Demokrat Zafer

500 yıllık gelenek

Bursa’nın Büyükorhan İlçesi sınırlarında bulunan Durhasan Mahallesi, 500 yıldır aynı heyecanla geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Durhasan Köyü Dernek Başkanı Serdal Aydoğan, ” Bayramları heyecanla bekliyor ve köy hayrımızı gerçekleştirirken unutulanları hatırlıyoruz” dedi.

Bursa Durhasan Köy'ünde 500 yıllık gelenek devam ediyor (ÖZEL HABER)

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

Büyükorhan ilçesine bağlı Durhasan Köyü her sene kurban bayramında 500 yıllık geleneğini sürdürüyor.

Köy nüfusuna bağlı iş insanları ve köy halkının katkılarıyla, köy meydanında düzenlenen ‘Köy Hayrı’ bu defa bayramın 3. günü düzenlendi. Bursa merkeze yoğun göç veren köy, bayramlarda adeta göçü geri taşıyor. Düğünler, cenazeler, cemiyetler ve bayramlar, nüfusun neredeyse tamamı, köyde buluşuyor.

Bayramın 3. günü gerçekleşen köy hayrının tarihi, köyün kuruluşuna kadar dayanıyor. 500 yıllık mazisi olan gelenek, köy nüfusuna kayıtlı iş insanlarının ve köy halkının katkılarıyla gerçekleşiyor.

Kurban bayramında yapılması nedeniyle etler pişiriliyor, gelen herkese ikram ediliyor. Mehter takımı ile başlayan duygu seli, dualar, oyunlar, gösteriler ile devam ediyor. Her bayramda yoğun katılım gözlenen köy hayrı, bu bayramda da doldu taştı. Köy halkının sahiplendiği ve kadın, çocuk, yaşlı, genç her kesimin emek verdiği köy hayrı için Durhasan Köyü Dernek Başkanı Serdal Aydoğan Bursada Bugün’e açıklamalarda bulundu.

DUR-DER Başkanı Serdal Aydoğan, ” 500 yıllık gelenek bizimkisi. Kurban Bayramında köyümüzde iğne atsanız yere düşmez. Muhtarlığımız ile birlikte organize ettiğimiz Köy Hayrımız bu sene de bereketli geçti.

Mehter takımı ile başlayan duygu seli, dalgalanan ay yıldızlı bayrağımızın aklımıza getirdiği ‘Ey Şanlı Hilal’ nidaları, akabinde edilen dualar ve okunan Kur’an tilaveti ile Türklüğün İslam ile şereflenmesi, duygularımızı kat kat arttırdı. Pişirilen etler ve ikramlarımız ile de hayrımızı taçlandırdık.

İş insanlarımızın sponsorluğu ve köy halkımızın maddi, manevi desteği ile hayata geçirdiğimiz bu geleneğimizi, 500 yıl olduğu gibi bundan sonra da gelecek neslimize aktarıp, devam ettireceğimizden eminiz. Bir daha ki seneye yapacağımız köy hayrımıza tüm Bursa’yı davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ