Demokrat Zafer

Gümüşlük’te Festival, İspanyol piyanistlerle başlıyor

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen ve Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda gerçekleşecek 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, İspanyol piyanistler Juan Lago & Belen Navarro’nun vereceği açılış konseri ile 18 Temmuz Pazartesi akşamı, 25 asırlık tarihi taş ocağında başlayacak.

Bodrum’un son yıllardaki gözde adresi Gümüşlük’te festival dopdolu bir programla başlıyor. 18 Temmuz – 14 Eylül tarihleri arasında kapılarını müzikseverler için açacak olan 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl da izleyenlerini, “Taşta” başlığı altında, 25 asırlık Antik Taş Ocağında gerçekleşecek konserlerle ağırlayacak. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde bu yıl, 25 konser, performans ve gösteri yer alacak. Festival, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine Bitez’deki Zefirya Kültür Merkezi’ndeki iki konserle sanatseverleri buluşturacak. Festivalin, Gümüşlük sahilindeki merkezinde ise “Suda” başlıklı konserlerde birbirinden değerli caz sanatçıları, DJ performansları ve bir de sirk gösterisi yer alacak. “Kumda” serisi ise bu yıl farklı projelere ve festivalin genç yeteneklerinin vereceği konserle renklenecek. Festivalde, Eylül ayında, “Yeşil Yaşam Gümüşlük” etkinlikleri ise öne çıkacak.

İlk konser İspanyol piyanistlerden; Juan Lago & Belen Navarro

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde açılış konseri, İspanyol piyano ikilisinin vereceği konserle gerçekleşecek. Gün batımında izleyici karşısına çıkacak olan İspanya’nın öne çıkan piyanistlerinden ve kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülen Juan Lago ve oybirliğiyle İspanya’nın en yüksek dereceli onur ödülüne layık görülen, dünyaca ünlü müzisyenlerle sahne almış Belen Navarro ikilisi’nin seslendireceği repertuar, izleyiciyi İber Yarımadası’na götürecek. İkilinin seslendireceği eserler arasında Claude Debussy’den, “Iberia”; M. Ravel’den, “Rapsodie Espagnole” ve N. Rymsky Korsakov’dan “Capriccio Espagnol” yer alıyor. 18 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’de başlayacak konser, Bodrum’un en ilginç mekânları arasında yer alan ve muhteşem akustiğiyle festivalin konserlerine ev sahipliği yapan Antik Taş Ocağı’nda müzikseverlerle buluşacak.

Festival, sadece müzik değil birçok disiplinle sanatseverlerin ilgi odağı olacak
Zengin programda; Piyanist Gülsin Onay ve müzik yazarı, yayıncı Serhan Bali ile “Açıklamalı Konser”; İngiliz piyanistler, Murray McLachlan ve Kathryn Page; Türk piyano virtüözü ve teorisyen Türev Berki’den, “Son Sözün Şifreleri: Saygun, Opus 76” başlıklı söyleşi; Makedonyalı piyanist Danica Stojanova; Tuna Bilgin – Festival Akademisi Gençler Konseri; Macar kemancı Antal Zalai ve Piyanist Yener Gökbudak; “Beethoven’ı Anlatmak” başlıklı teatral konser; Fransız viyolonselci Ophelie Gaillard ve piyanist Atakan Sarı; Caz piyanisti İsrailli Uriel Herman; Fransız caz üçlüsü Nout; Mehmet Ali Şimaylı’dan ‘Portrait and a Dream’ başlıklı konser; Güney Afrikalı Lakuti, Zozo, Q-BRA ve Şevval Kılıç’tan DJ Performansları; Love Jazz Quartet; “Çocuklar için Masalların Masalı” ve “Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal” konserleri, sanatseverleri Gümüşlük’te bir araya getirecek.

Tiyatro, sirk ve fazlası…

Festival programında bu yıl bir de “Şatonun Altında” isimli tiyatro gösterisi yer alacak. Antik Taş Ocağı’nda izleyici ile buluşacak olan eser, dört sene boyunca İstanbul’da kapalı gişe oynamıştı. Festivalin bir diğer ilgi çeken gösterisini ise Hollanda Kraliyet Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle Hollanda’dan gelecek olan sirk oluşturuyor. “Bir Çekirgenin Rüyası” isimli sirk performansı, 28 Ağustos’ta Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde meraklıları ile buluşacak

Yeşil Yaşam Gümüşlük etkinleri farkındalık yaratacak

Festivalin üstlendiği misyonlardan biri haline gelen ve özellikle de çocuklarımızda farkındalık yaratmayı hedefleyen Yeşil Yaşam Gümüşlük etkinlikleri, bu yıl da yoğun bir programla sürecek. Atölye, söyleşi ve panellerin yer alacağı Yeşil Yaşam Gümüşlük etkinliklerinde Caner ve Tamer kardeşler (Çocuk Oyunları Atölyesi); “Tabanları Yağlamak” çocuk oyunu; Güneşin Aydemir (Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi); Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali işbirliği ile 4 günlük bir seçki ile 4 film gösterimi; Mayıs – Haziran aylarında başlanılan PEK-DER ile ortak çocuk etkinliklerinin yanı sıra geçtiğimiz yılda da iki etkinlik düzenleyen Babun Çocuk Kitapçısı, çevre bilinci temalı kitaplardan bir çocuk kitaplığı kuracak. Babun Play ise bu kitaplıktaki çocuk kitaplarıyla ilgili bir dizi okuma ve atölye düzenleyecek. Bir diğer öne çıkan etkinlik ise Handan Hacıbektaşoğlu tarafından düzenlenecek; “Dönüştür, Tasarla, Çal” isimli çocuk atölyesi yine çevre bilinci, geri dönüşüm, bilinçli tüketim gibi temalar çerçevesinde hayat bulacak.

Gümüşlük Festival Akademisinden 5 masterclass 5 konser

Gümüşlük Festval Akademisi (GFA) bu yıl da kapılarını genç ve yetenekli müzisyenlerimiz için açıyor. Bugüne kadar yerli ve yabancı uyruklu 1200 civarında öğrenci yetiştiren GFA, ihtiyaç sahibi öğrencilerine de burslu okuma imkânı sağlıyor ya da destekçilerle buluşturuyor. GFA’da bu yıl daha genç piyanistler için 7 – 10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen masterclassla genç yetenekler sertifikalarına kavuştu.

Diğer yandan 3 dalda gerçekleşecek 5 ustalıksınıfında belirli seviyedeki öğrenciler için düzenlenen masterclassın ilki ise 11 – 22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İspanyol piyanistler Juan Lago ve Belen Navarro’nun yanı sıra Piyanist Gülsin Onay, masterclassa eğitimci olarak katılıyor. Piyano Masterclassının ikincisi ise 26 Temmuz – 6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu sınıfın eğitmenliğini ise İngiliz piyanistler Murray McLachlan, Kathryn Page ve Piyanist Gülsin Onay üstlenecek. GFA’ya katılan genç yetenekler Kumda Piyano kapsamında iki konser verecek. İlk sınıfın konseri, 22 Temmuz akşamı; ikinci sınıfın konseri ise 6 Ağustos akşamı Gümüşlük sahilinde düzenlenecek. GFA’da 8 – 13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Keman Masterclassını Macar müzisyen Antal Zalai;  16 – 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Çello Masterclassını ise Fransız sanatçı Ophelie Gaillard verecek. Keman masterclassına katılan öğrenciler, 13 Ağustos akşamı; Çello Masterclassına katılan öğrenciler ise yine Gümüşlük sahilinde 20 Ağustos akşamı izleyici karşısına çıkacaklar.

Kapanış konseri kaçmaz

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 14 Eylül akşamı Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek muhteşem bir konserle son bulacak. Şef Işın Metin yönetimindeki Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrasıyla, Gümüşlük Festival Akademisinde iz bırakmış Genç Yeteneklerin birlikte verecekleri konsere, Devlet Sanatçısı, Piyanist Gülsin Onay da solist olarak katılacak.
  2. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Kurumsal Sponsorlar: Bodrum Belediyesi; Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu

Etkinlik Sponsorları: Roas Hotel Bitez, Institut Français Türkiye İzmir, Aktur, BAU konservatuvar, Liba Laboratuarları, Jazz Migration

Festivalin bu yıl iş birliği içerisinde olduğu kurumlar: Zuhal Müzik, Muğla Büyükşehir Belediyesi

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:

18.07 Pazartesi – Juan Lago & Belen Navarro (İspanya ) –  Piyano – Açılış konseri, TAŞTA -Antik Taş Ocağı

22.07 Cuma – GFA Kumda Piyano, KUMDA – Festival Merkezi

24.07 Pazar –  Dönüştür, Tasarla, Çal – Handan Hacıbektaşoğlu, KUMDA – Festival Merkezi

27.07 Çarşamba – Gülsin Onay  –  Serhan Bali ile Açıklamalı Konser – Zefirya Kültür Merkezi

02.08 Salı – Murray McLachlan & Kathryn Page (İngiltere)- Piyano, TAŞTA – Antik Taş Ocağı

03.08 Çarşamba – Son Sözün Şifreleri: Saygun, Opus 76 – Türev Berki –              Söyleşi, KUMDA – Festival Merkezi

04.08 Perşembe – Danica Stojanova (Makedonya) – Piyano,                 Zefirya Kültür Merkezi

06.08 Cumartesi – GFA Kumda Piyano, KUMDA – Festival Merkezi

09.08 Salı – Tuna Bilgin – Festival Akademi Gençler Konseri

12.08 Cuma – Antal Zalai  – Keman (Macaristan) & Yener Gökbudak  – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı

13.08 Cumartesi – GFA Kumda Keman, KUMDA – Festival Merkezi

15.08 Pazartesi – “Beethoven’ı anlatmak” (Teatral konser), TAŞTA- Antik Taş Ocağı

19.08 Cuma – Ophelie Gaillard (Fransa) – Viyolonsel & Atakan Sarı  – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı

20.08 Cumartesi – GFA Kumda Çello, KUMDA – Festival Merkezi

22.08 Pazartesi – Tabanları Yağlamak – Zeus ve Bilge Zeytin Ağacının Hikâyesi, Çocuk Oyunu, SUDA – Festival Merkezi

27.08 Cumartesi – Şatonun Altında (Tiyatro Oyunu ), TAŞTA – Antik Taş Ocağı
28.08 Pazar – Bir Çekirgenin Rüyası – Sirk performansı (Hollanda), SUDA – Festival Merkezi

29.08 Pazartesi – Uriel Herman (İsrail)  – Caz piyano, SUDA – Festival Merkezi

30.08 Salı – Nout (Fransa) – Jazz Trio, SUDA – Festival Merkezi

31.08 Çarşamba – Mehmet Ali Şimayli “Portrait and a Dream”, SUDA – Festival Merkezi

02.09 Cuma – Zozo – Lakuti (Güney Afrika)  – DJ Performansı, SUDA – Festival Merkezi

03.09 Cumartesi – Q-BRA – Şevval Kılıç – DJ Performansı, SUDA – Festival Merkezi

06.09 Salı – Love Jazz Quartet, SUDA – Festival Merkezi

08.09 Perşembe – Çocuklar için Masalların Masalı, SUDA – Festival Merkezi

09.09 Cuma – Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal, SUDA – Festival Merkezi

14.09 Çarşamba – Kapanış konseri – Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası & Gümüşlük Festival Akademisi Genç Yetenekler & Gülsin Onay, Şef Işın Metin, TAŞTA – Antik Taş Ocağı

Yeşil Yaşam Gümüşlük Program: 1-10 Eylül 2022

Çocuk Oyunları Atölyesi –  Caner ve Tamer Karataş, KUMDA – Festival Merkezi

Babun Play  – KUMDA – Festival Merkezi

Bozcaada Ekolojik Belgesel Filmleri – KUMDA – Festival Merkezi

Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi  – Güneşin Aydemir, KUMDA – Festival Merkezi

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir. Biletler Temmuz ayının ilk haftası satışa sunulacak.
info@gumuslukfestival.org

www.gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

Sanatçı Biyografileri:

Juan Lago
İspanya’da doğan Piyanist Juan Lago, kariyerinin başlangıcından bu yana ülkesinin önde gelen piyano yarışmalarında sayısız ödül kazandı. Son olarak İtalya, Varallo’daki XXIII Concorso Internazionale “Valsesia-Musica”da ödül aldı; XX “Cidade de Ferrol” Piyano Yarışması; IX Premio Internazionale Pianistico “A. Italy, Grosseto’da Scriabin”; ve Las Rozas de Madrid VI “Compositores de España” Uluslararası Yarışması kazandığı bazı yarışmalar arasında… Bu başarıların bir sonucu olarak, Juan Lago ilk Avrupa turunu ve Beethoven, Scriabin ve Bartók’un eserlerinin yer aldığı İspanyol Ulusal Radyosu “Radio Clásica” için ilk albüm kaydını gerçekleştirdi.

Juan Lago, İspanya, Portekiz, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, Almanya, İsviçre, İngiltere, Rusya, Letonya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore ve İspanya’nın tüm büyük şehirlerinde resitalist, oda müziği sanatçısı ve müzisyen olarak sahne aldı. Ovidiu Balan, Emin Güven Yaslıçam, José Ramón Encinar, Ernest Martínez Izquierdo, Joachim Jousse, José Luis Martínez ve Francisco de Gálvez gibi şeflerin yanı sıra Orkestra Sinfonica Siciliana (İtalya) gibi orkestralarla birlikte konçerto solist olarak “Mihail Jora” Bacau Filarmoni Orkestrası (Rumanya), Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (Türkiye), İstanbul Oda Orkestrası (Türkiye) ve İspanyol Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta de Córdoba, Orquesta de Valencia ve Orquesta Sinfónica de Malaga gibi orkestralarla sahne aldı.

Lago, Washington Uluslararası Piyano Festivali’nde (Washington, D.C., ABD) usta sanatçı olarak yer aldı; Zubin Mehta’nın yönettiği Palau de les Arts’ta (Valencia, İspanya) Festival del Mediterráneo; Yetenek Müziği Yaz Kursları (Brescia, İtalya); Hochschule für Musik und Tanz Köln (Almanya); Müzikal Krasnogorsk (Moskova, Rusya); Schubertiaden Schnackenburg (Almanya); Festival de Vila-seca (İspanya); Alion Baltic Uluslararası Müzik Festivali veya Semaine Internationale Piano et musique de chambre (Blonay, İsviçre) sanatçının diğer bazı performansları olarak dikkat çeker.

Hevesli bir oda müzisyeni olarak Juan Lago, kemancılar Vasco Vassilev, Alissa Margulis ve Santiago Juan, Viyolacı Santiago Cantó, Çellist Alexander Buzlov ve Iván Balaguer ve Piyanist Belén Navarro ile işbirliği yaptı. Lago, Universidade de Aveiro (Portekiz), Hochschule für Musik und Tanz Köln (Almanya), Hochschule für Musik Aachen (Almanya), Xiamen Gulangyu Konservatuarı (Çin), Letonya Müzik Akademisi, Riga (Letonya) ve Valencia’daki Conservatorio José Iturbi’de dersler vermiştir.

Juan Lago, 2007’den beri Campillos Uluslararası Piyano Yarışması’nın Kurucusu ve Sanat Yönetmeni, Valencia Uluslararası Performans Akademisi ve Festivali’nin (VIPA) Piyano Bölümü Direktörü ve Malaga Uluslararası Piyano Festivali’nin (FIPMA) Sanat Direktörüdür. Ayrıca “Eutherpe Foundation” tarafından Valencia’da düzenlenen “Amadeus” piyano konserleri dizisinin ve Bancaja Foundation piyano dizisinin Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır. Sanatçı, sık sık Cantù (İtalya), S. Rachmaninoff (Moskova, Rusya), F. Chopin (Hartford, CT. ABD), Parnassós (Monterrey, Meksika) ve benzeri yarışmalarda jüri üyesi olarak görev yapmaya davet etmektedir.

Juan Lago, 1999’dan beri Valensiya’daki “José Iturbi” Konservatuarı’nda piyano profesörü olarak görev yapıyor ve 2010’da piyano bölüm başkanı oldu. Ayrıca 2017’den beri İtalya’nın Brescia kentindeki Talent Music Master Courses’ta piyano performansı öğretiyor. Şu anda Juan Lago, Katar Vakfı’na bağlı Katar Müzik Akademisi’nde piyano öğretiyor ve öğrencileri de, uluslararası ve İspanyol yarışmalarında birçok kez ödüle layık görüldü.

Lago, Valencian International University’den Performans ve Müzik Araştırmaları alanında yüksek lisans derecesine sahiptir; Profesör Jan Wijn’in vesayeti altında çalıştığı Amsterdam Konservatuarı’ndan bir Sanatçı Diploması; Profesör Ana Guijarro ile çalıştığı Madrid Kraliyet Müzik Konservatuarı’ndan lisans derecesi ve Profesör Juan J. Peralta ile çalıştığı Conservatorio Superior de Málaga’dan (Profesyonel Derece) derecesi. Sanatçı ayrıca piyanistler Gyorgy Sebok, Eugen Indjic, Stanislav Pochekin, Imre Rohmann, Claudio Martínez Mehner ve Leonel Morales’ten de etkilenmiştir.

Belen Navarro

Cox, Xàtiva veya Alicante Concert Society gibi yarışmalarda birincilik ödülüne layık görülen Piyanist Belén Navarro, oybirliğiyle en yüksek dereceli onur ödülünü aldıktan sonra Alicante Senfoni Orkestrası ile solist olarak ilk kez sahneye çıktı. Her profesyonel proje sanatçıyı, Valensiya’daki Palau de la Música, İtalya Monza’daki Sala Magdalena, Krasnogorsk, Moskova’daki Büyük Organ Salonu, Washington DC’deki Lincoln Center ve Katar’daki Katara Opera Tiyatrosu gibi sahnelere götürdü. İspanyol Piyanist, ayrıca Zubin Metha, Palau de les Arts in Valencia, Vila-seca International Piano Festival, Festival Montjoie Musicale de Monschau, Almanya ve Semaine Internationale de Piano et Musique de Chambre de Blonay’ın yönettiği Akdeniz Festivaline davet edildi.

Valensiya Orkestrası ile Yaron Traub, Walter Weller, Michel Plasson, Josep Pons gibi şeflerle birçok kez işbirliği yaptı. 2007’den beri, kendisinin de üyesi olduğu Campillos Uluslararası Piyano Yarışmasının Düzenleme Kurulu’nun bir parçası ve sanat danışmanı olarak görev elıyor.

Bir eğitimci olarak, İspanya’daki en umut verici genç müzisyenlerden birkaçını eğitti. Valensiya’daki José Iturbi Konservatuarı’nda piyano ve oda müziği öğretmeni olmuştur ve diğerlerinin yanı sıra Chetham’ın Uluslararası Yaz Okulu ve Piyanistler Festivali ve Malaga Uluslararası Piyano Festivaline katılarak İspanya, İtalya ve İngiltere’de ustalık dersleri vermiştir. Guarneri Trio’nun piyanisti D. Dechenne’in öğrencisi olduğu için oda müziği, eğitiminde ve profesyonel faaliyetlerinde temel bir dayanak olmuştur.

Piyanist Belén Navarro, Alicante Müzik Yüksek Konservatuarı ve Amsterdam Sweelinck Konservatuarı’ndan en yüksek notlarla mezun oldu ve L’Escola de Música de Barcelona, ​​​​Liceo de Barcelona ve Universidad de Alcalá de Henares’de lisansüstü çalışmalar yaptı. Valensiya Uluslararası Üniversitesi’nde Müzik Yorumu ve Araştırma alanında Üniversite Yüksek Lisansını aldı. Sanatçı, eğitim aldığı H. Austbö, I. Rohmann, A. Attenelle ve A. Flori gibi sanatçıların yanı sıra G. Sandor, S. Pochekin ve M. Voskresensky’den de etkilenmiştir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ