Demokrat Zafer

Evrim Kuran Üçlemesi Raflarda

Araştırmacı-yazar Evrim Kuran’ın uzun yıllardır kuşaklar üzerinde yaptığı araştırmaları bir araya getiren üç kitabı set olarak raflardaki yerini aldı.

Türkiye’nin önde gelen kuşak araştırmacısı Evrim Kuran, ilk kitabı Telgraftan Tablete’de uzun yıllardır sürdürdüğü çalışmalarında edindiği bilgi birikimi ve deneyimle Türkiye’nin beş kuşağına bakıp, okuyucuyu bir zaman tünelinden geçirerek yaşanan değişimlere ayna tutmuştu.

Kuran, ikinci kitabı Z: Bir Kuşağı Anlamak’ta şimdiye kadarki tüm kuşaklar içinde “en anlaşılmaz”, “en farklı”, hatta “acayip” bulunan Z kuşağını mercek altına alarak onları anlamanın yolunu açtı. Birbirinden çok farklı şartlarda ama aynı küresel köyde yaşayan Z kuşağı bireylerin gerçekleri, mücadele alanları, zenginlikleri ve giderek sevgisizleşen dünya için yaratabilecekleri farklılıklarını anlattı.

Son kitabı Onlar Göçtü Buradan’da ise Türkiye’nin yeni göç neslini anlattı. Evrim Kuran, Türkiye’nin her köşesinden 118 ülke, 728 kente dağılmış 3.253 göçmenle görüşerek yaptığı araştırmanın sonuçlarını anlattığı ve yorumladığı kitabında, son yıllarda tarihin en büyük beyin göçünün nedenleri ve sonuçlarını gözler önüne serdi.

Mundi Yayınları’ndan çıkan kuşak araştırmalarını içeren üçleme set için Evrim Kuran,

“İlk kitabım Telgraftan Tablete, 2018 yılında yapılan ilk baskının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen kuşak teorisini Türkiye’ye has bir halde ve çok yalın bir dilde anlatması sebebiyle hala okur tarafından sahiplenildiğini görmekten mutlu oluyordum. Kitabın kuşaklarla ilgili baz bilgi oluşturmasının dışında bir diğer misyonu da datayı anlatı ile sunarak okuyucuya araştırma okumayı sevdirmesiydi. Sanırım bunu başardık. Bu sebeple içindeki araştırma bulgularını güncellemek ve hem de 4 yılda ülkede de dünyada da ne kadar çok şeyin değiştiğini hatırlamak, toplumsal belleğe kazımak istedik. İlk kitabım Telgraftan Tablete’nin genişletilmiş yeni baskısı, diğer iki kardeşi ile buluştu ve ardından yazdığım Z: Bir Kuşağı Anlamak ve Onlar Göçtü Buradan: Türkiye’nin Yeni Göç Nesli kitaplarıyla bir üçleme olarak Mundi tarafından tekrar okura sunuldu.”

Evrim Kuran’ın yıllarca süren araştırmalarından sentezlediği gözlemleri bir araya getiren ve birbirini tamamlayan bu üç kitap, Türkiye’yi ve Türkiye’de büyümüş insanları anlamak için birer yol haritası niteliği taşıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ