Demokrat Zafer

Kanatlı hayvanlar günlük yemlerinin yaklaşık iki katı kadar su tüketir

Yaşamın kaynağı olan suyu yetersiz tüketen kanatlı hayvanların verimliliği de düşüyor. Hayvanların sağlığının ve verimliliklerinin korunabilmesi için kimyasal ve mikrobiyolojik olarak düzenli aralıklarla analiz edilen, gerekli durumlarda düzeltici eylemlerin hayata geçirildiği, tüketimlerine en uygun suyun sağlanması gerekiyor. Su hijyeninin sağlanmasında suyu taşıyan sistemlerin düzenli olarak basınçlı suyla yıkanması ve uygun kimyasallarla yapılacak detaylı sistem temizliği de çok önemli. Rasyon bileşimi, yem formu, çevresel koşullar gibi pek çok etmenden etkilenebilen su tüketim oranının kanatlı hayvanlarda günlük yemlerinin 1,6 ila 2 katı arasında olması gerektiğini belirten Trouw Nutrition Türkiye Kanatlı Teknik Ürün Müdürü Dr. Veteriner Hekim Gülsüm Koyuncu,su yönetiminin biyogüvenlik, personel eğitimi, yönetimsel uygulamalar ve yem yönetimi gibi noktalarla beraber hayvan sağlığı ve performansı için kritik önem taşıdığının altını çizdi.

Tüm canlılarda olduğu gibi kanatlı hayvanlar için de su tüketimi sağlıklı gelişim ve verimlilik açısından önemli bir rol oynuyor. Kanatlı hayvanlar günlük yem tüketimlerinin ortalama 1,6-2 katı arasında su tüketiyor. Kanatlı hayvanlar için esansiyel bir gıda olan suyun yönetimi; biyogüvenlik, personel eğitimi, yönetimsel uygulamalar ve yem yönetimi gibi noktalarla beraber hayvan sağlığı ve performansı için kritik önem taşıyor. Bu noktada kanatlı hayvanlar için su tüketiminin önemine dikkat çeken Trouw Nutrition Türkiye Kanatlı Teknik Ürün Müdürü Dr. Veteriner Hekim Gülsüm Koyuncu, kaliteli ve hijyenik su için yapılması gerekenleri anlattı.

Trouw Nutrition, kanatlı hayvanların verimliliğinde hijyenik ve kaliteli su tüketiminin önemine dikkat çekiyor

Su, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak düzenli aralıklarla analiz edilmeli

Kanatlı hayvanların sağlık ve verimliliklerinin korunabilmesi için kimyasal ve mikrobiyolojik olarak düzenli aralıklarla analiz edilen, gerekli durumlarda düzeltici eylemlerin hayata geçirildiği, insan tüketimine uygun su kalitesinin sağlanması gerektiğini belirten Gülsüm Koyuncu, “Sağlıklı suyun renksiz, kokusuz, berrak, zararlı mikroorganizma ve diğer kirleticilerden arındırılmış, kimyasal yapısı ile hayvanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmayacak kriterlerde olması gerekiyor. Kanatlı hayvanların sindirim sağlığının desteklenmesi ve korunmasında kaliteli içme suyu temininin yanı sıra suyun pH’ı da çok önemli bir konumda. Suyun asitleştirilmesi sırasında önemli bir kriter olarak karşımıza çıkan su alkalinitesi bu nedenle değerlendirilmesi ve ölçümlenmesi gereken bir parametredir. Suyun pH’ının sindirim sistemi sağlığını olumlu etkileyecek düzeyde düşürülmesi organik asitler ile sağlanır. Sindirim sisteminin özellikle üst kısımlarında pH’ın kontrolü hem yemin etkin sindirimi hem de mikroorganizmalarla mücadelede kritik öneme sahip.”

Sağlıklı yem su tüketimini artırıyor

Hayvanların sağlığı ve verimliliği için sağlıklı suya ulaşım ilk gereklilik olarak öne çıkıyor. Kanatlı hayvanlarda yem ve su tüketimi arasında sıkı bağlantı bulunduğunu ifade eden Koyuncu, sözlerine şöyle devam etti: “Yumurtacı tavuklar 70 haftalık yaşam döngüleri boyunca ortalama 80-110 litre su tüketirken, broyler tavuklar 42 günlük yaşam döngüleri boyunca 7,5-10 litre arası su tüketiyor. Kanatlı hayvanlarda su tüketimi ile ilgili kritik bir diğer konu ise sıcaklık. Hayvanlar sıcak havalarda yaşadıkları ısı stresini düşürebilmek için daha çok su tüketme eğilimi gösteriyor. Kanatlı hayvanların tüketimi için ideal su sıcaklığı ise 15-25 derece arasında olmalı. Bu sıcaklık üzerindeki değerlerde su tüketimi düşmeye başlıyor.”

Suyun kalitesi sindirim sistemini etkiliyor

Kötü kaliteli suyun direk sindirim sistemini etkilediğini ve sonrasında sistemik bir hal alarak hastalıklara neden olabildiğini belirten Gülsüm Koyuncu, “Sindirim sistemi sağlığının bozulmasıyla birlikte yemden yararlanmada ve performansta düşüş görülebiliyor. Disbakteriyozis olarak isimlendirilen mikrobiyotanın dengesinin bozulması sonucunda ise diyare, ıslak altlık, ayak problemleri, son ürün kalitesinin bozulması gibi birçok olumsuz sonuçla karşı karşıya kalınabiliyor. Ayrıca sindirim sistemi sağlığının etkilenmesi bağışıklık sistemini de etkileyecektir.” şeklinde konuştu.

Bazı mineraller fazla tüketildiğinde toksik etki yaratabiliyor

Yetersiz ve kötü kalite su tüketimi, kanatlı hayvanlarda su yoluyla uygulanan aşı, ilaç ve diğer takviyelerin etkinliğini de azaltabiliyor. İçme suyunun mineral oranının da çok önemli olduğunu vurgulayan Koyuncu, “Örneğin; demir ve manganez gibi mineraller çökelti oluşturarak nipel ve su hatlarında sorunlar oluşturabiliyor. Ayrıca demir, bazı bakteriler tarafından besin olarak kullanılabilir, bu durumda sayıları yanı sıra biyofilm oluşumu artabilir. Aşırı seviyede sodyum, sindirim sistemi performansı üzerinde laksatif etki gösterir, ıslak altlığa neden olabilir, performansı etkileyebilir. Yine magnezyum ve kalsiyum su sistemlerinde scale (beyaz çöküntü) oluşturabilir. Bununla birlikte kanatlı hayvanların tüketimi için kullanılan suların, besin değeri olmayan maddelerle veya mikroorganizmalarla bulaşık olması yine toksik etkinin yanı sıra hayvanlarda sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ