Demokrat Zafer

Kütahya’daki Maden Bursa’yı Katledecek!

Zenit Madencilik tarafından Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerine bağlı Örencik, Avcılar ve pek çok köyde altın-gümüş madenciliği yapılmak isteniyor. Madene itiraz eden köylülerin açtığı dava sonucunda 28 Şubat’ta köyde bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemenin ardından Kütahya 1. İdare Mahkemesi ara kararını açıkladı. İdare Mahkemesi’nin ara kararına göre şirketin projelendirdiği haritalarda maddi hatalar tespit edildi.

İDARE MAHKEMESİ ÇED DOSYASINDA MADDİ HATA TESPİT ETTİ

Kütahya’nın köylerinde altın-gümüş madenine karşı iki yılı aşan süredir köylüler mücadele veriyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şirkete “ÇED olumlu” raporu vermesine karşı Kütahya 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve “ÇED iptal” davası açıldı. Mahkeme heyeti, bölgede inceleme yapmak üzere bilirkişi heyeti atadı. 28 Şubat’ta yapılan incelemeden sonra mahkeme ara kararında, proje dosyasında maddi hata tespit etti. Açıklanan ara kararda, ÇED dosyasının içerisinde bulunan çizgi haritalar ile tablo içerisindeki koordinat verilerinin son haline ait tüm koordinatları PDF ve CD formatında mahkemeye sunulmasını istedi. Mahkeme ayrıca Kütahya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, Kütahya’nın karasal biyolojik çeşitliliğini ve iç su ekosistemleri ile biyolojik çeşitlilik envanterini gösteren tabloyu da talep etti.

‘ŞİRKET ART NİYETLİ DAVRANDI’

Köylülerle birlikte mücadele eden isimlerden biri olan çevreci Funda Öz Akcura, ara kararın kendileri adına olumlu olduğunu söyledi. Maden sahasının su havzası içerisinde kalması nedeniyle şirketin hatalı harita hazırladığını ekleyen Akcura, “ÇED dosyasında madenin su havzasıyla olan bağı fiziksel olarak koparıldı. Bölgenin gerçekliğini proje dosyasında göstermediler. Biz bu noktada art niyet ararız. ‘Nasıl olsa bu madeni açarız’ diye gerçekleri göstermeye ihtiyaç dahi duymadılar” diye konuştu.

KÖYLÜLER İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI!

Bu karardan sonra köyün sakinlerinden olan Mustafa Akçakaya; “Kütahya’nın Simav ve Emet ilçeleri arasında yükselen 2100 metre yüksekliğinde Eğrigöz Dağı birçok endemik bitki, yabani hayvan, binlerce yıllık sedir ve çam ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Bu güzel dağın kuzeydoğusunda Sarıalan Sarıçam Yaylaları, üst eteklerinde Tahtalıkapı Tepesi içinde muhteşem güzelliği ile doğal bir krater gölü barındırıyor. Dağın kuzey batı eteklerinde Zenit Madencilik tarafından Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerine bağlı Örencik, Avcılar ve pek çok köyde altın-gümüş madenciliği yapılmak isteniyor. Madene itiraz eden köylülerin açtığı dava sonucunda 28 Şubat’ta köyde bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemenin ardından Kütahya 1. İdare Mahkemesi ara kararını açıkladı. İdare Mahkemesi’nin ara kararına göre şirketin projelendirdiği haritalarda maddi hatalar tespit edildi. Fakat şirket karara itiraz etti ve ÇED sürecini yargı yoluyla kazanarak yoluna devam etmek istiyor. Eğrigöz Dağı  birinci öncelikli Doğal SİT Alanı olmasına rağmen Çevre Şehircilik Bakanlığı Şirketlerin ruhsat girişimlerine sürekli onay veriyor. Bu dağın 360 derece etrafındaki bütün ormanların ve doğal bütünlüğün bozulmaması için yardım ve desteklerinizi bekliyoruz. Bununla ilgili sosyal medyada imza kampanyası başlattık. Buraya yapılacak maden şirketi en çok Bursa’ya zarar verecek!” dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ