Demokrat Zafer

“Türkiye’nin AB adaylığı sadece kâğıt üzerinde”

Demokrat Parti Sözcüsü Dr. Neslihan Çevik, yaptığı haftalık yazılı basın açıklamasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. NATO Zirvesi, F 16’lar meselesi, Avrupa Birliğine üyelik meselesi, asbest taşıyan gemi, tarım, hayvancılık ve..

“Türkiye’nin AB adaylığı sadece kâğıt üzerinde”

Demokrat Parti Sözcüsü Dr. Neslihan Çevik, yaptığı haftalık yazılı basın açıklamasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. NATO Zirvesi, F 16’lar meselesi, Avrupa Birliğine üyelik meselesi, asbest taşıyan gemi, tarım, hayvancılık ve hayat pahalılığı gibi başlıklar üzerinden gündem değerlendirmesinde bulunan Çevik, şu görüşleri ifade etti:

“Batı’da neler oluyor?”

“Son birkaç aydan bu yana hükümet, Batı’nın yarattığı geçici bir baharda çiçek açtığını zannediyor. Ukrayna-Rusya arabuluculuğu olasılıkları konuşulurken, Nobel ödülleri söylemleri havada uçuştu; NATO zirvesi ve Madrid görüşmelerinde de ABD Başkanı F-16’lar üzerinden hükümetin sırtını sıvazladı. Biz bu baharın sahte ve geçici bir bahar olduğunu her platformda dile getirmiş, bununla ilgili uyarılarda bulunmuştuk. Şimdi maalesef tam da söylediğimiz noktaya gelinmiş olduğunu görüyoruz. Şöyle bir hatırlayalım:

“Dış güçlerle ele ele verip ülkemizi çıkmazın içine soktular”

1,4 milyar dolar vererek fonladığımız F-35 programından, Rusya ile olan S-400 anlaşmamızdan dolayı çıkarılmıştık.
“Neyse ki hava savunma füzelerimiz var artık” desek, Batı baskısı dolayısıyla S-400’ler de kullanıma açılamıyor. Amerikan yaptırımları nedeniyle ise Batı’dan savunma için yeni füze alınamıyor. Çok övündüğümüz İHA ve SİHA’larımız da savunma füzelerinin ve savaş uçaklarının yerini tutamıyor ne yazık ki. İktidar o hep suçladığı dış güçlerle adeta el ele verip Türkiye’mizi tam bir çıkmazın içerisine sokmuş vaziyette. Hükümet heba olan 1,4 milyar doların bir kısmını kurtarmak adına eski model olan F-16’lar ve modernizasyon kitlerine sarılmak zorunda kaldı.
Uzun süredir Amerika ile F-16’lar görüşülüyor. NATO zirvesinde, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine destek vermesi karşılığında, ABD Başkanı Biden “Türkiye’ye F16 uçakları satmalıyız ve mevcut olanları modernize etmeliyiz” diye açıklamada bulundu. Ancak daha birkaç gün önce, F-16 satış ve transferi ABD kongresi tarafından bloke edildi. Arka planda, başta Yunan lobisi olmak üzere diğer lobilerin de harekete geçip Başkan’a yazdıkları mektuplar da var. Sonuçta Meclis, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satma planını zorlaştıracak yasa değişikliği önergesini kabul etti.

Önergeye göre ABD Başkanı, kendi Meclisine şu konularda garanti vermezse
satış gerçekleşmeyecek:
– “Amerikan ulusal çıkarlarına uygunluğu”
– “Türk hükümetinin F-16’ları bölgesel uçuşları da dahil olmak Yunanistan
üzerindeki uçuşlarda kullanmaması”
– “NATO’nun birlikte çalışabilirliğini bozacak, NATO’yu düşman aktörlere maruz
bırakacak veya NATO üyesi ülkelerin genel güvenliğini bozacak adımlar
atmadığının garanti edilmesi.

Bu önerge şimdi Biden’ın imzasını bekliyor.

Olayların bu akışı tanıdık gelmiyor mu? İçerde şov yapan hükümet, dışarda hata üzerine hata yapıyor. İçeride yaptıkları propagandalarda “ben yaptım oldu”, “ben kestim oldu”, “ben indirdim oldu” demeye alışkınlar ama bu tutum, dış ilişkilerde hiçbir işe yaramaz! Reza Zarrap, Rahip Bronson, Kaşıkçı Davası, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail… Tabi, Türkiye yerine ABD’de yargılanacak ve ABD’nin eline yeni kozlar vermesi yüksek ihtimal olan Sezen Baran Korkmaz’ı da unutmayalım. Peki, sonuçta ne oldu? İktidar elimize geçen fırsatlara rağmen, pazarlık masasından kalktığında elimizde sadece şunlar kaldı:

-Biden’la sonuca varmayan bir telefon konuşması,
-NATO’nun “resmi değil” dediği bir üçlü mutabakat,

-Finlandiya ve İsveç’in “biz kendi hukukumuza göre hareket ederiz” açıklamaları.
Hepimize bir bardak soğuk su! Sıfıra sıfır, elde var sıfır!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ