pazar günü ise 12:00, 14:00, 16:00 ve 17:00’de gerçekleşecek.

Arka Bahçe’de çocukların yaratıcı yöntemlerle iz bırakabilecekleri bir köşenin de yer aldığı Festival Sahnesi, Atölye mekânında çocukların festivalin gelecek edisyonlarına ilişkin beklentilerini paylaşabilecekleri mini anketlerin bulunduğu Geribildirim Köşesi, Arka Bahçe’de kurgulanan Ortak Üretim Alanı, katılımcıların festival kapsamındaki üretimlerini festival süresince ve sonrasında sergilenmek üzere Atölye mekânına bırakabilecekleri Eserini Bırak Köşesi ve Arter Kütüphanesi’ndeki ilham dolu Okuma Köşesi festival boyunca deneyimlenebilecek.

ATÖLYELER

Arter Çocuk Festivali boyunca farklı yaş gruplarından katılımcılara yönelik atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Festival kapsamındaki ilk atölye, Güneş Terkol’un 12 Ağustos Cuma günü saat 11:00’de Arka Bahçe’de gerçekleştireceği “Mutant Kukla Atölyesi” başlıklı atölyesi olacak. Volkan Aslan’ın OyunBu başlıklı grup sergisindeki Pazar: Kırılacak Eşya (2013) isimli yapıtından esinle kurgulanan bu atölye, 7–11 yaş aralığındaki çocukları mutant kuklalar tasarlamaya davet ediyor. Atölye kapsamında tuvalet kâğıdı ruloları, kuru dallar, kurdeleler ve boncuklar gibi çeşitli malzemeleri kullanarak kendi kuklalarını yaratan çocuklar, ardından farklı karakterlere büründürdükleri bu kuklaları birlikte oynatıp seslendirecekler.

İki farklı yaş grubunu ağırlayacak olan “Gez, Bak, Çiz” başlıklı atölye, 6–9 ve 7–11 yaş aralığındaki çocukları Arter’in güncel sergilerini keşfetmeye çağırıyor. Arter’in rehber ekibi eşliğinde gerçekleştirilecek sergi turuyla başlayan buluşmalarda, çocuklar sergilenen yapıtlar üzerine sohbet edecekler ve bu yapıtlardan yola çıkarak kendi çizimlerini üretecekler. “Gez, Bak, Çiz”, 6–9 yaş grubu için 12 Ağustos Cuma günü saat 13:00’te; 7–11 yaş grubu içinse 13 Ağustos Cumartesi günü saat 15:00’te gerçekleşecek.

12 Ağustos Cuma günü saat 16:00’da Atölye alanında Arter Öğrenme Programı ekibi tarafından 7–11 yaş aralığındaki çocuklara yönelik gerçekleştirilecek “Renkli Çokgenler: Kaleydoskop Atölyesi”, katılımcılarını OyunBu başlıklı grup sergisinde yer alan yapıtlar aracılığıyla yansıma, optik yanılsama ve simetri kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor. Yansıtıcı yüzeylerin gündelik nesnelerle bir arada kullanıldığı eserleri inceleyen çocuklar, ardından parlak malzemelerle rengârenk bir kaleydoskop tasarlayacaklar.

Festivalin ikinci günü, 13 Ağustos Cumartesi saat 11:00’de Arka Bahçe’de Arter Öğrenme Programı ekibinin yürütücülüğündeki “Tohumdan Heykele” atölyesiyle başlayacak. 6–9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bu atölye, katılımcılarını doğadan esinle kurgulanan hayali varlıkların tasarı ve dönüşüm süreçlerini keşfetmeye davet ediyor. Xuefeng Chen’in Locus Solus başlıklı grup sergisinde yer alan Ŏrigŏ (2020-2021) isimli mekâna özgü yerleştirmesini inceleyen çocuklar, ardından çeşitli tohumlardan ilham alarak hayali formlar çizip bu formları üçboyutlu heykellere dönüştürecekler.

13 Ağustos Cumartesi günü 13:00’te Arka Bahçe’de yapılacak “Perküsyon Atölyesi”nde çocuklar, “Bir sanat yapıtı konuşabilseydi bize neler anlatırdı? Hikâyesi ne olurdu? Nasıl bir ses çıkarırdı?” gibi soruların peşine düşecek. Amy Salsgiver ile Nihal Saruhanlı’nın yürütücülüğünde gerçekleşecek bu atölye, 7–11 yaş aralığındaki çocukları Arter’de sergilenen yapıtlardan yola çıkarak müzik yapmaya davet ediyor. Hayal ettikleri hikâyeler etrafında bedenleri ve enstrümanları aracılığıyla bir perküsyon orkestrası oluşturan katılımcılar, daha sonra Arter sergilerindeki yapıtlara ses verecekler.

Aynı gün saat 17:00’de Atölye’de 7–11 yaş aralığındaki çocuklar için “Bu Ne Tür Bir Ağaç Böyle?” başlıklı atölye gerçekleşecek. Arter Öğrenme Programı ekibi yürütücülüğünde düzenlenecek atölye, katılımcılarını Locus Solus başlıklı grup sergisinde yer alan yapıtlar aracılığıyla doğa kavramı etrafında yeni deneyimlere davet ediyor. Thomas Geiger’in kitap kapaklarını küçük ölçekli ağaç heykellerine dönüştüren yapıtlarını ve Eva Jospin’in tamamen mukavvadan yapılmış Panorama başlıklı gizli ormanını inceleyen çocuklar, ardından ağaç formunda heykeller üreterek gündelik malzemeler ve sanat yapıtları arasındaki ilişki üzerine düşünecekler.

Festivalin üçüncü gününde, müze eğitimcileri Aslı Ersoy ve Elif Üngör’ün kurduğu atölyepikolo, “Benim Müzem” başlıklı atölye çalışması için 14 Ağustos Pazar günü saat 11:00’de Arka Bahçe’de çocuklarla buluşacak. 7–11 yaş aralığındaki çocukları mimarlık disipliniyle tanıştırmayı amaçlayan bu atölye, “Bir bina nasıl tasarlanır?”, “Mekân ve malzeme arasında ne türden ilişkiler hayal edilebilir?” gibi sorular üzerine kısa bir sohbetle başlayacak. Ardından mimari tasarımın yapı taşlarından renk ve doku kavramları üzerine düşünen çocuklar, Arter binasını gündelik malzemeleri kullanarak yeniden tasarlayacaklar.

Arter Öğrenme Programı ekibinin yürütücülüğünü üstlendiği “Şıp Şıp Suda Hayaller” başlıklı atölye 14 Ağustos Pazar günü saat 13:00’te Atölye alanında gerçekleşecek. 6–9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik bu atölye, katılımcılarını Arter’in güncel sergilerinde yer alan, çeşitli malzemelerle üretilmiş “su birikintilerini” keşfetmeye çağırıyor. Sudaki yansımaların düşündürdükleri üzerine bir sohbet etrafında ilerleyecek atölyede, çocuklar önce mekânlar ve hikâyeler düşleyecek, ardından da parmaklarını ve nefeslerini kullanarak bir “su birikintisi kompozisyonu” üretecekler.

Arter Çocuk Festivali’nin son atölye çalışması ise 14 Ağustos Pazar günü 15:00’te Arter Kütüphanesi’nde düzenlenecek “Yaratıcı Okuma Atölyesi: Hey, çocuklar!” atölyesi olacak. Çağdaş Drama Derneği’nden Nehir Sevimli ve Pınar Saatci Aydın’ın yürütücülüğünde düzenlenecek atölye, 7–9 yaş aralığındaki çocukları mantıksızlığın hüküm sürdüğü, beklentilerin karşılanmadığı ve kendimizi akışa bırakacağımız bir dünyaya davet ediyor. Atölye kapsamında yaratıcı okumanın ve yaratıcı dramanın oyunsu süreçlerini keşfeden çocuklar, hayallerde başlayıp sanat yapıtlarıyla tamamlanan bir yolculuğa çıkacaklar. Arter’in güncel sergilerinden esinle seçilen bir kitabı atölye boyunca farklı düşünme ve yorumlama süreçlerinden geçirerek deneyimleyecek ve okudukları hikâyeye hayat verecekler.

Arter Çocuk Festivali kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla düzenlenecek atölyelerin biletleri Arter’den temin edilebilir; 0212 708 58 01 numaralı telefondan veya biletler@arter.org.tr adresi üzerinden rezervasyon yaptırılabilir. Biletli atölyelere katılan çocukların birer yetişkin eşlikçisi ise, etkinlik gününde Arter sergilerini ücretsiz ziyaret edebilir; 13:00 ve 15:00’te düzenlenen rehberli turlar için giriş katındaki gişeden ayrıca bilet satın alabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Bilgi için:              arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ